Cüssesi küçük, avantajı büyük

Cüssesi küçük, avantajı büyük

Metropollerdeki trafik sorununun çözümsüzlüğe doğru gittiği bir gerçek. Trafikten kaynaklı aşırı yakıt tüketimi ve park yeri sorunu araç sahiplerinin en büyük problemi. Küçük otomobillerin daha çok tercih edilmesinin nedeni de bu.

Büyük şehirlerin en büyük kabusu trafik. Bu sorunu çözmede devletler yetersiz kalıyor. İşe gitmenin, bir yere yetişmenin ve sonunda eve dönmenin büyük uğraşlar gerektirdiği günümüzde artık insanlar kendi seçimleriyle bu sorunları çözmeye çalışıyor. Tercih edilen yol, küçük otomobile sahip olmak. Genellikle hatchback bu araçlar A segmenti kabul ediliyor. Boyutları 3 metre 70 cm’den kısa olduğu için mini sınıf olarak niteleniyor. Hatchback’ler station wagon veya sedan model otomobillere göre daha küçük ve son yıllarda dünyadaki satışı diğer modellere göre daha fazla.

Küçük otomobillerin avantajları saymakla bitmiyor. Öncelikle, küçük otomobillerin motor hacimlerinin düşük olması büyük bir yakıt avantajı. Ayrıca araç ağırlığının düşük olması da yakıt tasarrufuna katkıda bulunuyor.

Bu araçların fiyatları da diğer araçlara göre çok daha hesaplı. Bu fark boyutlarından ve motor hacminden kaynaklı. Zaten aracınızı sadece İstanbul içi kullanan biriyseniz, fazla hız yapabilme gibi bir imkanınız olmuyor. Gelelim sürüşteki avantajlara… Dar alanlardan, ara yollardan, şehrin dar sokaklarından geçişler ve dönüşler için ideal. Kasanın küçük olması aracı daha dinamik, çevik bir hale getiriyor ve sürüş kolaylığı sağlıyor. Ve tabii ki park yeri bulmak da küçük otomobillerle daha küçük bir derde dönüşüyor.

Dezavantajları da var

Küçük otomobiller çok sevimli olsa da bazı dezavantajlara da sahip.
Küçük otomobiller çok sevimli olsa da bazı dezavantajlara da sahip.

Küçük otomobillerin birkaç dezavantajı da var. En büyük dezavantaj, güvenlik donanımlarının diğer araçlara göre yetersiz olması. Birçok sürüş uzmanı özellikle şehirlerarası yolculuklarda boyut küçüklüğüne bağlı güvenlik koşulları sebebiyle küçük araçların daha tehlikeye açık olduğunu söylüyor. Bir başka dezavantaj da bagaj büyüklükleri. Küçük arabaların bagajı sadece birkaç eşya alabilecek kadar yapılmış.

Şu anda Türkiye’de ve dünyada en çok tercih edilen A2 segmenti otomobillerden öne çıkanların özellikleri şöyle:

Peugeot 107 

107 modeli ilk olarak 2005’te üretildi.
107 modeli ilk olarak 2005’te üretildi.

Peugeot'nun ilk olarak 2005 yılının başında ürettiği kompakt bir araç. 1.0 ve 1.4 litre kapasiteli motor seçenekleri var. Araç model olarak ilk üretiminden itibaren her yıl tasarım değişikliklerine uğradı. Peugeot 107’nin ortalama uzunluğu 3.4 metre ve 4 kişilik.

Citroen C1 

Şehrin en dar köşelerini rahatlıkla dönmek büyük avantaj.
Şehrin en dar köşelerini rahatlıkla dönmek büyük avantaj.

Yeni Citroën C1 şehrin en dar köşelerine girip çıkabiliyor. Otomatik şanzıman ve 1.0 motoruyla alışılmadık bir sürüş performansı bulunuyor. Süspansiyon ve elektrik destekli direksiyonu daha fazla güvenlik, konfor ve hareketlilik sağlamak için yeniden tasarlanmış.

Fiat 500 

Fiat 500 en şık küçük otomobillerden biri.
Fiat 500 en şık küçük otomobillerden biri.

500 günümüzün en stil sahibi ve ilgi çekici küçük arabalarından biri. Bununla birlikte Fiat 500 bir şehir aracı ve diğer arabalar gibi çok benzin yakmıyor. Sakin bir kullanımda 5.5 litre yakıt tüketiyor. Park etme konusunda şu an dünyadaki en kullanışlı araçlardan biri.

Chevrolet Spark 

Düşük yakıt tüketimi tercih sebebi.
Düşük yakıt tüketimi tercih sebebi.

Spark, özellikle şehir içindeki yaşamı kolaylaştıran bir otomobil. Dıştan ufak ama içeriden geniş sayılabilecek Spark'ın iç mekandaki kalite fiyatını hak ediyor. Vergi avantajının yanında, şehir içinde düşük yakıt tüketimiyle yol almak isteyenler için ideal bir otomobil.

Nissan Micra

Türkiye’de en çok tercih edilen küçük otomobillerden biri.
Türkiye’de en çok tercih edilen küçük otomobillerden biri.
Türkiye’de satışa sunulduğundan beri küçük otomobil sevenler tarafından büyük ilgi gören Nissan Micra, ferah bir iç mekana sahip. Daha fazla eşya gözü ve 265 litrelik bagaj hacmiyle Nissan Micra’nın yeni modelleri çok daha kullanışlı.