1.500 kalori gerçekte nasıl gözükür?

1.500 kalori gerçekte nasıl gözükür?

Gün geliyor doyasıya çikolata yemek, düşünmeden soğuk soğuk o asitli içeceklerden içmek istiyor olabilirsiniz. Ya tek bir öğünde büyük boy tercih edilen, tatları size enfes gelen yiyeceklere ne demeli? Tabii ki de gün içerisinde çok yoruluyorsunuz ve de canınız aşırısını istemekten çekinmiyor. Peki sizce işin aslı nasıl ilerliyor?

Grafik sonuçları gözler önüne seriyor

Kaç yaşında olduğunuz ve ne kadar yemek yediğiniz neden sağlık sektörü için bu kadar önemli diye düşünüyorsanız, sebebi oldukça açık aslında. Yaşınız, cinsiyetiniz, yaşam standartlarınız derken hayatınızı oldukça etkileyen yeme-içme alışkanlıklarınız da değişiklik gösteriyor ve de aldığınız kaloriler sizin çoğu zaman sağlıksız bir şekilde kilo almanıza sebep oluyor... Evet, artan yaşınız size daha fazla kalori hakkı tanıyabilir fakat bu demek değil ki tek bir öğünde günlük ihtiyacınızın %80’inini yiyebilesiniz.

Alınan kaloriler sağlığınızı doğrudan etkiliyor
Alınan kaloriler sağlığınızı doğrudan etkiliyor

Sizce 1.500 kalori nedir?

"1.500" rakamı ne kadarda yüksek gibi görünüyor değil mi? Bu kalori sınırına ulaşabilmek için neler neler yemek gerekir diye düşünüyor insan. Fakat bilinçli beslenmediğimiz takdirde bu rakama ulaşmak çok kolay olabiliyor. Tek oturuşta tüm günlük kaloriyi alabiliyoruz, diğer öğünlerde aldığımız kaloriler ise vücudumuza zarar vermeyi sürdürüyor...

Bilim insanlarının da sıkça bahsettiği önemli bir detay olan az az ve sık sık yeme prosedürüne, tek bir öğünde yediğimiz pizzalar, makarnalar yahut hamburgerler oldukça engel oluyor. Bunu unutmamak gerekir! 

Sizce 1500 kalori nedir?
Sizce 1500 kalori nedir?

Rakamlardaki gerçekler!

Düşük kalorili yiyecekler tarzında bir genelleme yapmamız gerekirse, bu listeye az şeker, az un, az yağ içeren gıdalar dahil edilecektir. Yahut bir diğer genelleme de yüksek kalorili yiyeceklerin kilo aldıracak yönde olduğuna dairdir. Lakin şunu unutmamak gerekir ki 300 gram bir balık filetosu ortalama 500 kalori olması itibariyle göze korkutucu gelebilir. Ancak balıktaki bol miktardaki protein, uzun süre tok tutucu etkisiyle aslında daha da faydalıdır. Keza vücudumuzun ara ara ihtiyacı da bu yöndedir. Fakat bu yüksek kalorili gıdalar fast food tarzı işlenmiş gıdalarsa durum biraz değişiklik gösterecektir ki, asıl risk o kısımda kendini göstermekte!

Bir hamburger menüsü kaç kalori?
Bir hamburger menüsü kaç kalori?

Sohbet arası silinen ortalama 1.000 kalori

Oturduğunuzda doygun ve göze güzel gelen o hamburger menüsünü düşünelim… Eti, peyniri, yanında patatesi ve içeceği derken oldukça göze güzel geliyor farkındayız. Peki biraz rakamların bize sunduğu gerçeklere bakıp aslında ortalama günlük kalori ihtiyacınızın neredeyse yarısını tek bir öğünde yediğinizin fark etmeye hazır mısınız? İşte listemiz.

Yiyecek  - Kalori

Big King: 600,69

Orta boy patates: 335,24

Orta boy içecek: 168,40

Mini mayonez + Ketçap: 88,04

Gördüğünüz üzere tablomuz toplamda 1.192,34 kalori ile bizleri uğurluyor. Peki sizce ne kadar normal bu rakamlar?

Sağlıklı beslenme
Sağlıklı beslenme

Besleyici ve az kalorili gıdalara ne demeli?

Onca kalorisi yüksek ve sizi umutsuzluğa sürükleyen yiyeceklerin arasında midenizi ve aklınızı yormayacak nitelikte hayatınıza oldukça zengin bir faydası dokunan yiyecekleri gözden geçirmenin tam sırası.

Yeşil zeytin: 10 adedi 70 kalori içerir.

Lor peyniri: 100 gramı 85 kalori içerir.

Roka: 1 kasesi 7 kalori içerir. Ayrıca vitaminler tarafından oldukça zengin bir gıdadır.

Brokoli: 1 kasesi 27 kalori içerir.

Enginar: 1 adedi 10 kalori içerir.

Marul: 1 kasesi 8 kalori içerir.

Domates: 1 adedi 14 kalori içerir.

Ispanak: 1 kasesi 7 kalori içerir.

Greyfurt: Yarım greyfurt 39 kalori içerir.

Portakal: 1 adedi 70 kalori içerir. Greyfurtla karışımı ise oldukça vücut direncini yükseltecek niteliktedir.

Kivi: 1 adedi 34 kalori içerir. 


Ve liste bu zararsız yiyeceklerle uzar gider… 

Sağlıklı gıdalar
Sağlıklı gıdalar