Aracınızda hijyen harekatı başlatmanın tam zamanı

Aracınızda hijyen harekatı başlatmanın tam zamanı

Koronavirüse karşı kişisel hijyenimizi sağlıyoruz ama temiz sandığımız otomobilimiz milyonlarca mikrop barındırıyor olabilir. Peki detaylı otomobil temizliği nasıl yapılmalı? 

Dünyanın dört bir yanına yayılan koronavirüs (Covid-19) salgını, aslında hayatımız boyunca dikkat etmemiz gereken temizlik kurallarını bize çarpıcı bir şekilde hatırlattı. Kişisel hijyenin, ev temizliğinin ne denli önemli olduğunu ve toplumsal alanlardaki kirlilikten uzak durmamız gerektiğini bilmeyen kalmadı. Peki otomobiller yeterince temiz mi? “Benden başka kimse binmiyor”dediğiniz araçlarınız milyonlarca bakteri ve virüs taşıyor olabilir. İş yerlerinde mesai yapmak zorunda olan ve toplu taşıma araçlarından uzak durmak adına kendi özel araçlarıyla işe gidip gelen kişilere, virüsler yol arkadaşlığı yapıyor olabilir!

Bir otomobilde 21 milyar bakteri var

Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Güven, geçtiğimiz günlerde araçların mikrop, bakteri ve virüslerin üremesi ve barınmasına çok uygun bir ortam sağladığı uyarısında bulundu. Öyle ki İngiltere'de 10 yıl önce yapılan bir araştırmada sıradan bir otomobilde 21 milyardan fazla bakterinin yaşadığı tespit edilmişti. Bu araştırma, her beş otomobilden üçünde öldürücü nitelikteki Koli Basili virüsünün (E.Coli) bulunduğunu da ortaya koymuştu. Bu nedenle özellikle yaşadığımız bu koronavirüs salgını sürecinde düzenli olarak oto temizliği yapılması büyük önem taşıyor. Yüzeylere tutunarak kalabilen, temas etmeniz ve elinizi yüzünüze götürmeniz durumunda vücuda bulaşabilen koronavirüse karşı, nasıl detaylı otomobil temizliği yapılması gerektiğini araştırdık.

Sık dokunulan alanlar her gün silinmeli

Öncelikle araçta ellerimizin sık sık temas ettiği kapı iç ve dış kolları, direksiyon simidi, vites kolu, kokpitteki yüzeyler ve bagaj kapağı mutlaka her gün silinmeli. Bu virüsleri önce kendinizden sonrasında ise ailenizden ve iş arkadaşlarınızdan uzaklaştırmak konusunda oldukça faydalı bir önlem. 

Kokpitteki yüzeyler, araç kapı kolları ve direksiyon simidinin her gün temizlenmesi gerekiyor.
Kokpitteki yüzeyler, araç kapı kolları ve direksiyon simidinin her gün temizlenmesi gerekiyor.

Çöplerden kurtulun

Temizliğin birinci kuralı, her zaman olduğu gibi dağınıklığı ortadan kaldırmak. Yani boş yiyecek ve içecek ambalajları ya da kullanmadığınız benzin fişi gibi gereksiz kalabalık yapacak ve mikrop barındıracak şeyleri aracınızda biriktirmeyin. Kısacası aracınızı, özellikle de torpido gözünü çöplük gibi kullanmayın.

Önce yıkamacı sonra siz temizleyin

Çöplerden arındıktan sonra ise aracın mutlaka yıkamacıda iç-dış detaylı temizlenmesi gerekiyor. Özellikle koltukların üzeri ve halılar mikropların en fazla bulunduğu alanlar olduğu için bu bölümlerin özel olarak yıkanmasını talep edebilirsiniz. Araç temizliğinde kullanılan ürünler ise standartlara uygun olmalı.

Oto yıkamacıların çoğu son zamanlarda eldiven ve maske ile çalışıyor, araçtan araca virüs bulaştırmamak için tek kullanımlık bezler tercih ediyor. Ancak yaşadığımız bu hassas günlerde, yıkama sonrası sizin de araçta küçük bir temizlik yapmanız şart. Aracınızı yıkamacıdan aldıktan sonra, dezenfekte ürünü sıktığınız temiz ve tüy bırakmayan bir bezle kapı iç ve dış kollarını ve direksiyon simidini silebilirsiniz. Sonrasında ise aracınız mutlaka havalandırın. Bu detaylı temizliğin 15 günde yaptırılması öneriliyor. 

Detaylı iç-dış yıkama ve sonrasında ozon makinesi ile dezenfekte araçlarda yüzde 100'e yakın temizlik sağlıyor.
Detaylı iç-dış yıkama ve sonrasında ozon makinesi ile dezenfekte araçlarda yüzde 100'e yakın temizlik sağlıyor.

Ozonla dezenfekte seçeneğini kullanın

İç-dış yıkamanın ardından son zamanlarda bakterileri, virüsleri yüzde 99 oranında yok ettiği açıklanan ozonla dezenfekte seçeneği de var. Klordan yedi kat daha güçlü olduğu belirtilen ozonla temizlik, kötü kokuları da yok ediyor. Ozon makinesi ile yapılan çevre dostu bu uygulamada, oksijen molekülleri ozona dönüştürülüyor. Ozon molekülleri de ortamdaki virüs, bakteri, mikrop, küf vb. organizmalar ile etkileşime geçerek yeniden oksijene dönüşüyor.

Klimanın polen filtreleri temizlenmeli

Virüs ve bakterilerin en kolay çoğalabileceği nemli alanlar olan klima kanallarının temizlenmesi de oldukça önemli. Klimaların polen filtreleri mutlaka üç ayda bir temizlenmeli. Özellikle de sıklıkla klima kullandığımız yaz ayları öncesi filtreler temizlenmiş olmalı hatta gerekiyorsa yenilenmeli.

Bunun yanı sıra uzmanlara göre klima ilk açıldığında çıkan havayı solumak da bir dizi hastalığa davetiye çıkarıyor. Virüs tehlikesi geçse dahi klimayı açtıktan sonra beş dakika kadar camları açık tutmanız gerekiyor. Bu alışkanlık, klimadan çıkan ilk havayı solumanızın önüne geçer. Klimayı çalıştırıp camlar kapalı halde araçta bulunduğunuzda ise benzen adlı maddeyi solursunuz ve bu da solunum yoluyla virüs kapabileceğiniz anlamına gelir.  

Klimalar bakteri ve virüslerin en kolay çoğalabileceği alanlar. Bu nedenle polen filtreleri düzenli olarak temizlenmeli.
Klimalar bakteri ve virüslerin en kolay çoğalabileceği alanlar. Bu nedenle polen filtreleri düzenli olarak temizlenmeli.

Bu aralar aracınızı ödünç vermeyin

Öte yandan dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, sosyal izolasyonun hayatımızın merkezinde olduğu bu dönem aracınızı da başkalarından izole etmek. Uzmanlar bu süreçte, tıpkı özel eşyalarımız gibi araçların da paylaşılmasını ya da birkaç saatliğine bile olsa ödünç verilmesini önermiyor. Çünkü her iki taraf da birbirini enfekte etme riski taşıyor. Bununla birlikte mecbur kalınmadıkça kiralık araçların kullanılmaması da öneriliyor.