Türkiye'nin Motor Kulüpleri: Riders Of Bilgi

Türkiye'nin Motor Kulüpleri: Riders Of Bilgi

Riders Of Bilgi, 2013 yılında Bilgi Üniversitesi öğrencilerinin kurduğu bir motosiklet kulübü. Kendi yaptıkları motosiklet garajlarına Altın Elbiseli Adam’dan esinlenerek “Altın Garaj” ismini koyan kulübün başkanı Doğan Can Karaca ile sohbet ettik.

Riders Of Bilgi’den bahseder misiniz? Kulübün kuruluş amacı nedir?

Riders Of Bilgi, 2013 Ağustos ayında İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde öğrenciler tarafından kurulan ve üniversite bünyesinde kendi garajı bulunan ilk üniversite motosiklet kulübü. Kulübümüzün kuruluş amacı Bilgi Üniversitesi’ndeki genç sürücüleri bir araya getirmek ve beraber güzel zaman geçirmelerini sağlamak.

Kulübe katılım nasıl gerçekleşiyor?

Üniversitemizde yılda iki kez stant günleri düzenleniyor. Biz de kulüp olarak etkinlikte stant açıyoruz. Arzu edenler standımızda kayıt olabiliyor. Ayrıca İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul Kampüsü'nde üniversitemizin desteğiyle yapmış olduğumuz bir garaj var. Bu garajın ismini geçen yıl trafik kazasında vefat eden Altın Elbiseli Adam'dan (Barkın Bayoğlu) esinlenerek, onu anmak adına "Altın Garaj" koyduk. Kulübümüze üye olmak isteyen üniversite öğrencileri ve üniversite dışındaki öğrenciler Altın Garaj’a gelerek de üye olabiliyor. Şu an yapım aşamasında olan internet sitemizden de yakın zamanda kayıt almaya başlayacağız. (www.ridersofbilgi.com)

Kulübün belli kuralları var sanırım?

Evet, kulübe üye olmak için altı temel kuralımız var. İlk olarak üye olmak isteyen kişinin motosikletinin ve A2 ehliyetinin olması gerekiyor. Bunun dışında üç ayda bir ödenen kulüp aidatının ödenmesi, kulüp patch’lerinin alınması ve etkinliklerde giyilmesi, kulüp eğitimlerine ve kulübün düzenlediği etkinliklere katılınması, kulüp işlerine destek ve yardımcı olunmasıdır.

Bu kuralların dışında bazı sürüş kurallarımızda var. Bunlar, üyelerimizin toplu sürüşlerde yol kaptanlarının arkasında sürmesi, el hareketleri ile iletişim kurması, kulüp sürüşlerine full ekipman ile katılması yer alıyor.

Zorunlu eğitimler veriliyor

Riders of Bilgi topluluğu Satralistanbul Kampüsü’nde yer alan garajlarına Altın Elbiseli Adam Barkın Bayoğlu’nu anmak için Altın Garaj adını vermiş.
Riders of Bilgi topluluğu Satralistanbul Kampüsü’nde yer alan garajlarına Altın Elbiseli Adam Barkın Bayoğlu’nu anmak için Altın Garaj adını vermiş.

Kulübünüzde bazı eğitimler de var. Nedir bunlar?

Kulübümüzün senede iki defa zorunlu motosiklet eğitimleri veriyor. Bunlar, teorik ve pratik eğitimler.

Kaç genç üyeniz var?

Şu an kulübümüzün aktif 60 üyesi var. Üyelerin büyük bir kısmı genç.

Ne gibi etkinlikler düzenliyorsunuz?

Haftada iki kere etkinlik düzenliyoruz. Biri klasikleşmiş olan çarşamba buluşmamız. Diğeri de yıllık olarak oluşturduğumuz etkinlik takviminde belirlenen, çalışan üyelerimizin de katılması için hafta sonları düzenlenen İstanbul içi sürüşlerimiz. Bunların yanı sıra kamplara veya uygun olan festivallere de etkinlik düzenliyoruz.

Üye olmayanlar için etkinliklere katılım imkanı var mı peki?

Bazı etkinliklerde üye olmayanların da katılımı mümkün. Dışarıya kapalı olan etkinliklerimizi Riders of Bilgi’nin kapalı Facebook grubu ve WhatsApp grubumuz üzerinden duyuruluyor. Üye olmayanların katılabileceği etkinliklerimizi ise Instagram hesabımız üzerinden duyuruyoruz. Dileyenler talep edip katılabiliyor. 

Kulübün etkinliklerine katılmak için sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz. Instagram’da ridersofbilgi, Youtube’da Riders of Bilgi, Facebook’ta Riders of Bilgi isimleriyle bulabilirsiniz.
Kulübün etkinliklerine katılmak için sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz. Instagram’da ridersofbilgi, Youtube’da Riders of Bilgi, Facebook’ta Riders of Bilgi isimleriyle bulabilirsiniz.

Genç neslin tercih ettiği modeller nedir?

Gördüğümüz kadarıyla genç nesil genellikle görsele önem veriyor: R25, GSXR250, CBR 250 gibi racing veya Iron 883, Shadow, Regal Raptor gibi chopper modellerini tercih ediyorlar.

Genç bir motosiklet kulübü olmanızla beraber üye ve misafirler için dijital bir uygulamanız var sanırım. Bu uygulamada neler göreceğiz, nasıl faydalanabiliriz?

Üye ve misafirlerimizin kullanabileceği dijital uygulamamız şu an yapım aşamasında. Tamamlandıktan sonra üyelerimiz IOS ve Android cihazlarda kullanım sağlayacak. Uygulama üzerinden etkinlik duyuruları, üye alımları ve üyeler için kaza anında yer tespiti yapabiliyor olacağız. 

Sorularımızı kulübün başkanlarından Doğan Can Karaca cevapladı.
Sorularımızı kulübün başkanlarından Doğan Can Karaca cevapladı.

Sizi merak eden ve üye olmak isteyen motosiklet tutkunları için söyleyecekleriniz var mı?

Bizi tanımak isteyen motosiklet kullanıcıları çarşamba buluşmalarımızda bize katılabilir. Bunun için buluşmaya gelmeden önce Instagram hesabımızdan mesaj atarak bizimle iletişim kurmaları yeterlidir.