B Corp’la iş dünyasında başarı kriterleri yeniden tanımlanıyor

B Corp’la iş dünyasında başarı kriterleri yeniden tanımlanıyor

Dünyanın değişimiyle beraber hem etik değerler hem de çevre duyarlılığı önemini gün be gün artırıyor. Bu sese kulak veren şirketler de çoktan kolları sıvamaya başladı. B Corp sertifikası da tam bu noktada finansal ve finansal olmayan değerleri, sürdürülebilir bir şekilde yönetiyor ve tüm paydaşları için ortak bir değer yaratmaya çalışıyor.

“Şirket için en iyisi, toplum için en iyisi”

Dünyanın en iyisi olma devrinin çoktan kapandığının farkında olan şirketler, dünya için en iyi olmayı amaçlayarak uluslararası topluluk B Corp’un bünyesinde yerlerini almaya başladılar. B Corp, geçmişte başarı kriterleri olan şeyleri yıkıp bunları yeniden tanımlayarak küresel ekonomiyi herkese değer sağlayacak şekilde biçimlendirmeyi hedefliyor. Sosyal ve çevresel sorunlarına kulak tıkayarak ilerlemenin mümkün olmadığını savunan topluluk, tüm bu sorunlara çözüm üreten şirketlerin bir araya geldiği bir hareketin liderliğini üstleniyor. Bu duruşu benimsemiş ve “gerçekten iyi olan kazansın” diyen B Corp topluluğuna katılan 2 bin 500’den fazla şirket bulunuyor.

B Corp Türkiye

B Corp, 2014 yılında Türkiye’de de faaliyet göstermeye başladı.
B Corp, 2014 yılında Türkiye’de de faaliyet göstermeye başladı.

Görsel Kaynak : www.bcorpturkey.org

Amerika’da kurulmasının üzerinden geçen 7 yıl sonra Türkiye’de de faaliyet göstermeye başlayan B Corp Türkiye kendisini şu şekilde tanıtıyor:

B Corp, ülkemizde ortak değer ve sosyal fayda yaratan şirketleri küresel hareketin bünyesine katarak büyümeye devam ediyor. B Corp sertifikasına sahip bir danışmanlık şirketi olan S360 da, B Lab Avrupa çatısı altında B Corp Türkiye ortağı olarak faaliyet gösteriyor. B Corp hareketinin arkasındaki kurum olan B Lab, şirketleri çevresel ve toplumsal problemlere kârlı çözümler üretmek amacıyla teşvik etmek amacıyla 2007 yılında ABD’de kuruldu. B Corp hareketinin dünyada yaygınlaşmasıyla beraber, 2014 yılında Avrupalı B Corp’lara destek vermek amacıyla B Lab Avrupa ortaya çıktı. Biz de S360 olarak B Corp Türkiye ortağı rolünde, iyi olanın peşinde koşan yerel şirketleri küresel B Corp hareketi ile tanıştırmayı, Türkiye B Corp topluluğunun oluşmasına katkıda bulunmayı ve şirketlere B Corp sertifikası alma yolculuğunda destek olmayı amaçlıyoruz.

Türkiye’de ve Dünya’da B Corp’lu markalar

Mikado Danışmanlık, B Corp topluluğuna katılan ilk yerli şirket.
Mikado Danışmanlık, B Corp topluluğuna katılan ilk yerli şirket.

Görsel Kaynak : consciouscompanymedia.com

130 farklı sektörden 2 bin 500’in üzerinde şirket, dünyanın en iyisi olmaktan ziyade, dünya için en iyisi olmak hedefiyle gönüllü olarak bu girişimde yer alıyor. Etik akıllı telefon Fairphone, B Corp sertifikasına sahip tek mülkiyete bağımlı ilk şirket Ben & Jerry’s, çikolata endüstrisinin parlayan yıldızı Tony’s Chocolonely ve yavaş moda akımına gönül veren spor giyim mağazası Patagonia, dünya çapında ünlü B Corp’lu şirketlerden yalnızca birkaçı.

B Corp topluluğuna katılan ilk yerli şirket ise Mikado Danışmanlık. Sonrasında da Taze&Kuru B Corp sertifikasını alan yerli markalardan oldu. Sertifikalı B Corp’lar, gönüllü olarak daha yüksek sosyal ve çevresel performans, şeffaflık ve hesap verebilirlik sergiliyorlar. Bu yüzden, sertifikalı B Corp olmak için çok kapsamlı ve şeffaf performans standartlarını karşılamak gerekiyor. B Corp olma aşamasında aday şirketlerin çalışanlarına, tedarikçilerine, topluma ve çevreye olan etkileri de detaylı bir şekilde ölçülüyor.

Şirketler nasıl B Corp’lu olabilir?

B Corp’lar şirketlerin gücünü, çevresel ve toplumsal sorunları çözmek için kullanıyor.
B Corp’lar şirketlerin gücünü, çevresel ve toplumsal sorunları çözmek için kullanıyor.

Görsel Kaynak : bcorporation.net

B Corp sertifikası alabilmek için şirketlerin öncelikle B etki değerlendirmesini tamamlayıp 200 puan üzerinden minimum 80 puan almaları gerekiyor. Peki, nedir bu B etki değerlendirmesi? Kısaca şirketin ekonomi, çevre, toplum ve çalışanlar üzerindeki etkilerini ölçmek, bu dört alanda şirket performansını iyileştirmek için atılması gereken adımları ortaya koyan bir araç olarak ön plana çıkıyor. Bu değerlendirme, internet üzerinden doldurulabilen, ücretsiz ve bilgi gizliliğini koruyan güvenilir bir etki ölçme yöntemi. Aynı zamanda şirketlerin, paydaşları üzerinde yarattıkları etkiyi ölçebildiği, performanslarına ilişkin olarak ayrıntılı bilgileri alabildiği bir araç görevi de görüyor.

B etki değerlendirmesinden sonraki adım, denetim. B Lab doğrulaması adı verilen sistemde, formu doldurduktan sonra sonuçları kesinleştirmek için şirketlerden kimi destekleyici belgeler istenebiliyor. Bu süre boyunca bağımsız ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan B Lab, kanıt ve geri bildirimler doğrultusunda şirket puanını yeniden değerlendirip sonuca göre yönlendiriyor.

Son adım ise resmiyet. Karşılıklı Bağlılık Bildirgesi’ni (B Corp Deklarasyonu) imzalayarak şirketinizi B Corp hareketinin sertifikalı bir üyesi yapabilir, B Corp logosunu tüm ürün ve iletişim araçlarınızda kullanabilirsiniz. Sertifikanın geçerlilik süresi iki yıl. B Corp sertifikası için yıllık ücretler şirketin büyüklüğüne göre belirleniyor.

Yıllık ciro / Yıllık ücret

€0 – €999,999 €500

€1 MM – €4,999,999 €1,000

€5 MM – €9,999,999 €2,500

€10 MM – €19,999,999 €5,000

€20 MM – €49,999,999 €10,000

€50 MM – €99,999,999 €15,000

€100 MM+ €25,000

B Corp’un İngilizce olarak kısaca anlatıldığı video