Dünyanın pek de bilinmeyen sporları

Dünyanın pek de bilinmeyen sporları

Spor dendiğinde akla önce futbol, basketbol, voleybol, tenis gibi popüler branşlar geliyor. Ancak dünya üzerinde yaygın olarak bilinmeyen ilginç sporlar da var.

Spor mefhumunun geçmişine bakıldığında, hikayesinin insanlık tarihinin başlangıcına kadar uzandığını görüyoruz. Fiziksel yeteneklerin yanı sıra sosyal, kültürel ve dini amaçlarla da şekillenen spor kültürü, antik çağlarda Eski Mısır, Mezopotamya ve Yunan uygarlıklarında avlanma, savaş eğitimi ve dini ritüellerle iç içeydi. Eski Yunan'da düzenlenen olimpiyatlar, sporun en önemli organizasyonlarından biriydi. Modern spor anlayışı 19’uncu yüzyılda sanayileşmeyle bambaşka bir çerçeveye oturdu.

Bugün spor; profesyonel ligler, olimpiyatlar ve dünya şampiyonaları gibi uluslararası etkinliklerle küresel bir endüstri haline geldi. Bu anlamda spor branşları da popülerliğine göre sıralanıyor. Spor branşlarından en çok bilinen, akla ilk olarak gelen futbol, basketbol, voleybol, tenis, jimnastik ya da atletizm olabilir. Ancak bu popüler branşların dışında pek de bilinmeyen farklı spor türleri de var. Dünya üzerinde yaygın olarak bilinmeyen bu sporlar, yerel ve sıra dışı branşlar olarak öne çıkıyor. Bu sporlar arasında dikkat çeken üç ilginç örnek mevcut: “Toe Wrestling (Ayak Parmağı Güreşi), Zorbing ve Wife Carrying (Eş taşıma)”.

Toe Wrestling, her ne kadar basit görünse de aslında oldukça zorlu bir spor dalı.
Toe Wrestling, her ne kadar basit görünse de aslında oldukça zorlu bir spor dalı.

Toe Wrestling: Ayak parmağı güreşi

İngiltere’nin Derbyshire bölgesinde 1970'lerde ortaya çıkan Toe Wrestling, Türkçesiyle ayak parmağı güreşi, son derece sıra dışı bir spor dalı. Bu spor, güreşin geleneksel kurallarını ayağa uyarlayarak iki kişi arasında gerçekleştiriliyor. Oyunun amacı, rakibin ayak parmağını yere bastırarak galip gelmek. Her iki yarışmacının da ayakkabılarını ve çoraplarını çıkarıp ayak baş parmaklarını birbirine kenetlemeleriyle başlayan ayak parmağı güreşinde, oyuncular, yere oturuyor ya da yatar pozisyonda ayaklarını belirli bir açıda tutuyor. Üç turdan oluşan maçlarda, her turda bir ayak kullanılıyor. Önce sağ, sonra sol ve son turda kazanan ayak seçilerek müsabaka devam ettiriliyor.

Oyuncuların dayanıklılığının ve parmaklarının gücünün önem taşıdığı bu spor, bir hayli zor bir mücadele içeriyor. Bu nedenle de katılımcılar ve izleyiciler için son derece eğlenceli bir deneyim sunan Toe Wrestling, İngiltere’de halen popüler olan yerel festivallerin gözdelerinden.

Su üzerinde yapılan Zorbing versiyonları da bulunuyor ki bu da etkinliği daha da eğlenceli hale getiriyor.
Su üzerinde yapılan Zorbing versiyonları da bulunuyor ki bu da etkinliği daha da eğlenceli hale getiriyor.

Zorbing: Dev bir topun içinde

Yeni Zelanda’da ortaya çıkan ve büyük bir şeffaf plastik topun içinde yuvarlanarak yapılan bu ilginç spor, ilk olarak 1990'larda boy gösterdi. Hız ve adrenalin arayanlar için benzersiz bir deneyim sunan Zorbing, topun içindekilere özellikle yokuş aşağı yuvarlandığında, hızın ve yer çekiminin etkisiyle heyecan verici anlar yaşatıyor. Zorbing, özel olarak tasarlanmış büyük boyutlu bir topun içinde yapılıyor. Bu top, genellikle iki katmandan oluşuyor ve içteki katmanda katılımcının oturabileceği veya yatarak yuvarlanabileceği bir alan bulunuyor. Dış katman ise topun sert zeminle temas ettiğinde darbelere karşı korunmasını sağlıyor.

Katılımcılar, Zorb topunun içine girerek kendilerini hazırlıyor. Daha sonra, top genellikle yokuş aşağı itiliyor ve katılımcı içerde hızla yuvarlanmaya başlıyor. Zorb topunun içinde yuvarlanırken, katılımcı yer çekimi ve hızın etkisiyle eğlenceli ve adrenalin dolu bir deneyim yaşıyor. Dünya genelinde giderek popülerleşen bir aktivite olan bu spor; tatil köyleri, eğlence parkları ve macera sporları merkezlerinde de yapılıyor. Aynı zamanda, su üzerinde yapılan Zorbing versiyonları da bulunuyor ki bu da sporu daha da eğlenceli hale getiriyor.

Her yıl çeşitli ülkelerde düzenlenen Wife Carrying’in kökeni 19’uncu yüzyıl Finlandiya’sına kadar uzanıyor.
Her yıl çeşitli ülkelerde düzenlenen Wife Carrying’in kökeni 19’uncu yüzyıl Finlandiya’sına kadar uzanıyor.

Wife Carrying: Eş taşıma yarışı

19’uncu yüzyıl Finlandiya’sında küçük bir kasaba olan Sonkajärvi’de inanılan bir efsaneye göre, kasabanın ünlü haydudu Herkko Rosvo-Ronkainen, gizlice köye iner ve köylü kadınları kaçırarak dağlara götürürmüş. Bu efsaneden esinlenen kasaba halkı da bu ilginç yarışı düzenlemeye başlamış. Wife Carrying adı verilen bu spor dalında, engellerle dolu bir parkurda erkekler, eşlerini taşıyarak yarışıyor.

Wife Carrying yarışında, erkekler eşlerini çeşitli pozisyonlarda taşıyor ki bunlardan en popüleri eşin baş aşağı olarak erkeğin sırtına yerleştiği "Estonya taşıma stili". Yarışmacılar, çeşitli engellerle dolu bir parkurda bu şekilde ilerlemeye çalışıyor. Yarışmanın sonunda, en hızlı sürede parkuru tamamlayan çift, genellikle eşinin ağırlığı kadar bira ile ödüllendiriliyor.

Finlandiya’da başlayan bu ilginç spor, zamanla diğer ülkelere de yayılmış. Her yıl çeşitli ülkelerde Wife Carrying yarışmaları düzenleniyor ve çiftler arasında büyük rekabet yaşanıyor. Bu ilginç spor, zamanla popüler olsa da hala geleneksel spor dalları kadar bilinmiyor. Yine de yarışan çiftlere ve seyircilere göre “Eğlencesine diyecek yok”!

Dünya, farklı kültürlerin ve geleneklerin yarattığı birbirinden ilginç başka sporlarla da dolu. Toe Wrestling, Zorbing ve Wife Carrying gibi üç örneğini verdiğimiz bu sporlar, sadece fiziksel yetenek değil, aynı zamanda eğlence ve dayanışmayı da ön plana çıkarması açısından önemli. Globalleşen dünyada, bu tür yerel sporların daha geniş kitlelerce tanınması, farklı kültürlerin spor yoluyla kaynaşmasına da katkı sağlıyor.