Dil öğrenmenin en pratik yolu : Mobil Uygulamalar

Dil öğrenmenin en pratik yolu : Mobil Uygulamalar

Akıllı telefonlara yüklenebilen yabancı dil öğrenme aplikasyonları, cebinizde telefonunuz olan her yerde dil öğrenimini mümkün kılıyor. İşte bu uygulamalardan bazıları...

Akıllı telefonlarımızla beraber yanımızda sürekli taşıdığımız yeni bir sanal dünyamız oldu. Telefonlarımıza indirdiğimiz uygulamalar ise gündelik hayatımızı bazen kolaylaştıran birer alışkanlığa dönüştü.

Bu uygulamalar sayesinde önceden aklımıza hayalimize gelmeyecek birçok şeyi istediğimiz ortamda, çoğu zaman para bile harcamadan yapabiliyoruz. Bunlardan biri de yabancı dil öğrenmek. Günümüzde dünyanın her yerinden birçok kişi yabancı dil öğrenmek veya var olan dil bilgilerini geliştirmek için geleneksel yöntemlerin dışındaki bu alternatifi tercih ediyor.

Ücretsiz veya ufak bir ücret karşılığı telefonunuza veya tabletinize indirebileceğiniz yabancı dil öğrenme programları, klasik yöntemlere kıyasla çok farklı öğrenme metotları sunuyor. Bu uygulamalarla kendi hızınızda, kendi istediğiniz kadar vakit ayırarak yabancı dil öğrenirken, deneyiminiz görsel ve duysal malzemelerle destekleniyor. Örneğin işe giderken serviste veya saç kestirmek için sıranızı beklerken geçen zamanı bile dil öğrenerek değerlendirebilirsiniz.

Duolingo

Duolingo oyun şeklinde dil öğretiyor.
Duolingo oyun şeklinde dil öğretiyor.

Yabancı dil öğrenme programı dendiğinde birçok insanın aklına ilk gelen uygulama Duolingo. Bu uygulama başarısını, oyun yoluyla öğretmeye ve bu oyunların yarattığı ufak çapta bağımlılık sayesinde kullanıcıların ilgisini devamlı tutmaya borçlu. Duolingo, arada biraz reklam görmeye itirazınız yoksa, ücretsiz bir uygulama. Reklamsız versiyonu için ise ufak bir ücret ödemeniz gerekiyor. Günümüzde yaklaşık 200 milyon kayıtlı kullanıcısı olan uygulama 2009 yılında Carnegie Mellon Üniversitesi öğretim üyelerinden Profesör Luis Von Ahn tarafından geliştirilmeye başlanan bir proje. Birçok uygulamanın aksine Duolingo’nun arayüzü yalnızca İngilizce değil. Türkçe’nin de dahil olduğu birçok menü dili seçeneği var. Türkçe menüsüyle ilerlemek isterseniz size İngilizce ve Almanca öğrenim programını sunuyor. Eğer İngilizce biliyorsanız ve İngilizce menü seçerseniz, karşınıza 28 dil seçeneği çıkıyor.

Busuu

Türkçe menü seçeneği olan popüler uygulamalardan bir diğeri de Busuu. “Günde sadece 10 dakikanı ayırarak yeni bir dil konuş” mottosuyla yola çıkan uygulama Çince, Japonca ve Arapça’nın da olduğu 12 dilde derslere sahip. Busuu’nun güzel bir özelliği var. Dersleri telefonunuza indirerek gerektiğinde çevrimdışıyken de kullanabiliyorsunuz. Eğer uygulamanın paralı versiyonunu kullanırsanız, derslerinizi tamamlayıp final sınavlarınızı da geçerseniz, program sizin isminize Mc Graw Hill tarafından düzenlenmiş bir sertifika veriyor. 

Akıllı telefonlardaki yabancı dil uygulamalarıyla herhangi bir yerde dil öğrenebiliyorsunuz.
Akıllı telefonlardaki yabancı dil uygulamalarıyla herhangi bir yerde dil öğrenebiliyorsunuz.

Babbel

Babbel Almanya’da 2008 yılında başlayan bir dil öğrenme programı. Programın henüz Türkçe menüsü yok ama öğretilen dillerden biri Türkçe, dolayısıyla ilerleyen zamanda Türkçe arayüz eklenmesi söz konusu olabilir. Başlangıç seviyesi için ücretsiz olan program, ilerleyen seviyeler için ücret talep ediyor. İngilizce, Almanca, Portekizce, Rusça, İsveççe ve Türkçe’nin de dahil olduğu 14 dil seçeneği olan Babbel’de isterseniz sadece dil bilgisine dayalı bir program seçebiliyorsunuz. Veya halihazırda bildiğiniz bir dil için kelime dağarcığınızı geliştirecek bir seçeneği tercih edebilirsiniz. Duolingo’nun oyunlu, eğlenceli formatına kıyasla Babbel daha sade bir içeriğe sahip.

Memrise

Unutkanlık ve bellek üzerine çalışan iki bilim insanının tasarladığı Memrise, sanal bilgi kartları yardımıyla yabancı dil öğretiyor. Kayıtlı 20 milyon kullanıcısı olan uygulama 150 dil seçeneği ile yabancı dil uygulamaları arasında en zengin içeriklerden birine sahip. Memrise 2017 Mayıs ayında, Google Play tarafından en iyi uygulama ödülüne layık görüldü. Kullanıcı deneyimi kolaylığıyla öne çıkan uygulama, Türkçe menü seçeneğine sahip dil programlarından biri.

Speaky

Speaky, dili konuşabileceğiniz kişilerle sizi tanıştırıyor.
Speaky, dili konuşabileceğiniz kişilerle sizi tanıştırıyor.

Speaky, öğrenmek veya geliştirmek istediğiniz dilde konuşan kişilerle tanışmanızı sağlayarak size dil pratiği yapma şansı sunuyor. Kişiler genellikle sadece bildikleri veya öğrenmek istedikleri dillere göre değil ilgi alanlarına göre de eşleştiriliyorlar. Böylece dil partnerinizle sevdiğiniz konularda sohbet edebiliyorsunuz. Speaky’yi Türkçe menüsüyle kullanabilirsiniz.

HelloTalk

Speaky benzeri bir başka program olan HelloTalk Çin’de geliştirilmiş. 100’ün üzerinde dilde kullanıcıları olan HelloTalk’ta isterseniz bir kişiyle, isterseniz grup içinde sohbet edebiliyorsunuz. Yazılı programda kullandığınız kalıplarda hata yaptığınızda program otomatik olarak düzeltiyor.

TripLingo

Tatil öncesi gideceğiniz ülkenin dilinden az da olsa anlamak mı istiyorsunuz? TripLingo tam da sizin gibi kullanıcıları hedefliyor. Bu sebeple katı bir dil bilgisinden ziyade gündelik dilde kalıplarla dil öğreten TripLingo’nun paralı versiyonuyla, İngilizce’den istediğiniz dile sesli çeviri yaptırabiliyorsunuz.