Bir saldırı anında ne yapılması gerektiğini bilmek, saldırılara anında karşılık verebilmek, her gün daha da tehlikeli hale gelen metropol hayatının gerekliliklerinden. Üstelik bu savunma tekniklerini öğrenmek ise son derece kolay. Bireysel eğitim veren savunma sporu antrenörleri, birkaç aylık eğitimle size temel savunma bilgilerini eksiksiz öğretebiliyorlar.
Metropollerin tehlikelerini her gün gazetelerde ve televizyonlarda endişeyle görüp izliyoruz. Hırsızlar, kapkaççılar, tacizciler ve bazen de yolda yürürken hiç nedensiz size saldırmaya kalkan zorbalar... Bunlar her şehir insanının yaşamak durumunda kaldığı sevimsiz olaylar.
Son yıllarda bu tip saldırıların artması, birçok kişiyi savunma sporlarını öğrenmeye yöneltti. Bir saldırı anında kendini nasıl savunabileceğini, ağır bir saldırıdan nasıl yara almadan kurtulabileceğini, saldırganın hamlelerini nasıl bertaraf edebileceğini öğrenenlerin kendine güvenleri artıyor. Bununla birlikte hem kendi yaşadıkları olumsuzluklara hem de çevrelerinde çıkan sorunlara anında müdahale edebiliyorlar.
Türkiye’de en çok tercih edilen savunma sporlarını, bu sporların eğitim süreçlerini ve getirilerini Milli Dövüşçü ve Antrenör Barış Coşkun ile konuştuk.
Kendinizden ve spor geçmişinizden bahseder misiniz?
Sporcu, dövüş antrenörü ve Champion Gym Spor Salonu’nun sahibiyim. İstanbul Aydın Üniversitesi Radyo Televizyon Bölümü mezunuyum. 2003 yılında dövüş sporlarına kick boks ile başladım. O yıldan beri müsabakalara katılıyorum. Ayrıca milli sporcuyum. Şu an kendi salonumda dövüş ve savunma dersleri veriyorum.
Kendini savunmayı bilmek bir insan için neden gerekli?
Savunma benim için karşılaşabileceğimiz bir saldırıda, minimum hasar alıp saldırgana da minimum hasara vererek saldırıyı bertaraf etmek anlamına geliyor.
Bir saldırıyla karşılaştığınızda adrenalin hormonunuz tavan yapar. Kendini savunmayı bilmeyen ve savunma sporu yapmamış kişilerde benim gördüğüm, bu hormonun artmasıyla ne yapacaklarını bilememeleri. İnsan, karar vermekte güçlük çekiyor ve bir süre sonra halsizlik hali başlıyor.
Savunma sporlarını öğrenenler, bu adrenalinini en aza düşürebiliyor ve özgüveni arttığı için mantıklı hamleler yapacak konuma gelebiliyor. Tabii bu psikolojik rahatlığa ancak savunma tekniklerini öğrenildiğinde kavuşuluyor. Ne zaman nereye vuracağınızı, karşısındaki saldırganı nasıl egale edeceğinizi öğretiyoruz. Ama en önemli şey, olay büyümeden net kararlar alıp olayı kapatmayı bilmek.
Şu an için en gözde savunma sporları hangileri?
Günümüzde en gözde dövüş sporları, kick boks ve muay thai. Sebebi diğer dövüş sanatlarına göre daha kolay yapılabilmesi, yaş sınırı olmaması ve eğlenceli bir eğitiminin olması. Ayrıca bu iki spor, kilo vermede de çok yardımcı oluyor. Özellikle kick boks’a kadınlar çokça ilgi gösteriyor.
Verdiğiniz savunma sporlarının niteliği ve tanımı nedir?
Eğitim verdiğim üç branş var: Boks, kick boks ve muay thai. Bunların üçü de benzer sporlar. Boks sadece yumrukla yapılan bir spor. Vücuttaki tek bir bölgeye hükmediyor; o da kollar. Bacakları dövüş dansı hareketleri için kullanıyoruz ancak mücadele, kollar ve yumrukla veriliyor. Kick boks ise boksun tekme eklenmiş hali. Bu sporda tekme ve yumruk eşit seviyede kullanılıyor. Muay thai ise diğerlerine göre daha sert bir spor. Bu sporun geliştiricileri, dirsek ve dizi ön plana almışlar. Özellikle dirsek karşı tarafa bir hayli zarar verebiliyor. Bu yüzden çok daha hırçın bir spor olduğunu söyleyebilirim.
Günümüzde herkes kendini savunmayı öğrenmeli mi?
Ben çoğu kişinin kendini savunmayı öğrendiğinde, suç oranının çok azalacağına inanıyorum. Bu sporları yapanlar, deşarj oluyor ve negatif enerjileri atıyorlar. Bu gerçekleşince de dışarıya pozitif olarak çıkıyor ve herhangi bir olaya karışmıyorlar. Kendilerini daha yararlı aktivitelere kanalize edebiliyor. Bu yüzden savunma sporlarının öğrenilmesi taraftarıyım.
Eğitim için başvuranlardaki kadın oranı nedir?
Bize savunma eğitimi almaya gelenlerin yüzde 80’i kadın. Bence günümüzde kadınların bu eğitimi alması şart. Kadınların, erkeklere göre kas yapıları daha güçsüz. Ancak bu mücadele sporlarını öğrendiklerinde daha dirençli oluyorlar. Kendilerine güvenleri artıyor ve bir saldırı anında ne yapacaklarını bilir hale geliyorlar.
Öğrettiğiniz savunma bilgileri hangi durumlarda kullanılmalı?
Bir an gelir de canınıza veya malınıza kastediliyorsa ve o an kıstırılmış durumdaysanız, yapabileceğiniz bir şey yoksa öğrendiğiniz savunma bilgilerini uygulamanız gerekiyor. Ama sırf çevreye hava atmak için bu öğrendiklerinizi uygulamamalısınız. Bu işin spor yönünü hiçe sayar ve savunma sporu amaç değil, araç olarak kullanılmış olur. Bu davranış biçimine asla girilmemeli.
Savunma sporları öğrenmenin süresi nedir? Eğitimi ne kadar sürer?
Bu tamamen kişiye göre değişen bir şey. Üç ayda bu sporları öğrenenler de var, iki yılda da. Ama ben bir eğitmen olarak şunu gözlemledim: Ortalama bir yıl bu eğitimi alan bireylerde sporcu kişiliği oturuyor, öğrendiği teknikleri kullanır duruma geliyor ve kapasitesi gelişiyor. Tabii bu sporlarda yaş da önemli. Genç bireylerden daha çok verim alıyorsunuz. Haftada bir günlük arayla yapılacak üç günlük eğitim bireyler için ideal.
Eğitim almak isteyenler, spor yapmak dışında hangi sorunlarla size geliyorlar?
En çok kadına yönelik şiddetten muzdarip olanlar bize gelip savunma sporlarını öğrenmek istiyor. Bunun dışında iş stresi olanlar, negatif enerjilerini atmak için geliyor. Tabii kilo sorunu olan öğrencilerimiz de bir hayli fazla.
İnsan kendini savunurken en çok nelere dikkat etmeli?
Kendinizi önce savunmaya alın. Arkanızı kollamanız ve her yönden gelebilecek tehlikelerin farkında olmanız gerekiyor. İkinci olarak rakibinizin size nasıl zarar verebileceğini analiz edin. Kesici bir aletle mi saldırıyor? Yoksa sadece fiziksel temasla mı? Bunu iyi gözlemleyin. Eğer olaydan kurtulma şansınız varsa bunu kullanın. Yoksa en temel önerim, ilk hamleyi mutlaka siz yapın.
Bir mücadeleyi çok kısa sürede bitirmenin yöntemleri var mıdır?
İnsan vücudunda bölgesel bazı noktalar vardır. Çene, kulak altı ve üstü veya boyundan geçen damarların olduğu bölgelere vurulacak darbeler size saldıran kişiyi anında bayıltmanıza sebep olabiliyor. Bu fırsatları yakalarsanız rakibinizi tek bir darbeyle egale edebilirsiniz.
Kaçmak bir savunma yöntemi midir?
Bazı durumlarda gereklidir. Karşınızdakinin elinde bıçak varsa, silah varsa ve sizin kaçma imkanınız varsa mutlaka bu seçeneği kullanın. Buradaki duruma duygusal değil mantıksal bakmak gerek. Bu durumlarda yapacağınız kaçma hamlesi hayatınızı kurtarabilir. Eğer kaçamıyorsanız ve çaresizseniz öğrendiğiniz tüm yöntemleri, rakibinize karşı kullanabilirsiniz.
Kendinizi savunmaya yardımcı olacak belli başlı hareketler