Elon Musk’ın beyin çipi, insanlar üzerinde test edilecek

Elon Musk’ın beyin çipi, insanlar üzerinde test edilecek

Bir süredir tartışmalara yol açan Neuralink’in beyin çipi projesi, insan deneyleri için FDA’den izin aldı. Şu ana kadar hayvanlar üzerinde denenen ve birçok hayvanın ölümüne neden olan çipin insan hayatına getireceği faydalar sıralanırken, ne gibi zararlar vereceği konusu ise belirsiz.

İnsan deneyi için FDA onayı geldi

Son günlerin en önemli haberlerinden biri; 2016 yılında, Elon Musk ve Max Hodak’ın (2021’de şirketten ayrıldı) birlikte kurduğu nöroteknoloji şirketi Neuralink’in insan üzerinde çalışmalar ve deneyler yapmak için FDA’dan (Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi) onay almasıydı. Elon Musk, 2019’dan beri özellikle felç, körlük, otizm ve şizofreni gibi durumların üzerinde duran Neuralink’in beyin çipinin insanlar üzerinde denenmesi gerektiğini sık sık dile getiriyordu. Tartışmalara konu olan ve yoğun eleştiriler alan Amerika Birleşik Devletleri, San Francisco merkezli şirketin yakın zamanda insan deneylerine başlaması bekleniyor.

Amacı, insanların yaşam kalitesini iyileştirebilmek

İnsan beyniyle bilgisayarlar veya diğer benzer cihazlar arasında doğrudan bağlantı kurabilen, vücuda yerleştirilebilen bir Beyin Bilgisayar Arayüzü (BCI-Brain Computer Interface) geliştirme hedefiyle kurulan Neuralink; sonunda amacına ulaştı ve beyin çipi projesi kapsamında insan çalışmalarına başlanacağını duyurdu. Beyin Bilgisayar Arayüzü’nün, insanların yaşam kalitesini iyileştirebileceğini ve kaybolan işlevleri geri kazandırabileceğini düşünen şirket, bu teknolojiyi laboratuvardan çıkarıp insan hayatının bir parçası yapabilmeyi amaçlıyor.

Nörolojik bozuklukları azaltmayı hedefliyor

Neuralink felç, epilepsi, Parkinson, omurilik yaralanmaları ve çeşitli duyusal bozukluklar gibi nörolojik durumları olan insanlara yardımcı olmayı amaçlıyor.
Neuralink felç, epilepsi, Parkinson, omurilik yaralanmaları ve çeşitli duyusal bozukluklar gibi nörolojik durumları olan insanlara yardımcı olmayı amaçlıyor.

Beyin bilgisayar arayüzlerinin insanlar ve makineler arasında kesintisiz iletişim sağladığı bir gelecek hayal eden Neuralink, insan zekasını yapay zeka ile birleştirerek insan zihnini geliştirmeyi ve teşhis edilen nörolojik bozuklukları azaltmayı hedefliyor. Felç, epilepsi, Parkinson, omurilik yaralanmaları ve çeşitli duyusal bozukluklar gibi nörolojik durumları olan insanlara yardımcı olmayı amaçlayan Neuralink, insan yaşamını iyiye doğru değiştirebileceğini ve bilişsel yetenekleri geliştirebileceğini söylüyor.

Peki Neuralink, kurulduğu günden bugüne kadar beyin çipi projesi kapsamında neler yaptı?

● 2019 yılında, beyin çipini tanıttı ve insan üzerinde denemek için başvurular yaptı. Gelecekte çipin, beyin cerrahının gözetimindeki cerrahi robotlar aracılığıyla yerleştirileceği söylendi.

● 2020 yılında, beyninde Neuralink çipi olan bir domuzun görüntüsünü paylaştı. Çipteki işlemciler sinyaller göndererek domuzun yiyecek ararken burnunda oluşan nörolojik aktiviteyi bildirdi. Musk çip için “Beyninize takılan ve küçücük kabloları olan, akıllı bileklik gibi giyilebilir bir teknolojik alet" dedi.

● 2020 yılında, insan deneyleri için FDA’den yanıt bekledi fakat başvurular olumsuz sonuçlandı.

● 2021 yılında, beyninde Neuralink çipi bulunan bir maymunun videosunu paylaştı. Videodaki maymun, zorlanmadan bilgisayar oyunu oynadı ve sadece zihnini kullanarak bilgisayar ekranındaki imleci hareket ettirdi.

● Video paylaşımından sonra Musk, ilk Neuralink ürününün felçli birinin sağlıklı birinden daha hızlı akıllı telefon kullanmasını sağlayacağını açıkladı. Daha sonraki Neuralink sürümlerinin ise belden aşağısı felçli olan birinin tekrar yürümesini sağlayacağını söyledi.

● 2022 yılında, beyin çipinin hayvanlar üzerindeki deneylerinden kaynaklı 1500 hayvanın öldüğü haberi duyuldu. 

İnce tellerden oluşan beyin çipi nasıl çalışıyor?

N1 adındaki Neuralink beyin çipi, 4 milimetrekare boyutunda. Bu çipe insan saçından daha ince teller bağlı durumda. Çip, beyne yerleştirildiği anda bu teller beynin her bölümüne uzanıyor. Nöronlar arasında iletilen mesajları algılayabilen ve her dürtüyü kaydeden bu çip, 1000 farklı beyin hücresine bağlanabiliyor. Ayrıca bir hastaya 10 adede kadar N1 çipi yerleştirilebileceği söyleniyor. Çipler, bir Bluetooth veya pil içeren bir cihaza kablosuz olarak bağlanıyor.

Kaynak:

neuralink.com

www.businesstoday.in

www.sciencefocus.com