Evde çocuklara özel etkinlikler

Evde çocuklara özel etkinlikler

Neredeyse tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle uzun süredir evlerden çıkmıyoruz. Bu süreç, sınırsız enerji ve meraklarıyla yerlerinde duramayan çocuklar için çok daha zorlu geçiyor. Peki, çocuklarla birlikte bu süreci verimli hale getirebilmek, keyifli saatler geçirebilmek için neler yapılabilir? Uzman Klinik Psikolog Cansu Yurtseven’e sorduk. 

Dünyada ve ülkemizde hızla yayılan koronavirüs salgını kapımızı çalmadan önce çok yoğun, sürekli koşuşturmayla geçen hayatlarımız vardı. Bu sebeple evde aile bireyleri ile çok az vakit geçirebiliyorduk. Salgın sonrasında bir anda sürekli evde olmak, karantina altında yaşamaya mecbur kalmak, hepimizde farklı ruhsal dönüşümler yarattı. Ama bu durumdan en fazla etkilenen, şüphesiz çocuklar oldu.

Çocuklar anlam veremedikleri zorlu bir sürecin içine girdiler. Okula ya da parka gidemiyor, özgürce oyun oynayamıyor, arkadaş ve yakınlarıyla görüşemiyorlar. Bununla birlikte evde ebeveynlerinin yaşadığı stres, kaygı ve panik sebebiyle psikolojileri de olumsuz yönde etkileniyor. Oysa bu karantina dönemi, koşuşturmalar yüzünden çocuklarıyla yapmak isteyip yapamadığı birçok şeyi gerçekleştirebilmeleri adına aileler için iyi bir fırsata dönüştürülebilir. Çocukların evde kaliteli ve verimli zaman geçirebilmeleri için neler yapılabileceğini Uzman Klinik Psikolog Cansu Yurtseven’e sorduk. İşte yaş gruplarına göre evde yapılabilecek çocuk etkinlikleri için tavsiyeler…

Uzman Klinik Psikolog Cansu Yurtseven, çocukların üretim odaklı bir etkinlikten daha fazla keyif alacağını belirtiyor.
Uzman Klinik Psikolog Cansu Yurtseven, çocukların üretim odaklı bir etkinlikten daha fazla keyif alacağını belirtiyor.

FARKLI YAŞ GRUPLARINA GÖRE EVDE YAPILABİLECEK ETKİNLİK ÖNERİLERİ

2-3 yaş grubu çocukları etkinlikleri

Renk eşleştirme oyunu: Bu oyun için renkli toplara ve bir koliye ihtiyaç var. Topların renkleri kadar kolilere delikler açın. Örneğin; kırmızı, sarı, mavi ve yeşil renkli toplarımız varsa kolinin üzerine bu topların geçebileceği büyüklükte dört adet delik açın. Ardından deliklerin etrafını hangi topun alanıysa o renge boyayın. Ardından çocuğunuzun eline aldığı topun rengine göre hangi delikten atacağını belirleyin ve atmasını isteyin. Örneğin, eline aldığı kırmızı top için kolinin üzerinde kırmızı boyalı delikten geçirmesini isteyin.

Oyun hamuru oyunları: Evde birlikte yapacağınız oyun hamuru ile daha keyifli zaman geçirebilirsiniz. Kendisinin dahil olarak ürettiği bir etkinlikten daha fazla keyif alacaktır.

Nesillerin değişmeyen eğlencesi patates baskısı: Bu eğlenceli aktiviteyi birçok ebeveyn okul döneminden hatırlayacaktır. Uygulama için patates, sulu boya, kağıt ve bıçağa ihtiyaç var. Öncelikle patatesi ortadan ikiye bölün. Çocuğunuzun, patatesin ortasında istediğini şekli çizip kestikten sonra sulu boyalarla boyayıp kağıda baskı yapmasını isteyin. Hem kolay hem de keyifli olan bu etkinlikle çocuğunuz da çok eğlenecek.

Evde birlikte yapacağınız etkinliklerle eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz.
Evde birlikte yapacağınız etkinliklerle eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz.

3-4 yaş grubu çocukları etkinlikleri

Masal canlandırma oyunu: Çocukların en sevdiği oyunların başında geliyor. Öncelikle hem çocuğunuzun hem de sizin bildiği masalları oynamayı deneyebilirsiniz. Herkes istediği karakteri seçer ve onun gibi davranır.

Motor becerisi oyunu: Bunun için süzgeç, misina ya da esnek pipetlere ihtiyacınız var. Çocuğunuzdan bu misinaları ya da esnek pipetleri süzgeç deliklerinden geçirmeye çalışmasını isteyebilirsiniz. Bu etkinlik aynı zamanda çocuğun ince motor becerilerinin gelişmesini de destekleyecektir.

Hafıza geliştirme oyunu: Bu oyun için hayvanlar, meyveler, renkler gibi belirli kategoriler yaratabilirsiniz. Bunlar oyuncak olabilir ya da resimlerden faydalanabilirsiniz. Bu etkinlikte aynı kategoriden olan nesneleri çocuğunuzun önüne dizin. Örneğin, üç dört adet hayvandan oluşan bir grup oluşturun. Çocuğun burada gördüğü hayvanlara dikkatle bakmasını isteyin ve ardından gözlerini kapatın. Hayvanlardan birini oradan kaldırıp çocuğun hangi hayvanın eksik olduğunu bulmasını isteyin. Etap kolay geldikçe figür sayısını artırabilirsiniz.

Balon boyama oyunu: Çocukların oldukça keyif aldığı oyunlardan biri de balon boyama. Rengarenk balonları dilediğiniz gibi boyayabilir onları birer hayvana dönüştürebilirsiniz.

Masal canlandırma, çocukların en sevdiği etkinliklerden biri.
Masal canlandırma, çocukların en sevdiği etkinliklerden biri.

4-5 yaş grubu çocuklar için etkinlikler

Piramit yapma oyunu: Bu etkinlik için yalnızca karton bardaklara ihtiyacınız olacak. Çocuklarınızla birlikte karton bardakları kullanarak büyük piramitler yapmaya çalışabiliriz. Bardakları önce yan yana dizin. Daha sonra ortalarına birer bardak daha koyarak bu şekilde yukarıya doğru yükseltin.

Görevimiz tehlike oyunu: Tuvalet kağıdı, renkli ipler ya da yünlerle oynayabileceğiniz çok keyifli bir etkinlik daha! Bunları evinizin koridoruna çapraz şekillerde yapıştırın. Çocuklarınızın bu iplerin ya da tuvalet kağıtlarının arasından onlara değmeden geçmesini ve salona varmasını isteyin. İpi düşüren yanar!

Saklambaç: Yılların vazgeçilmez oyunu saklambaç da iyi bir alternatif. Tüm aile üyelerinin katılımıyla gerçekleşecek bu oyunda herkes çok keyif alacak.

6 yaş ve üzeri çocuklar için etkinlikler

Bu yaş grubu çocuklar artık daha çok akranlarıyla ya da grupça oynayabilecekleri oyunları tercih ederler.

Deneyler: Çocuğunuzun ilgi alanına göre belirleyeceğiniz etkinlikler önemlidir. Çeşitli deneyler dikkatlerini çekecektir. İnternetten araştırdığınız ve evinizdeki malzemeleri de değerlendirerek yapacağınız bu farklı etkinlikler sizin de dikkatinizi çekebilir.

Yemek yapma: Evde yaptığınız yemeklere çocuklarınızı da dahil edebilirsiniz. Belirli görevler verebilir, bu süreçte onları destekleyebilir, bir öğünlük yemeği hep birlikte tamamlayıp aile etkinliğinizin tadını çıkarabilirsiniz.

Körebe: Saklambaç kadar eskimeyen bir oyun varsa o da körebe! Ailece katılacağınız bu etkinlik çocuğunuzun çok hoşuna gidecek.

Tüm aile bireyleriyle birlikte güzel vakit geçirmek, karantina günlerini keyifli hale getirecektir.
Tüm aile bireyleriyle birlikte güzel vakit geçirmek, karantina günlerini keyifli hale getirecektir.

Uzman Klinik Psikolog Cansu Yurtseven’in birbirinden güzel etkinlik önerileri ile çocuklarınızla beraber eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz. Çocukların sınırsız hayal gücü, küçücük dünyalarındaki büyük mutlulukları size de iyi gelecek ve bu süreci birlikte kaliteli zaman geçirerek atlatmanızı sağlayacaktır.