Yeni yıl kararlarından çoktan vazgeçtiniz, değil mi?

Yeni yıl kararlarından çoktan vazgeçtiniz, değil mi?

Yapılan araştırmalara göre alınan yeni yıl kararlarından çok çabuk vazgeçiyoruz. Uzmanlar, kısa sürede sonuç beklemenin bu konuda etkili olduğunu söylüyor.

Yeni yıla girmeden önce heyecanlı ve tatlı bir telaşa kapılıyoruz. Tabii, bu bitiş yeni başlangıçları da beraberinde getirdiği için yeni kararlar almak için en uygun zaman da yılbaşı arifesi... Ancak alınan yeni yıl kararları ve hatta uzun uzun üzerinde çalışılan yapılacaklar listesinin ömrü, pazartesi başlayıp salı sona eren diyetler gibi oluyor. Yapılan araştırmalara göre yeni yıl kararlarının ömrü ise ortalama 10 gün.

Dürüst olalım, yeni yılda söylediğiniz her şeyi yapmayacağınızı ya da yapamayacağınızı siz de biliyorsunuz. Sonuçta aynı anda hem seramik atölyesine hem Fransızca kursuna hem daha çok seyahate hem de spor yapıp sağlıklı beslenmeye vakit bulmanız imkansız. İçten içe yapmayacağınızı bildiğiniz için bu kadar abartıyor olabilir misiniz?

Bir çırpıda ya da yavaş yavaş

Alınan yeni yıl kararlarının yüzde 55’i daha iyi beslenmek ya da daha sık egzersiz yapmakla ilgili.
Alınan yeni yıl kararlarının yüzde 55’i daha iyi beslenmek ya da daha sık egzersiz yapmakla ilgili.

Sporcuların sosyal ağı Strava tarafından yapılan araştırmada, 31.5 milyondan fazla çevrimiçi küresel aktivite analiz edildi. Ardından, kişilerin kararlarını gerçekleştirmekten ne zaman vazgeçtiği belirlendi. Yapılan diğer kapsamlı araştırmaları da göz önünde bulundurursak, 10 Ocak ile şubat ayının ikinci haftasına kadar olan aralıkta, aldığımız kararlardan bir çırpıda ya da yavaş yavaş vazgeçiyoruz. Üstelik bu kararların yüzde 55’i daha iyi beslenmek ya da daha sık egzersiz yapmak gibi sağlıkla ilgiliyken, sadece yüzde 20’si finansal durumlarla ilgili.

Cornell Üniversitesi'nden Kaitlin Woolley ve Şikoago Üniversitesi'nden Ayelet Fishbach’in çalışmalarına göre ise bu kararlardan vazgeçmemizin ardındanki sebeplerin en önemlisi, aldığımız kararların bize anlık kazanımlar sağlamaması... Yani sağlıklı beslenmeye başladığınız gün göbek çevrenizin şekillenmesini beklerseniz, vazgeçmeniz çok normal.

“Bir anda başarmak, başarı hissini artırıyor”

Yaşam koçu Arcan Okan Kurşun, ''Kişiler yeni yıl kararlarından, kısa zamanda sonuç alamadıkları için vazgeçiyor.'' diyor.
Yaşam koçu Arcan Okan Kurşun, ''Kişiler yeni yıl kararlarından, kısa zamanda sonuç alamadıkları için vazgeçiyor.'' diyor.

Kendinize “Bunu yapmalıyım” demekten ve aldığınız kararların zorunluluk olduğunu düşünmekten ziyade “Bunu yapacağım” diyebilmek, yeni yıl kararlarınızın ömrünü uzatmak konusunda size yardımcı olabilir. Olmuyorsa da üzülmeyin, önümüzde yine, yeni bir yıl daha olacak.

Yaşam koçu Arcan Okan Kurşun aldığımız kararlardan kısa zamanda vazgeçmemiz üzerine şunları söylüyor: “Burada iki basamak var. İlk basamak, insanların özel tarihleri karar almak için kullanıyor olması… Aslında tarih ne olursa olsun, hemen bugün veya hemen şimdi başlayabilecekken, bir başlangıç belirlemeyi seviyorlar. Bunun en önemli nedeni, gerçekten karar verdikleri şeyi o an yapmaya başlayacak kadar istememeleri... Diğer nedeni de birinciye bağlı olarak bir gün belirlemenin motivasyon kaynağı olması. Bir bakıma bu onlar için bir çapa; davranışı başlatmaya kendilerini zorunlu bırakmak için bir referans belirlemiş oluyorlar. İkinci neden ise verilen kararı uygulamak için kendilerine tanıdıkları süre... Bireyler teknolojinin ilerleyip zamanın hızlanması ve tüm işlerimizin verimle hesaplanması sonucunda sosyal durumlarından ve bireysel kararlarından bir iş performansı ve verimi bekler hale geldi. Bu yüzden de en kısa zamanda kilo vermek, en kısa zamanda sevgili edinmek, en kısa zamanda sigarayı bırakmak gibi kavramlar bireysel olarak başarı hissini artırıyor. Kısa zamanda alamadıkları sonuçlar yüzünden, hâlihazırda çok da isteyerek girmedikleri yollardan çabucak vazgeçebiliyorlar. Bu yüzden değişim için yeni yılı bekleyenler aynı zamanda istediği sonucu alamadığında sürecin peşini bırakıyor.”