İkinci el otomobil satışını güvenli hale getirmesi hedeflenen sistem, nakit taşıma, sahte para kullanılması, ödeme yapılmaması gibi riskleri ortadan kaldıracak. İşte detaylar….
Otomobil ikinci el piyasasında yaşanan bazı risklerin artması nedeniyle Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Özellikle ikinci el otomobillere yönelik sahte ilanlar, dolandırıcılık vakaları son dönemde sıkça görülüyor. İnternet üzerinden yapılan alım-satım işlemlerinde dolandırıcılık riski daha da artıyor. Sahte ilanlar, yanlış bilgilerle dolu olabiliyor, tüketiciyi yanıltabiliyor. Bir başka ve belki de en önemli problem ise ödeme sonrası araç tesliminin yapılmaması.
İşte yakın zamanda Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği iş birliğiyle geliştirilip uygulamaya alınan Güvenli Ödeme Sistemi, ikinci el otomobil satışlarında oluşan tüketici mağduriyetinin önüne geçmeyi hedefliyor. 27 Eylül'den itibaren alıcıları da kapsayacak şekilde herkes için zorunlu hale gelen uygulamanın detayları merak konusu.
İkinci el araç alışverişini daha güvenli hale getirmek amacıyla geliştirilen ödeme sisteminin öne çıkan ve merak edilen detayları şöyle...
● Öncelikle, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinde bulunan işletmelerin ya da oto galerilerin satışlarında zorunlu olan Güvenli Ödeme Sistemi, 27 Eylül'den itibaren herkes için zorunlu oldu.
● Sistem, ikinci el araç alım satımları sırasında nakit ya da havale, EFT, FAST olarak ödenecek araç satış bedelini güvence altına alarak dolandırıcılıkların önüne geçmek ve satıcı ile alıcıyı korumak üzere geliştirildi. Bu şekilde tüketici mağduriyetinin önlenmesi amaçlanıyor.
● Uygulamaya göre satıcı güvenli ödeme sürecini başlatacak, ardından alıcı notere gitmeden önce referans numarası ile parayı aracı kuruluşa yatıracak. Satış onaylanınca güvenli hesapta bekleyen para da anında satıcının hesabına geçecek.
● Satış işleminden cayılması halinde sistem üzerinden yapılan başvuru iptal edilebilecek. Bu durumda da alıcı tarafından yatırılan tutar ilgili banka, elektronik para veya ödeme kuruluşu tarafından iade edilecek.
● Güvenli Ödeme Sistemine kayıt ve para transferi, mesai saatleri içinde veya dışında, satış öncesi veya sonrasında para iadesinin ne şekilde yapılacağı gibi konularda yaşanabilecek sorunlarda, başvurulan aracı kuruluşun çağrı merkezi ile irtibata geçilecek.
● Sistemin işleyiş ve denetimi Ticaret Bakanlığı’nda olacak.
● Sistemin hazırlanmasında iş birliği yapılan Türkiye Noterler Birliği ise kendisiyle protokol imzalayan banka, elektronik para veya ödeme kuruluşlarının hepsi sisteme dahil olacak.
Sisteme dahil olan aracı kuruluşlar
Sisteme entegre olan aracı kuruluşlar, Türkiye Noterler Birliği’nin internet sitesinin konuyla alakalı sayfasından görülebiliyor. Sitenin sayfasında yer alan aracı kuruluşların amblemlerine “tıklandığında” Güvenli Ödeme Sistemine ait web sayfalarına ulaşılabiliyor. Aracı kuruluşlar, sistemin kullanımı karşılığında yönetmelik gereğince Ticaret Bakanlığınca belirlenen tutarı tahsil ediyor. Araç satışı nedeniyle güvenli ödeme sistemi üzerinden satıcıya gönderilecek tutara güvenli ödeme kullanım bedelinin ayrıca eklenerek gönderilmesi gerekiyor. Aracı kuruluşların Güvenli Ödeme Sistemleri, fiziki şubeler hariç olmak üzere mesai saatleri dışında kullanılabiliyor.
Son olarak Ticaret Bakanlığı’nın resmi bilgilendirmesine göre taşıt bedeli Güvenli Ödeme Sisteminde kayıtlı hesap numarasına transfer edilmeden noterliklerce taşıt devir işlemi yapılmayacağının altı çiziliyor. Noterliklerde yoğunluk yaşanmaması ve mağduriyet oluşmaması için notere gidilmeden önce, anlaşmalı banka, elektronik para kuruluşu veya ödeme kuruluşunun internet ya da mobil sitesindeki güvenli ödeme sistemi menüsü üzerinden ödeme yapılması isteniyor. Satıcının sisteme giriş yaparak kendisine, alıcıya ve taşıta ilişkin bilgileri sisteme kaydetmesi, alıcının da SMS veya e-posta yoluyla kendisine gönderilen referans numarasını kullanıp sisteme giriş yapması ve satıcı tarafından girilen bilgileri onaylaması gerekiyor. Sistemde kayıtlı hesap numarasına taşıt bedeli transfer edilince işlem tamamlanıyor.