MAKUD: İki tekerlek üstünde bir gönüllülük hikayesi

MAKUD: İki tekerlek üstünde bir gönüllülük hikayesi

Türkiye’nin ilk motosikletli arama kurtarma derneği MAKUD’un adını, yakın zaman Kahramanmaraş merkezli depremde sıkça duyduk. Deprem bölgesindeki ulaşım sorununu çözmede önemli katkılar sunan derneği daha yakından tanımak için Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Göksel Aydın ile konuştuk.

Göksel Aydın
Göksel Aydın

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

2010 yılından beri arama kurtarma gönüllüsü olarak sahadayım. Acil Durum ve Afet Yönetimi mezunuyum. Arama kurtarma gönüllüsü olduğum andan bugüne dek birçok eğitim, tatbikat ve operasyonda görev aldım. Şu an MAKUD yönetim kurulu başkan yardımcılığı görevimin yanı sıra eğitim biriminin de yöneticiliğini yapıyorum. Bilgi birikimimi benden sonraki kişilere aktarmak en büyük hedeflerimden biri. 

MAKUD’un kuruluş hikayesi nedir? İlk günden bugüne neler değişti?

Ülkemizin gerek jeolojik gerekse jeopolitik olarak riskli bir bölgede yer alması, insan ve doğa kaynaklı afetlere yatkınlığı göz önüne alındığında “Biz bu işin neresinde yer alabiliriz?” dedik. İstanbul gibi bir metropolde yaşarken herhangi bir afet ya da acil durum söz konusu olmasa bile en büyük sorunun ulaşım olduğu aşikar. Bu sebepten yola çıkarak oluşabilecek acil durum ve afet anında en hızlı ve etkin müdahalenin motosiklet ulaşımı ile sağlanabileceğini düşünüp MAKUD ekibimizi kurduk.

2015 yılında arkadaşlar arasında oluşan bu ekip, 2018 yılında resmiyet kazanarak dernek unvanını aldı. 2015 yılından bu yana alınan eğitimler, gidilen tatbikatlar ve katıldığımız görevler sayesinde daha profesyonel ve daha organize müdahalelerde bulunan bir ekip olduk. 

Diğer arama kurtarma ekiplerinden farkınız nedir?

Afet haberinin ilk alındığı andan itibaren motosikletlerimiz ile organize olarak intikal etmemiz gereken bölgeye en kısa sürede, en hızlı şekilde ulaşabiliyoruz. Gerekli durumlarda öncü ekip gönderiyor ve durum analizi yapıyoruz. Böylelikle ekibin kalan kısmını ve ekipmanlarımızı daha doğru ve etkin bir şekilde müdahaleye hazır hale getirebiliyoruz.

Gönüllülük esasıyla çalışıyorsunuz. Peki herkes gönüllü katılabiliyor mu? Koşullar ve oryantasyon süreçlerinden bahseder misiniz?

Dernek faaliyetlerimiz gönüllülük esasına dayansa da büyük bir sorumluluk olduğunu her daim üyelerimize hatırlatıyoruz. Dernek faaliyetlerimizin devamlılığı, kalitesi ve istikrarı açısından gönüllülük başvurusu yapan kişilere yönetim kurulu üyelerimizce dernek faaliyetlerinin ve dernek işleyişinin anlatıldığı bir mülakat görüşmesi yapıyoruz. Kabul gören üyelerimizin eğitim süreçleri başlıyor.

Şu anda kaç gönüllü var Türkiye genelinde? En çok hangi illerden başvuru oluyor?

Şu anda yalnızca dernek merkezimizin yer aldığı İstanbul’da bir yapılanmamız var. Ancak Ankara, Antalya, İzmir, Bursa ve Çanakkale gibi birçok ilimizden temsilcilik başvuruları alıyoruz. Şu an yaklaşık 70 üyesi bulunan derneğimizi diğer iller ile güçlendirerek faaliyetlerimize devam etmeyi hedefliyoruz.

Başlıca faaliyetleriniz neler? Sizden kimler yardım talebinde bulunabilir?

Afet ve acil durumlarda arama kurtarma faaliyetlerinin yanı sıra, motosiklet kortejlerinde sağlık tedbiri almak, kurumlara ya da diğer derneklere talepleri doğrultusunda eğitimler düzenlemek de çalışmalarımız arasında yer alıyor. Tabii ki tüm vatandaşlarımız zor durumda kaldıklarında bize başvurabilirler. Fakat bizim hareket etmemiz için AFAD çatısı altında belli prosedürlerimiz mevcut. Herhangi bir başvuru olduğu zaman o prosedürleri işletmek zorundayız.

Yakın zamanda yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası nasıl organize oldunuz? Neler yaşadınız?

Malum sabaha karşı deprem haberini aldığımızda ekibimizin birçoğu evindeydi. Hemen dernek içi telefon zincirimizi aktif hale getirerek üyelerimizin ivedilikle dernek merkezinde toplanmalarını sağladık. Akabinde, AFAD ile gerekli tüm görüşmeleri yaparak ekip içi malzeme ve envanter hazırlığını tamamladık ve ilk ekibin çıkışını sağladık. Sonrasında ihtiyaca binaen ikinci ekip hazırlıklarını tamamlayıp ilk ekibin arkasından çıkış yaptı ve afet bölgesinde buluştular. Kahramanmaraş merkezli depremde MAKUD ekibi, AFAD tarafından İskenderun ve Antakya bölgelerinde görevlendirilmiş ve arama kurtarma faaliyetlerini gerçekleştirdi.

Felaket deyince aklımıza deprem geliyor ilk ama sadece depremde görev almıyorsunuzdur? Diğer kurtarma alanları neler? Hangi durumlarda sizin için de sakıncalı hale geliyor?

Afet denildiğinde ülkemizde yaşanan diğer afetlerin yanı sıra daha büyük hasarlara ve kayıplara sebep olması nedeniyle ilk olarak depremler geliyor. Depremlerin yanı sıra ülkemizde< ne yazık ki sıkça görülen sel, heyelan, çığ ve orman yangınları gibi doğa kaynaklı afetlerde de görev ve faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Motosikletli bir ekip olduğumuz için sel ve çığ gibi doğa olaylarında olumsuz etkilenebiliyoruz. Fakat diğer ulaşım araçlarıyla bölgeye intikal edip çalışmalarımızı yürütüyoruz. Şartlar ne olursa olsun, MAKUD olarak afetin olduğu bölgeye gitmek ve arama kurtarma yapmak için eğitim alıyoruz.

Eklemek istedikleriniz var mıdır?

MAKUD ailesi olarak sloganımız: “Kurtarmaya adanmış hayatlar.” Eğitim almanın ve gönüllü faaliyetlerde bulunmanın her şeyden önce insan olmayı hatırlattığına ve ruhu doyurduğuna inanıyorum. Herkesi eğitim almaya, bilinçlenmeye ve gönüllülük hareketine katılmaya davet ediyorum.