Bebeğiniz otomobilden başka yerde uyuyamıyor mu?

Bebeğiniz otomobilden başka yerde uyuyamıyor mu?

Bebeğinizi nasıl uyutuyorsunuz? Sallayarak, kucağınızda ya da en sevdiği oyuncağıyla birlikte mi? 

Cevaplar çoğalsa da bunlar arasından ilk üçe giren hatta çoğu kez birinci sırada yer alan otomobil oluyor. Ancak bebeklerin otomobilde uyuması sıradan bir alışkanlık değil. Çözümü için ise farklı uyutma yöntemlerine ek olarak teknolojik destek de kapıda!

Bebeğinizi uyutmak için yılın kaç gününü otomobilde geçirmiş olabilirsiniz? Türkiye’de henüz buna yönelik net bir istatistik olmasa da İngiltere’de yapılan bir araştırma, bu sorunun cevabını 44 gün olarak yanıtlıyor. Yani bu durumun kimi ebeveynlerin hayatını zorlaştırdığı kesin. Peki bu alışkanlığın kaynağı ne? Psikolog Serap Duygulu, otomobil ya da beşik gibi ritmik hareketli araçların bebeklerdeki uyku bölümünü harekete geçirdiğini söylüyor. Bu nedenle bazı bebeklerde, bu durum bir alışkanlığa dönüşüyor ve ebeveynler bebeklerini uyutabilmek için otomobille gezintiye çıkmak zorunda kalıyor.

Psikolog Serap Duygulu, bu bebeklerin sabit bir yerde uyumasını kolaylaştırmak için sevdiği oyuncakların veya kısık seste müziğin etkili olabileceğini belirtiyor ve ekliyor: “Çocukların uykuya alıştırılması sürecinde ailelerin içine düştüğü en büyük açmaz, çocuğu son derece sessiz ortamlarda uyutmaya çalışmalarıdır. Oysa anne karnındayken, annesinin damarlarında akan kanı, bağırsak hareketlerini ve kalp atışını duyarak büyüyen bebeği, doğumdan hemen sonra sessiz bir ortamda uyutmaya çalışmak başarısızlıkla sonuçlanır. Çocukların süpürge sesinde uyuduğunu hatta bu tür seslerin kaydedilerek satışa sunulduğunu hatırlatmak isterim.”

Ailelerin halinden anlayan teknoloji: Max Motor Dreams

Ford Max’in, Max Motor Dreams adlı beşik tasarımı
Ford Max’in, Max Motor Dreams adlı beşik tasarımı

Bebeğini otomobilde uyutanları düşünen Ford Max’in, Max Motor Dreams adlı beşik tasarımı bir otomobil formunda hazırlanmış. Sıradan bir beşikten farkı, otomobilin hareket ve seslerinin yanında şehrin ışıklarının da beşiğin içerisine uyarlanmış olması. İnsanlık için olmasa da kimi aileler için hayat kurtaran bir buluş denebilir. Ayrıca Ford Max, beşiğin standart otomobil hareketlerine göre sallanmasını istemeyenler için yolculukların kaydedilmesini sağlayan bir uygulama geliştirmiş. Böylelikle farklı yol ve trafik koşullarında yaptığınız yolculuğunuzu cep telefonunuz yardımıyla uygulamaya kaydedip aynı etkiyi beşikte de yaratabiliyorsunuz. Uzun yol, kısa yol, virajlı yol gibi… Kısacası bebeğiniz en çok hangi yolda uyuyorsa, onu kaydederek tam bir otomobil gezisi sunmuş oluyorsunuz. Üstelik bunu yapmak da çok basit. Akıllı telefonunuza indireceğiniz uygulama ile eşleşmeyi sağlayabilir, böylelikle kolaylıkla kaydınızı oluşturabilirsiniz.

Ford Max’in, Max Motor Dreams
Ford Max’in, Max Motor Dreams

Ford bu beşiğin şimdilik sadece pilot üretimini gerçekleştirmiş. Ama kısa bir zaman içinde seri üretimiyle ilgili karara varacağını biliniyor. Bu sistem ve beşik hiçbir ülkede henüz satışa sunulmadı ama ebeveynlerin yoğun talebiyle en kısa zamanda vitrinlerde yerini alacak gibi duruyor.

Otomobilde uyutmaya devam edecekseniz dikkat!

Tüm çabalarınıza rağmen bebeğiniz hala otomobil veya salıncakta uyuma konusunda ısrarcıysa, tüm güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olun. Amerika’daki Penn State Milton S. Hershey Sağlık Merkezi'nde yapılan araştırmadan yola çıkılarak iki yaşından küçük bebeklerin, hareket halindeki yerlerde uyutulurken risk altında olduğunu ortaya koymuştu. Verilere göre, 2004-2008 yılları arasında kayda geçen bebek ölümlerinde boğulma bulgularına rastlanmıştı. Bu nedenle otomobil koltuklarında emniyet kemerini bağlamak, otomobil koltuğunu dengeli ve sert bir zeminde sabitlemek, salıncak ya da puset askılarını bebeğe zarar vermeyecek şekilde ayarlamak ve bebeğin yüzünün açık olduğunu kontrol etmek çok önemli.