Koşmanın kolektif hali: Şehirli koşu grupları

Koşmanın kolektif hali: Şehirli koşu grupları

Koşmak aslında bireysel bir spor ancak insan sosyal bir varlık. Özellikle büyük şehirlerde tek başına koşanların “Neden birlikte koşmuyoruz?” sorusundan ortaya çıkan koşu grupları, kolektif hareketin gücüne ve sinerjisine inanıyor. Biz de büyük şehirlerde ortaya çıkan koşu severleri bir araya getiren yeni trend koşu gruplarını inceledik.

Koşu grupları genellikle beyaz yakalı çalışanlardan oluşuyor
Koşu grupları genellikle beyaz yakalı çalışanlardan oluşuyor

Türkiye’de ilk kez bu sene 28-29 Ekim’de koşu grupları birbiriyle yarıştı. İzmir Karaburun ve Alaçatı yarımadasını dolaşan 230 kilometrelik bir rotayı kapsayan Run of Legends Extreme Run’da altı koşu grubu yarıştı. İşte o koşu grupları…

Rebel Runners

Rebel Runners
Rebel Runners

Rebel Runners'ın kurucularından Barış Okuducu bir beyaz yakalı. Üniversitedeyken dersten çıkıp koşan Barış Okuducu, artık Levent'teki işyerinden çıktıktan sonra koşu kıyafetlerini giyip koşuyor. “Neden birlikte koşmuyoruz?” diyen, aralarında Okuducu'nun da olduğu bu ekip, kurulduğu günden bu yana yazın sıcak, kışın soğuk demeden kesintisiz bir şekilde her hafta koşularına devam ediyor.

Rebel Runners koşucuları genelde Avrupa yakasının sahil şeridinde Beşiktaş, Karaköy, Sirkeci, Bebek ya da Ortaköy'de buluşuyor. Hafta sonları da koşmak için özellikle Belgrad Ormanı gibi geniş ormanlık alanları değerlendiriyorlar. Her salı akşamı saat 20:00'de buluşan Rebel Runners koşucuları, stiline göre 6-10 km ya da 10-21 km arasında koşuyor. Yönetiminde altı kişinin bulunduğu ekibe her hafta düzenlenen koşularda en genci 15, en yaşlısı 60 yaşında olan ortalama 50-60 kişi ekleniyor. “Koşmaya başlamak için hiçbir şeye ihtiyaç yok” diyen Barış Okuducu, her yaşta koşulabileceğini belirtiyor. Rebel Runners koşu grubunun amacı motivasyon oluşturarak düzenli antrenman bilinci kazandırmak. İnşaat mühendisi olan Okuducu, günlük hayatında, şantiyedeki hareketlilikte koşunun olumlu etkisini gördüğünü söylüyor.

Adidas Runners İstanbul

Adidas Runners İstanbul
Adidas Runners İstanbul

Caddebostan, Bebek Parkı ve Maçka Parkı’nda başlayan koşu rotalarıyla Adidas Runners İstanbul, profesyonel koşucularla amatörleri bir araya getiriyor. Vodafone İstanbul Yarı Maratonu’na katılmaya niyetiniz varsa, bu antrenmanlara katılabilirsiniz. Koşu antrenörleri ile birlikte düzenlenen etkinliklere katılarak Aydos Ormanı’nda iki saatte 15 km koşabilir veya koşuya özel kuvvetlendirme antrenmanlarına katılabilirsiniz.

Hareket Candır

Hareket Candır
Hareket Candır

Sabah koşularını seven Hareket Candır grubu, her salı ve her perşembe saat 6:15’te İstanbul Bebek’ten harekete geçiyor. Hareket Candır grubu sadece koşu grubu değil, adı üstünde olan bu grupta bisiklete binen de var, çeşitli alanlarda antrenmanlar yapan da... Her pazar sabahı da Belgrad Ormanı’nda buluşan grup, aktivitenin ardından kahvaltıyı da birlikte yapıyor. Hareket Candır 100. koşusunu Kuruçeşme-Baltalimanı arasında 150 kişinin katılımı ile gerçekleştirdi.

Goy Goy Runners

Goy Goy Runners
Goy Goy Runners

Antrenmanlarda ve yarışlarda sık sık bir araya gelen, birlikte koşmaktan ve vakit geçirmekten keyif alan bir grup koşucunun kurduğu grup, bir yıldır bir arada. Her cuma uzun koşularda buluşan grubun kapısı herkese açık. Hemen her yarışta görebileceğiniz ekip, sosyal sorumluluk projelerinde de yer alıyor.

Ankara Koşuyor

Ankara Koşuyor
Ankara Koşuyor

Ankara-ODTÜ merkezli olarak Ekim 2014’te Koşu Kadını (www.kosukadini.com) önderliğinde kurulan ekip, düzenli olarak her cumartesi bir araya geliyor. Yeni başlayanlarla, yarışlara hazırlananların bir arada koştuğu antrenmanların dışında grup, salı günleri ODTÜ Kampüsü’nde koşular düzenliyor. Pazar günleri de bireysel uzun koşularla çalışmalara devam eden Ankara Koşuyor grubu, koşmanın en iyi egzersiz çeşidi olduğunu vurguluyor. Grup koşma nedenlerini şu şekilde açıklıyor: “Haftada üç gün 30 dakika koşarak fiziksel ve zihinsel olarak iyi hissetmenin yanı sıra kaslarınızı geliştirip, kardiyovasküler sisteminizi güçlendiriyorsunuz. Koşmak en ucuz şekilde yapılan egzersiz. Koşmak için bir çift koşu ayakkabısı, tişört ve şort yeterli.”

Nike Run Club (NRC)

Amatör ruhla kendiliğinden kurulan koşu gruplarının yanı sıra küresel spor markalarının kurduğu koşu grupları da var. Nike Run Club bunlardan biri. NRC antrenörlerinden ve pacer'larından destek alarak koşma planlarınızda size destek olan NRC, mobil uygulamasıyla da sizi yönlendiriyor. İlk koşunuzda NRC uygulaması size rehberlik ediyor. Yeni yerleri koşarak keşfetmek isterseniz de NRC'nin düzenlediği şehir koşularına katılabilirsiniz. Nike Cadde Run Club, her hafta çarşamba günü akşam 19.30’da Bağdat Caddesi üzerinde buluşup koşarken; Avrupa Yakası'ndakiler, yani Ortaköy Run Club, Bebek Parkı güzergahından koşuyor. Enka Atletizm pistinde düzenlenen hız koşularına katılarak da temponuzu yükseltebilirsiniz.

Bu Kızlar Nereye Koşuyor? (BKNK)

Profesyonel iş hayatının yanında sosyal yaşamdan ve spordan eksik kalmayan beş kadının kurduğu bu koşu grubuna, Caddebostan Sahili’nde rastlayabilirsiniz. Birincil amaçları kadınların spor etkinliklerine katılımını artırmak olan grup, erkekleri de dışlamıyor. BKNK'nin düzenlediği etkinlikler, hareketi ve koşmayı seven herkese açık. Facebook üzerinden BKNK’nin koşu rotalarını ve saatlerini takip edebilirsiniz.

Adım Adım

Koşu grupları arasında, bunu sivil toplum hareketinin bir parçası haline dönüştüren gruplar da bulunuyor. 10 yıl önce kurulan Adım Adım da 28 bin koşucu, 30 sivil toplum kuruluşu için 212 binden fazla bağışçıdan, 23 milyon TL bağış toplamış ve 120 binden fazla kişinin, doğanın ve hayvanın hayatlarını değiştirmiş. Her bir gönüllü koşucu bir koşuda dokuz kişiye yardım ediyor. Peki bu nasıl oluyor? İyilik Peşinde Koş Platformu, Adım Adım’ın desteklediği sivil toplum kuruluşlarının projeleri için koşmak isteyen gönüllülerin kullanacağı bir yardımseverlik koşusu web platformu. Buradan kayıt yaptırarak seçtiğiniz bir proje için yardımseverlik koşusuna katılıyorsunuz. Onlarca farklı koşu grubuna üye olan Adım Adım gönüllü koşucularının yüzde 78’i İstanbul’da oturuyor. Bu koşuların yüzde 52'si kadın ve ortalama yaşları ise 35.

İstanbul Koşu Kuvvetleri (İKK)

Büyük şehirde sokakta spor aşkını devam ettirmek isteyen bankacıdan mimara, avukattan tasarımcıya, doktordan sanat galerisi yöneticisine, yani spordan bağımsız birçok daldan insanın bulunduğu İstanbul Koşu Kuvvetleri ise kendini bir koşu grubundan çok takım olarak nitelendiriyor. Üç arkadaşın kurduğu bu takım Rumelihisarı, Bebek, Maçka, Nişantaşı, Moda gibi birçok semtte koşuyor.

Beş yıldır İstanbul'un birçok değişik semtinde koşan İKK, her perşembe akşamı düzenlediği koşularına ek olarak salı akşamları Anadolu yakasında, pazar sabahları ise İzmir Güzelbahçe ve Urla’da koşular düzenliyor. İKK, bir yandan da değişik yarışlarda çocukların eğitim ve gelişimine katkıda bulunan STK’lar adına yardım topluyor.

Rundamental

Sadece koşmayanların koşu grubu Rundemantal, 2015 yılında farklı spor geçmişlerine ve tecrübelerine sahip kişilerin koşu çatısı altında bir araya gelmesiyle kuruldu. Koşunun aslında bir yaşam tarzı ve ayrı bir kültür olduğunu göstermek amacıyla hareket eden grup, atletizme olan farkındalığı artırmayı planladıkları çalışmalar da yapıyor. Pazar günleri Ayvat Bendi’nde koşular düzenleyen Rundemental, hafta içi de herkesi birlikte koşmaya çağırıyor. Rotalar değişebiliyor. Buluşma noktası kimi zaman Karaköy, kimi zaman Kadıköy kimi zaman da Kuruçeşme. Rundamental ekibi yazın, yurt içindeki farklı yarışlara da odaklanarak hem koştu hem de birlikte mini tatiller yaptı.