Sokakta yaşayan hayvanlar zorlu yaşam koşullarıyla mücadele ederken nispeten şanslı olanları ise barınaklarda sıcak bir yuva bekliyor. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’ne özel olarak bu konuyu ele aldık. Sokak hayvanlarının karşılaştığı riskleri, onlar için yapılabilecekleri, barınak ve benzeri yardım çalışmalarını inceledik.
Sokakta mücadele ediyorlar
Sokak hayvanlarının sağlıklı yaşam koşullarına ulaşabilmesi hatta yaşamlarını devam ettirebilmesi için insanlara büyük görev düşüyor. Sokakta yaşarken birçok zorlukla savaşan, bazen üstesinden gelen bazen de yenik düşen kedi ve köpekler; özellikle yemek ve suya ulaşma, barınma, otomobiller ve motosikletler, sağlık ve bakım, diğer hayvanlarla birlikte yaşam ve tabii ki insan davranışı kaynaklı sorunlarla mücadele ediyor.
Yemek ve suya ulaşım
Sokakta yaşayan kedi ve köpekler için kış aylarının en soğuk günlerinde yiyeceğe, yaz aylarının en sıcak günlerinde ise suya erişim kritik öneme sahip. Özellikle kış mevsiminde kedilerin ortalama altı saat, köpeklerin ortalama 17 saat aç kalabildiği söyleniyor. Bu sürelerin üzeri ise hayati risk barındırıyor. Genellikle çöplerden beslenmeye çalışan ve bu nedenle sağlıksız beslenen sokak hayvanları için kapınızın önüne mama ve su koyabilir, mahallenizde yaşayan sokak hayvanları için tanıdıklarınız arasında para toplayarak aylık mama masraflarını karşılayabilirsiniz.
Barınma sorunu
Sokak hayvanları, kış aylarındaki sert ayazlardan ve kar yağışlarından olumsuz etkileniyor. Donma riskiyle savaşan fakat ıslanmadığı sürece kolay kolay üşümeyen sokak hayvanları için su geçirmeyen kulübeler temin edebilir. Gece saatlerinde kulübe içlerine pet şişe içinde sıcak su koyabilir, sokak hayvanlarını sahiplendirme çalışmalarına katılabilir veya ilgili duyuruları sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.
Trafik riski
Her yıl binin üzerinde sokak hayvanı, trafik kazalarına kurban gidiyor. Hem kendi can güvenliğiniz hem de sokakta yaşayan canlar için ana yollarda yüksek hızda yolculuk ederken dikkatli olabilir, ara sokaklarda otomobilinizin önüne atlayacak kedi ve köpeklere karşı temkinli hareket edebilirsiniz.
Tedavi ve bakım
Düzenli olarak veteriner kontrolünden geçmeyen sokak hayvanları birçok farklı hastalık yüzünden sağlığını veya hayatını kaybedebiliyor. Tedavi edilmedikçe hastalıklar yayılabiliyor ve birçok hayvanı etkileyebiliyor. Sokağınızda yaşayan bir hayvanda sağlık problemi görürseniz, sokak hayvanlarına ücretsiz destek veren belediye birimlerine veya veterinerlere ulaşabilirsiniz. Kısırlaştırma çalışmalarına destek olmak ise çok çok değerli.
Diğer hayvanlarla birlikte yaşamın zorlukları
Bölge sahiplenme, barınma, su veya yiyecek için sokak hayvanları birbirleriyle kavga edebiliyor. Bu sorun stres yaşamalarına ve yaralanmalara neden olabiliyor. Maalesef bu konuda yapılabilecek çok bir şey olmasa da hayvan sahiplendirme çalışmalarına katılmanız, insanları hayvan satın almak yerine sahiplenmesi için teşvik etmeniz önem taşıyor.
İnsan, en önemli sorun
Bazı insanlar, sokak hayvanlarını bir can olarak görmüyor ve onlara kötü muamele ediyor, şiddet gösteriyor hatta onları zehirliyor. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda, ilgili birimlerle birlikte hareket ederek en azından sokağınızda yaşayan hayvanları korumak için adımlar atabilirsiniz.
Barınaklar, sivil toplum kuruluşları veya bireysel çalışmalar
Sadece çevresindeki sokak hayvanlarına yardım etmekle yetinmeyen hayvan severler, barınakların yaptığı çalışmalara katılabiliyor, gönüllü olabiliyor veya mama temin edebiliyor. Ülkemizdeki hayvanlar için barınak yaşamı maalesef çok sağlıklı değil fakat çoğu giderek iyileşiyor. Bireysel veya şirket olarak hayvanlara destek olan yerlere yardım etme aşamasında doğru seçim yapmak ise çok önemli. Genellikle mama, sahiplendirmede ulaşım, geçici yuva gibi ihtiyaçları sosyal medya hesaplarından duyuran bireyler, barınaklar veya şirketler; hayvan severlerden destek bekliyor.
Güvendiğiniz, çevrenizden nasıl çalıştığını duyduğunuz, hatta gidip görüp tanıştığınınız bir kişi veya dernek üyelerine yardım için yapılabilecekleri danışabilirsiniz. Aslında bir barınağa gidip orada yaşayan hayvanları görüp sevginizi vermeniz bile çok değerli. Eğer maddi durumunuz yeterliyse az çok demeden aylık düzenli bağışta bulunmanızın, yaşadığınız ev uygunsa geçici yuva olmanızın, duyuruları sosyal medya hesaplarınızdan veya WhatsApp arkadaş gruplarında paylaşmanızın bu güzel canları çok mutlu edeceğine emin olun.