Uçağınızı mı kaçırdınız? Hiç problem değil!

Uçağınızı mı kaçırdınız? Hiç problem değil!

Havaalanına yolu düşen çoğu kişi bir kere bile olsa soğuk terler döküp onlarca kişiden izin alarak son dakikada uçağına yetişmeye çalışmıştır. Herkesin korkulu rüyasıysa bu kadar koşturmadan sonra bir de uçağı kaçırmak. Peki bu kabus gerçek olursa sonrasında nasıl bir yol izlemeli?

Uçağı kaçırdığınızda, o yolculuğu tamamlamak için çözüm aramakla geçireceğiniz süre boyunca biraz başınız ağrıyabilir. Ama bu süreçte aslında sandığınız kadar yalnız değilsiniz. Uçağı kaçırma ihtimaliniz karşısında unutmamanız gereken ipuçlarını hatırlayalım.

Kullandığınız hava yolu şirketinden yardım isteyin

Hemen bir sonraki uçuşun biletini size ücretsiz vermeyecekleri gibi havaalanında mahsur kalmanıza da izin vermezler. Bu süreçte havaalanına ne kadar geç kaldığınızdan, uçağa yetişmek için ne kadar çaba sarf ettiğinize kadar her detay etkili olabilir. Bu nedenle uçağınızı kaçırma ihtimalinizi fark ettiğinizde ilk işiniz, kullandığınız hava yolu şirketinden bir görevliye ulaşmak olmalı. Daha yoldayken bile telefon edip yardım isteyebilirsiniz. 

Esnek kuralları olan biletleri tercih edebilirsiniz.
Esnek kuralları olan biletleri tercih edebilirsiniz.

Hava yolu şirketlerinin farklı prosedürleri olabilir fakat bu aldığınız biletin sınıfı ve size sunduğu olanaklara göre değişebilir. Risk almamak için önceden daha esnek kuralları olan biletler tercih edebilirsiniz. Genelde en ucuz bilet en sıkı kurallara tabi olur ve uçağı kaçırırsanız, yapabileceğiniz pek bir şey kalmaz.

Gidiş ve dönüş biletlerine dikkat edin

Uçağınızı kaçırdınız ve bu konuyu düzeltmek için hiçbir şey yapamadınız. Dikkat etmeniz gereken en önemli konu, dönüş biletiniz! Eğer gidiş – dönüş biletiniz ya da aktarmalı – sıralı uçuşlarınız varsa, uçağınızı kaçırdığınızda diğerleri de yanar. Sistem sizin seyahatinizi gerçekleştirmeyeceğinizi düşündüğünden böyle bir kural uygular fakat bu durumla karşılaşmamak için gidiş ve dönüş biletlerinizi ayrı ayrı alabilirsiniz.

Bagajınız uçakta, siz dışarda!

Gidiş – dönüş biletiniz ya da aktarmalı – sıralı uçuşlarınız varsa uçağınızı kaçırdığınızda diğerleri de yanar.
Gidiş – dönüş biletiniz ya da aktarmalı – sıralı uçuşlarınız varsa uçağınızı kaçırdığınızda diğerleri de yanar.

Özellikle yurt dışı seyahatlerinde mağazalarda vaktin nasıl geçtiğini unutur da bagajınızı verdiğiniz uçuşu kaçırırsanız, yine en hızlı şekilde hava yolu şirketi görevlilerine ulaşmanız gerekiyor. Her hava yolu şirketinin kendine özgü prosedürü olduğu için sürecin nasıl işlediğine dair en doğru bilgiyi görevlilerden alabilirsiniz.

Uçuşu hava yolu şirketi nedeniyle mi kaçırdınız?

Hava yolu şirketi nedeniyle uçuşunuzu kaçırdığınız zaman konaklama, mümkün olan en yakın tarihe yeni bilet ve uçuşun mesafesine bağlı olarak tazminatlarının hepsi şirket tarafından karşılanır. Hava yolu şirketleri genelde uçak kapasitesinin üstünde satış yapabilir ve buna “overbook” denir. Sizden önce tüm koltuklar dolduysa ve bu nedenle uçuşu kaçırdıysanız, hava yolu yine size zararınızı ödemek zorunda. 

Online check-in yaparak biletleme işlemlerinden zaman kazanabilirsiniz.
Online check-in yaparak biletleme işlemlerinden zaman kazanabilirsiniz.

Uçağı kaçırmamak için yapmanız gerekenler:

● İç hatlar için bir, dış hatlar için iki saat önceden havaalanında olmaya dikkat ederseniz uçuşlarınızı kaçırmanız çok zor.

● Mümkün olduğunca kabin bagajıyla seyahat etmek de en azından kontuarda sıra beklemekten sizi kurtarır ve zaman kazandırır.

● Online check-in yaparak da biletleme işleminden zaman kazanabilirsiniz. Telefonunuza elektronik biletinizi kaydedin ve direkt kapıya gidin.

● Uçağa geçeceğiniz kapı bazen son anda değişebiliyor. Sık sık kontrol ederek riskleri ortadan kaldırabilirsiniz.

● Bazı seyahat sigortaları uçak kaçırma teminatı da verebiliyor. Eğer bu tip bir sigortanız varsa mutlaka kontrol etmelisiniz.

Peki diğer uçuşa çok vakit varsa ne yapacaksınız?

Uçuş saatinizi beklerken kitap okumak iyi bir tercih olabilir.
Uçuş saatinizi beklerken kitap okumak iyi bir tercih olabilir.

● Uçağınızı kaçırdıktan sonra diğer uçuşun gerçekleşeceği saat hayal ettiğiniz kadar hızlı olmayabilir. Hava yolu şirketi kaynaklı bir gecikme yaşanıyorsa beklemek zorunda kalacağınız süreye göre masraflarınız karşılanarak bir otele yerleştirilirsiniz. Gecikmenin nedeni sizden kaynaklıysa maalesef sonraki uçuşa kadar kendi başınızın çağresine bakmanız gerekli.

● Bu arada yapabilecekleriniz de yine havaalanına göre değişir ama eğer bir sonraki uçuşa kadar şehri gezmek en keyifli alternatiflerden biri. Ama sonraki uçağa yetişmek koşuluyla tabii.

● Kitap okumak için en son ne zaman bu kadar uzun vaktiniz olmuştu? Havaalanındaki kitapçıları gezin, beğendiğiniz bir kitaba başlayın. Yanınızdaki kitabı bitirin. Uçağı kaçırmanın pozitif bir yanı olabileceğine odaklanın.

● Havaalanlarında yeme – içme mekanlarıı var. Biri size hitap edecektir. Küçük bir havaalanındaysanız alternatifleriniz az olabilir ama yine de bir bardak kahve ve dergi okuma keyfi için yeterli alan bulunur.

● Telefonundan ayrı kalamayanlar için en eğlenceli alternatif uçuş saatini beklerken oyun oynamak olabilir. Romantizm dolu oldukça kolay bir oyun olan Florence, heyecanlı çatışmaların döndüğü PubG ya da Trivial Quiz gibi bilgi oyunlarını indirip uçuş saatinize kadar oynayabilirsiniz.

Bir sonraki uçuş çok daha geçse

Özellikle aktarmalı uçuşlarda, uçuşunuz çok uzun saat rötar almış olabilir. Tabii transit vizeniz varsa havalimanından ayrılıp şehri gezmek de mümkün değil. Fakat havalimanında vaktin hızlı geçmesi adına kendiniz ufak oyunlar yaratabilirsiniz.

● Beklediğiniz alanda kendinize özgü yürüyüş parkurları yaratabilirsiniz.

● Duty free bölümündeki leziz çikolataların tadını çıkarabilirsiniz.

● Belki de havalimanının çeşitli bölümlerinde birbirinden güzel fotoğraflar çekerek Instagram sayfanızı renklendirebilirsiniz.

Rötarlı uçuşu beklerken moralinizi bozmak yerine geçirdiğiniz vakti en keyifli hale dönüştürmek sizin yaratıcılığınıza kalmış!