Şimdi Kapadokya zamanı!

Şimdi Kapadokya zamanı!

Yerli ve yabancı turistlerin buluşma noktalarından olan Kapadokya’da balonlar yükseliyor. Yaza doğru ilerlerken Kapadokya, en güzel zamanında misafirlerini bekliyor.

Adının bir anlamı da “Güzel Atlar Ülkesi” olan Kapadokya, Pers döneminde “Kral Yolu”nun, Selçuklu döneminde İpek Yolu’nun rotasında yer alan bir dünya harikası. Bugün Göreme Milli Parkı’yla UNESCO’nun ‘Doğal ve Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Kapadokya bölgesi, tarihi yapıları, kayalara oyulmuş ilginç otelleri, özgürce dolaşan güzel mi güzel Yılkı atları, doğa gezileri ve tabii ki balon turlarıyla konuklarının anılarına kazınıyor.

Her mevsim farklı bir güzellik sunsa da Kapadokya’ya ziyaret için en uygun zamanlar ise içinde bulunduğumuz nisan ayından başlayıp yaz sonlarına kadar olan zaman dilimi. Bu zaman aralığı “Nisan 15-Haziran 15” ve “Ağustos 15 - Ekim 15” olmak üzere iki sezon olarak da düşünülebilir. Kapadokya’ya seyahat planı yaparken tur firmalarının sunduğu hizmetlerden faydalanacaksanız, bu firmaların yaz aylarında çok daha faal olduğunu söylemekte de fayda var.

Mevsimlerden söz etmişken İç Anadolu Bölgesi’nin karasal iklimini taşıyan Kapadokya, fazla yağmur almıyor. Kışın ise yağışlar en çok kar şeklinde oluyor. Kapadokya’nın ortalama yıllık sıcaklık değeri 12 santigrat derece iken, bölgede yılın yüzde 20’si 0 santigrat derecenin altında, yüzde 10’u da 30 derecenin üstünde seyrediyor. 

Göreme Açık Hava Müzesi Göreme kasabasının 2 kilometre doğusunda yer alan bir kaya yerleşim yeri.
Göreme Açık Hava Müzesi Göreme kasabasının 2 kilometre doğusunda yer alan bir kaya yerleşim yeri.

Kapadokya’da yapılacak çok şey var

Kapadokya’nın en gözde zamanlarında bu doğa harikasında neler yapılabilir; nasıl bir gezi rotası oluşturulabilir? Türkiye'nin büyüleyici bölgelerinden olan Kapadokya’da peri bacalarının ve yer altı şehirlerinin ziyaretleri ile balon turları en çok tercih edilen aktivitelerden. Kapadokya'da yapılabilecek aşağıdaki öneriler ise ziyaret planı açısından size fikir verebilir.

Doğal ve tarihi mekanlar: Bölgede çok sayıda böyle mekan bulunuyor. Onlardan öne çıkanlardan birkaçı şöyle sıralanabilir:

Ürgüp: Kapadokya bölgesinin en sevilen turistik ilçesi olan Ürgüp, Nevşehir’e sadece 20 kilometre uzaklıkta. Yaklaşık 60 milyon yıl boyunca yaşanan volkanik patlamalarla şekillenen peribacalarına ev sahipliği yapan Ürgüp’te Göreme Açık Hava Müzesi, Zelve Açık Hava Müzesi, Aşıklar Vadisi, Kızılçukur Vadisi ve Devrent Vadisi gibi kayalar içine oyulmuş onlarca kiliseyle süslü alan bulunuyor. 

Peri Bacaları, Kapadokya ile özdeşleşmiş doğal yapılar.
Peri Bacaları, Kapadokya ile özdeşleşmiş doğal yapılar.

Peri Bacaları: Peri Bacaları, Kapadokya denince akla gelen ilk simge. Göreme, Ürgüp ve Uçhisar gibi yerlerde görülebilen bu oluşumların gövdeleri genellikle yumuşak minerallerden ve tepesi ise daha sert ve zor aşınan kayalardan oluşuyor.

Göreme Açık Hava Müzesi: Kapadokya'nın en ünlü müzesi. Tarihi kiliseler ve yeraltı şehirleriyle dolu Göreme Açık Hava Müzesi, Göreme kasabasının 2 kilometre doğusunda yer alan bir kaya yerleşim yeri. Hemen her kaya bloğunun içinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekânları mevcut.

Zelve Açık Hava Müzesi: Kapadokya bölgesinde en uzun süre kullanılan en eski yerleşim yeri. Hristiyanlık’ın buradan yayılmaya başladığı düşünülüyor. Burada birçok manastır, kilise ve yerleşim yeri bulunuyor. Hristiyanlık döneminin ardından Zelve Vadisi 1950’li yıllara kadar köy olarak kullanılmış. İnsanlar bir süre kaya evlerde yaşamışsa da ardından vadiye 2 kilometre mesafedeki Zelve Köyü’ne taşınmış.

Kapadokya bölgesindeki en büyük manastırlardan birisi olan fotoğraftaki Gümüşler Manastırı, 10. yüzyıl Bizans sanatının günümüze ulaşmış örneklerinden.
Kapadokya bölgesindeki en büyük manastırlardan birisi olan fotoğraftaki Gümüşler Manastırı, 10. yüzyıl Bizans sanatının günümüze ulaşmış örneklerinden.

Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri: Kapadokya bölgesinin jeolojik oluşumu bölgede birçok yeraltı şehrinin inşasına izin veriyor. Sekiz katlı Derinkuyu Yeraltı Şehri ve büyük bir topluluğu içinde barındıracak ve ihtiyaçlarını karşılayacak mekânlardan oluşan Kaymaklı Yeraltı Şehri gibi. Derinkuyu'da Kaymaklı’dan farklı olarak bir misyoner okulu, günah çıkartma alanı, vaftiz havuzu ve bir kuyu bulunuyor.

 Sıcak hava balon turları için sabahın erken saatleri ve rüzgarsız, elverişli bir hava tercih ediliyor.
Sıcak hava balon turları için sabahın erken saatleri ve rüzgarsız, elverişli bir hava tercih ediliyor.

Balon Turları: Kapadokya'nın en popüler aktivitelerinden biri elbette sıcak hava balonlarıyla yapılan turlar. Bölgenin muhteşem manzarasını kuşbakışı görebiliyorsunuz. Genellikle sabahın erken saatlerinde düzenlenen bu turlar, konuklarına unutulmaz deneyimler sunuyor.

El Sanatları Atölyelerine Ziyaret: Kapadokya bölgesi geleneksel el sanatlarıyla ünlü. Seramik yapımı, taş işlemeciliği atölyeleri ve halı dokuma tezgahları gibi yerlerde ustaların çalışmalarını izleyebilir, buralardan size bu güzel geziyi hatırlatacak anı eşyaları satın alabilirsiniz.

Lokal Tatların Keşfi: Bir gezinin en güzel yanı yeni lezzetlerin keşfi olsa gerek. Kapadokya'nın yöresel lezzetleri arasında birçok seçenek bulunuyor. Testi Kebabı,Kabak Çekirdekli Erişte, Yaprak Sarma, Ürgüp Köfte, Kayseri ve Nevşehir Mantıları gibi…

Kapadokya'da zaman herkesin ilgi ve tercihlerine göre farklı renkte ve tatta akabilir. Belki de en güzeli, tatilin nasıl geçeceğine dair kararı Kapadokya’da vermektir!