Arama trendlerine göre Türkiye yaza hazır!

Arama trendlerine göre Türkiye yaza hazır!

Google arama trendlerine göre Türkiye pandemi sürecine rağmen yaza hazır görünüyor. Arama trendlerine bakıldığında yaza hazırlık ve bahçe-çiftlik ürünleri aramaları artmış durumda…

Karantina döneminde evde tıkılıp kalmış gibi hissetsek de moralleri bozmak yok! Farklı ülkelerin internette öne çıkan aramalarının açıklandığı ve tüketici davranışlarının analiz edilmesini sağlayan Google arama trendlerine göz atacak olursak ülkemiz yaza ve eğlenceye hazır görünüyor. Açıklanan rapora göre bu süreçte Türkiye'de “karaoke mikrofonu”, “köpek sahiplenme” ve “şekerli kurabiye” aramaları arttı. Yalnızca ülkemiz vatandaşları değil, diğer ülkelerde karantinada kalan insanlar da şu dönemde keyifli vakit geçirmenin yollarını bulmak için arayış içindeler.

Türkiye’nin ilgisi bahçe, mutfak ve kozmetik konularına kaydı

Açıklanan Google arama trendleri raporuna göre kişisel bakım ve eğlenceye dair aramalarda yükseliş var. Yalnızca ülkemizde değil, dünya genelinde de durum böyle. Türkiye’de bahçe işlerine yönelik “çapa makinesi”, “çim tohumu”, “bahçe aydınlatma” ve “sineklik fiyatları” aramalarında yükseliş gözlemlendi. Mutfağa yönelik aramalarda ise “somon”, “çilekli milkshake”, “şekerli kurabiye tarifi” ve “fırında ekmek” aramaları en üst sıralarda yer alıyor. Kişisel bakım da araması artan bir kategori oldu. Türkiye’de “sıkılaştırıcı tonik”, “siyah nokta temizleyici”, “saç rengi açma” aramaları artış gösterdi.

Türkiye yaz için sabırsızlanıyor.
Türkiye yaz için sabırsızlanıyor.

Diğer ülkelerde durum ne?

Arama sonuçları yalnızca ülkemizle de sınırlı kalmıyor. Pandemi sürecinde gerçekleşen aramalar, dünya çapında, evde yapılabilecek aktiviteleri değerlendirmeye çalıştığımızı işaret ediyor. Google’da aratılan kelimelerin aranma oranlarını ülkelere, zamana ve kategorilere göre gösteren Google arama trendlerinin bize gösterdiği üzere global çapta zamanımızı verimli geçirmeye çalışıyoruz. Karantina sürecinin psikolojimizi zorladığı bu dönemde uluslararası aramalarda da bunun etkileri görülüyor. Rapor, insanların yaza hazırlıktan evcil hayvan edinmeye, aile ve arkadaşlarla online ortamda vakit geçirmekten kişisel bakıma ve yemek pişirmeye dair yaratıcı fikirlere yönelik aramalarının yoğunlaştığını gösteriyor.

Söz konusu rapora göre Fransa’da “kedi sahiplenme” aramalarında artış yaşandı. Bunun yanı sıra insanlar tıkılı kaldıkları için evde keyifli vakit geçirmeye yönelik aramalar yaptılar. Norveç’te ve Belçika’da “online aktiviteler” kelimeleri sıkça aratıldı. Bu da insanların karantina günlerinde kendilerini eğlendirecek uğraşlar aradığını işaret ediyor. Kişisel bakım konusunda da aramaların arttığı görüldü. İngiltere’de “saça limon suyu bakımı” ve “bronzlaşma yağı”, Güney Afrika’da “cilt ürünleri” aramaları artış gösterirken, karantinanın kişisel bakım için fırsat yarattığı ortaya çıktı.

Evde yapılabilecek aktivite arayışı artış gösterdi.
Evde yapılabilecek aktivite arayışı artış gösterdi.

Önceki haftalarda durum nasıldı?

Google aramalarından elde edilen verilere göre 30 Mart haftasında Türkiye'de yapılan Google aramalarında öne çıkanlar “açık mı?” sorusunu içeriyordu. Dükkanların açık olup olmadığı Google’da en çok aranan konulardan biri oldu

Güney Afrika en çok “temel hizmetler”i aradı. Almanya’nın arama gündeminde ise donanım mağazalarının hâlâ açık olup olmadığı vardı.

Arama trendlerine göre, evcil hayvan bakımı ve kişisel bakım da geçtiğimiz haftaların temel aramaları arasındaydı. Birleşik Krallık’ta “tırnak bakım seti” ve “köpek bakım kiti” aramaları yükselişe geçerken, Almanya da “kendi kendine saç nasıl kesilir?” sorusunun cevabını aradı. Türkiye’de ise “tıraş makinesi” aramalarında artış görüldü.

Dışarıdan yemek siparişlerinin azaldığı ve sokağa çıkma yasaklarında kendi mutfağımıza muhtaç kaldığımız haftalarda da çoğu kişi evde yemek yapma becerilerini geliştirmeye odaklandı. Türkiye’de “ekmek tarifi” ve “derin dondurucu” aramaları artış gösterirken İtalya’da “basit kurabiyeler” ve Almanya’da “maya yapımı” aramaları yükseldi.

Formda kalmaya özen gösterenler bu günlerde evde yapılabilecek sporlara dair aramalar yaptı. İngiltere'de “masa tenisi masası” ve “basketbol potası”, Almanya’da ise YouTube’da “günlük spor sınıfları” aramaları artış gösterdi, bu da insanların kilo alımına karşı eyleme geçme kararı aldıklarına işaret ediyor.

Arama trendleri ortak noktalarımızı gözler önüne seriyor.
Arama trendleri ortak noktalarımızı gözler önüne seriyor.

Google arama trendleri neden önemli?

Google arama trendleri üzerinden tüketici davranışlarındaki değişim izlenebiliyor, artan talepler tespit edilebiliyor ve bu taleplere uygun hizmetler üretilebiliyor. Değişen şartların oluşturduğu yeni talepleri takip etmek, rekabet açısından büyük önem taşıyor. Değişimlere göre kendilerini şekillendirebilen ve talepleri hızlı karşılayabilen sektör oyuncuları, rekabette avantajlı konuma gelecek.

Ayrıca bu arama trendleri, farklı kültürlerden de olsak insanların benzer ihtiyaçlara ve düşüncelere sahip olduğunu gösteriyor. Benzer aramalar yapıyor, benzer hedefleri paylaşıyoruz.