Şarkılarla Barış Manço

Şarkılarla Barış Manço

“Ne yazık ki her beraberliğin bir de ayrılığı oluyor; ne yazık ki her başlangıcın bir sonu olduğu gibi.” diyen unutulmaz sanatçı Barış Manço’yu ölümünün yirmi dördüncü yıl dönümünde şarkılarıyla anıyoruz. 

2 Ocak 1943 yılında dünyaya gelen ve şarkıcı, kültür elçisi, sunucu ve daha birçok mesleği bulunan ünlü sanatçı Barış Manço 23 yıl önce bugün, 56 yaşında hayatını kaybetti. Ondan geriye ise unutulmaz besteler ve şarkı sözler kaldı.

Yol verin ağalar beyler / 2023 (1975)

1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı unvanını alan Barış Manço’nun müzik hayatı yatılı gittiği Galatasaray Lisesi’nde başladı. Buradaki arkadaşlarıyla kurduğu Kafadarlar ve Harmoniler gruplarında kendi müzik tarzını keşfetmeye başladı. Kafadarlar grubu ile çalarken bestelediği “Dream Girl” şarkısı Ankara’da bir ödül kazandı. Daha sonra Harmoniler ile devam eden Barış Manço üniversite için Belçika’ya gitmeye karar verince gruptan ayrıldı. Belçika Kraliyet Akademisi’nde resim, grafik ve iç mimari bölümünden birincilikle mezun oldu. 

“Sorarlar, Barış ne edersin orda? / Nasıl ağır gelmez mi ki sıla? / İşte içim döktüm dostlar / Sorman artık Tanrı aşkına” (Seher Vakti)
“Sorarlar, Barış ne edersin orda? / Nasıl ağır gelmez mi ki sıla? / İşte içim döktüm dostlar / Sorman artık Tanrı aşkına” (Seher Vakti)

Görsel Kaynak: cumhuriyet.com.tr

Yurt dışındayken tanıştığı Les Mistigris grubu ile farklı ülkelerde konser vermeye başladı. Aynı zamanda şair Andre Soulac ve “L’Albaé gibi önemli isimlerle de çalışmaya devam etti. Fransa’da katıldığı bir festivalden sonra Fransız bir şarkıcının Manço’nun aksanını beğenmeyip plaklarının yasaklaması ise büyük hayal kırıklığı yarattı. O güne kadar Avrupa’da çok başarılı işler yapan hatta Fransız bir radyo tarafından programa davet edilen Barış Manço Les Mistigris grubu ile Türkiye’ye döndü. Ne yazık ki burada da vize sorunları yüzünden Les Mistigris ile yollarını ayırmak zorunda kaldı.

Mazhar Alanson ve Fuat Güner’in olduğu grup Kaygısızlar ile tanışmasından sonra birlikte Barış Manço’nun Türkçe olan şarkılarını tekrar kaydetmeye karar verdiler. Bu albümde, herkesin hafızasında yer eden “Kol Düğmeleri” adlı parça da yer aldı. Manço’nun Kaygısızlar ile yaptığı ilk 45’lik “Ağlama Değmez Hayat” 50 bin üzerinde satış yaparak sanatçıya ilk altın plağını kazandırdı.

1969 yılında Kaygısızlar ile yollarını ayırdıktan sonra çıkardığı “Dağlar Dağlar” adlı parçası ise 700 bin satarak Manço’ya platin plak ödülünü kazandırdı. 1975 yılında ise “2023” adlı toplama şarkılarının dışında yeni şarkılar içeren ilk albümü yayımlandı.

Arkadaşım Eşşek / Sözüm Meclisten Dışarı (1981)

O yıllarda çok sık rastlanmayan bir adım atarak Moğollar grubuyla birleşmeye karar verdi. “İşte Deve, İşte Hendek” gibi hem bestesiyle hem de klibiyle akılda kalan işlere imza attılar. Çıktıkları Anadolu Turnesi’nde Kütahya’da bir grup tarafından saldırıya uğradılar. Barış Manço, bunun sebebinin uzun saçları olabileceğini söyledi. Sonrasında yurt dışı turnelerine de devam eden grup, anlaşmazlıklar sebebiyle yollarını ayırdı. 

“Zaman akmıyor sanki, saatler durmuş bugün / Sonsuz yalnızlığımda bir tek sen varsın bugün” (Anlıyorsun değil mi?)
“Zaman akmıyor sanki, saatler durmuş bugün / Sonsuz yalnızlığımda bir tek sen varsın bugün” (Anlıyorsun değil mi?)

Görsel Kaynak: turkofongmbh.bandcamp.com

Manço, Özkan Uğur, Nur Moray ve Celal Güven gibi isimlerle Kurtulan Ekspres’i kurduktan sonra Kıbrıs’a giderken asker kaçağı olarak yakalandı. 19 ay 26 gün boyunca askerlik yapan Manço, bu süre zarfında sadece askeriyede konser verebildi. Yine de bir şekilde dinleyicilerine ulaşmaya karar veren sanatçı “Küheylan” ve “Lambaya Püf De” şarkılarını kaydederek yayımladı.

Bu plaklarla birlikte bir fotoğrafını da gönderen Barış Manço fotoğraf çekildiği sırada peruk kullandı. Hollanda’da geçirdiği bir kazadan sonra dudağında iz kalan sanatçı, o günden sonra sakal ve bıyık uzatma kararı almıştı. Ancak askerde saç ve sakalını kesmek zorunda kalınca fotoğraf için peruk kullandı. Askerlikten sonra ise onu hep hatırladığımız tarzıyla devam etti.

Çıkış parçası “Alla Beni Pulla Beni” olan “Sözüm Meclisten Dışarı “adlı albümü 1981 yılında yayımlanarak büyük beğeni topladı. Albümde yer alan “Gülpembe” ve “Dönence” adlı şarkılar Barış Manço’nun en sevilen şarkıları listesine girdi.

Benden öte benden ziyade / Müsaadenizle Çocuklar (1995)

İkiz yüzden fazla bestesi bulunan Barış Manço’nun şarkıları İngilizce, Fransızca, İbranice ve Yunanca olmak üzere birçok farklı dile çevrildi. Evrensel bir üne sahip olan Barış Manço’nun bu başarısının arkasında Japonya’da gerçekleştirdiği konserler ve TRT ile yaptığı programlar da var. 

“Ayrılık geldi başa, katlanmak gerek / Seni çok çok özledim, arkadaşım eşek” (Arkadaşım Eşşek)
“Ayrılık geldi başa, katlanmak gerek / Seni çok çok özledim, arkadaşım eşek” (Arkadaşım Eşşek)

Görsel Kaynak: birgun.net

1988 yılında “Barış Manço ile 7’den 77’ye” adlı program ile TRT’de televizyon hayatına başlayan sanatçı 150’den fazla ülkeye giderek büyük beğeni topladı. Daha sonra çocuklarla yaptığı “Adam Olacak Çocuk” ile bu beğeniyi pekiştiren Manço, uzun yıllar bu programlarla televizyonun sevilen yüzü olarak kalmayı başardı.

1990 ve 1991 yılında gittiği Japonya konserlerinde büyük başarı sergiledi. Konser verdiği Soka Üniversitesi’nin rektörünün ve vakıf başkanının “Kara Sevda” adlı şarkıya çoşkuyla eşlik ettikleri görüntüler Türkiye’de de ses getirdi. 1995 yılında çıkardığı “Müsaadenizle Çocuklar” adlı albümünden sonra tekrar Japonya’ya konser için davet edildi. Bu konserdeki muhteşem performansları “Live in Japan” adlı albümde toplandı.

Şarkıları, unutulmaz tarzı ve hümanist kişiliğiyle hep akıllarda kalacak Barış Manço’yu yine kendi sözleriyle bir kere daha hatırlayalım:

“Bir kişinin adı en son ne zaman telaffuz edilirse o gün ölmüş oluyor insan. Yani fizik olarak bu dünyayı terk etmek çok da önemli bir şey değil. Nasıl olsa günün birinde hepimiz terk edeceğimiz için ve milyarlar terk ettiği için. Amа adınız anılmadığı gün gerçek anlamda bu dünyayı terk etmiş oluyorsunuz.”

Quick Kasko Sigortası

Aracının maruz kalabileceği zararları güvence altına alan kasko sigortan 2 dakikada hazır.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/kasko-sigortasi