Giysilerinizi uzun bir süre kullanmak, lekelerden kolayca kurtulmak ya da kırışıklıkları azaltmak için bu ipuçlarını mutlaka okumalısınız...
Pek çok kişi çamaşır ve kurutma makinesini düzgün kullanmayı bilmiyor. Bunun sonucu da rengi kaçan kıyafetler, çıkmayan lekeler ve deforme olan iç çamaşırları oluyor. İşte temiz ve uzun ömürlü kıyafetlere sahip olmak için çamaşır yıkama rutininize katmanız gerekenler…
Lekelerden şampuanla kurtulabilirsiniz
Yakalar ve bilek kısımları giysilerin en çok kirlenen yerleri. Bu tür giysileri çamaşır makinesine atmadan önce kirli kısımları yağ içermeyen bir şampuan ya da bulaşık deterjanıyla 15 dakikada bekletirseniz, lekelerin çok daha kolay çıktığını görecekseniz.
Mürekkep lekeleri için saç spreyi
Giysilerinizde mürekkep lekesi varsa, gömleğinizi fırçalamayın. Bunun yerine leke üzerine biraz saç spreyi sıkın, lekenin altına bir bez veya kağıt havlu koyun ve bastırın. Bu yöntemi sadece mürekkep lekeleri için değil, eski lekeler için de kullanabilirsiniz.
Kirli çamaşırlarınızı kategorize edin
Geniş bir aileniz varsa, aile bireylerinin kirli giysilerini açık ve koyu renkli olarak kirli sepetlerine atmalarını sağlayabilirsiniz. Lekeli çamaşırın hangisi olduğunu unutmamak için ise onu mandalla işaretleyebilirsiniz. Lekeli bir gömlek varsa kollarını düğümleyerek kolayca fark edilmesini sağlayabilirsiniz.
Çamaşır makinenizi düzenli aralıklarla dezenfekte edin
Çamaşır makinelerinin düzenli aralıklarla dezenfekte edilmesi gerekir. Bunun için özel deterjanlar da alabilirsiniz ancak ağız gargaraları da dezenfeksiyon için kullanılabilir. Yarım bardak ağız gargarasını makinenin deterjan gözünü koyup, makineyi boş halde çalıştırın. Çamaşır makinesinin lastiğinde her yıkamadan sonra biriken suyun küf ve bakteriye neden olmaması için ise lastiğin içinde su biriken aralığa karbonat dökebilirsiniz.
Küçülen kıyafetler için saç kremi uygulayın
Çamaşır makinesinde yıkandıktan ya da kurutma makinesinde kuruttuktan sonra küçülen kıyafetlerinizi yeniden eski haline getirmek mümkün. Ilık suya ¼ bardak saç kremi ekleyin ve 20-30 dakika boyunca küçülen giysiyi ıslatın. 30 dakika sonunda giysinin eski haline geldiğini göreceksiniz. Yavaşça durulayıp, kurumaya bırakın.
Yumuşatıcı yerine doğal yağlar
Çamaşır makinesinin yumuşatıcı bölümüne kimyasallardan üretilen çamaşır yumuşatıcılarının yerine dört-beş damla lavanta yağı ekleyerek temiz kokan çamaşırlar elde edebilirsiniz. Yumuşatıcı bölümünde limon yağı kullanarak hem lekelerin çıkmasına yardımcı olabilir hem de ferah kokan çamaşırlara sahip olabilirsiniz.
Giysilerinizin renkleri karışmasın
Renk koruyucu kullanarak, açık ve koyu renkteki çamaşırları bir arada yıkayabilirsiniz. Çamaşırlar yıkanırken suyun içine karışan boyaları tutan renk koruyucu mendilleri kendiniz de yapabilirsiniz. Bunun için suya biraz çamaşır sodası ekleyin ve karıştırın. Daha sonra karışıma bir parça beyaz kumaş koyun, sıkın ve kurutun. Bu bezi renk koruyucu olarak kullanabilirsiniz.
Kırışıklıklara karşı buz
Kurutma makinesinenin çamaşırlarınızı kırıştırmasını istemiyorsanız, çok fazla çamaşırı bir arada kurutmayın. Kırışık kıyafetlerinizi dört-beş parça buz küpüyle birlikte kurutucuya atın ve makineyi beş dakika boyunca yüksek ısıda çalıştırın. Beş dakikanın sonunda bekletmeden kıyafetlerinizi makineden çıkarın, kırışıklıkların yok olduğunu görecekseniz. Kurutma makinesindeki kıyafetlerin ısıdan sertleşmesini önlemek için nötr renkli yün yumaklarını makineye atabilirsiniz. Bu yöntemi koyu renkli kıyafetlerle denemeyin.
Tüm bunların dışında kurutma işlemini hızlandırmak için alüminyum folyoyu top haline getirerek makineye atabilirsiniz.
Son olarak kaybolan çorap sorununu çözmek için çoraplarınızı yıkama torbasına koyabilirsiniz. Çorapların hepsini bir arada yıkamak ve kurutmak tek kalan çorap sorununa engel olacaktır.