Furkan Akar: “Olimpiyat kürsüsünde ülkemin bayrağını dalgalandırmaya niyetliyim.”

Furkan Akar: “Olimpiyat kürsüsünde ülkemin bayrağını dalgalandırmaya niyetliyim.”

Milli sporcu Furkan Akar, Hollanda’da düzenlenen ISU Kısa Mesafe Sürat Pateni Dünya Kupası’nda bin metrede 2022 Pekin Kış Olimpiyatları kotasını kazandı. Kış olimpiyatlarında Türkiye’yi temsil eden ilk kısa mesafe sürat patencisi olan Furkan Akar ile olimpiyatları ve gelecek planlarını konuştuk.

Öncelikle sizi tanımak isteriz. Spor kariyerine ne zaman başladınız?

2002 yılında Erzurum’da doğdum. Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Antrenörlük ikinci sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda 10 yıldır spor kariyerime devam ediyorum ve altı yıldır da milli takımdayım. Sürat patenine, aynı branşta yarışan ağabeyimin antrenmanlarını izleyerek başladım, diyebilirim. Dokuz yaşıma geldiğimde ise sürat pateniyle bizzat ilgilenmeye başladım. O gün bugündür bu spor hayatımda.

Kısa kulvar sürat pateni nasıl bir spordur? Detaylandırabilir misiniz?

Kısa kulvar sürat pateni, sürat pateninin içinde yer alan bir spor dalı. Hem bireysel hem de takım halinde yapılabilir. Genelde dört ya da altı sporcu yaklaşık 11 metrelik bir oval buz pist üzerinde yarışırlar. Yarışın yapıldığı ring uzunluğu ise 60 metre. Bireysel olarak bin 500 metre, yani 13,5’tir, bin metre 9 tur ve en kısa mesafe olarak da 500 metre 4,5 tur yarışmak mümkün. Takım olarak 5 bin metre 47 tur bayrak yarışı yapılıyor.

Antrenmanlarınızı nasıl yapıyorsunuz?

Antrenmanlarımız hazırlık sezonu ve yarış sezonu, diye ikiye ayırıyoruz. Hazırlık sezonunda kondisyon odaklı olarak bisiklet, fitness ve dayanıklılık çalışıyoruz. Yarış sezonu ise biraz daha hafif buz odaklı antrenmanlarımız oluyor. Sabah iki akşam üç saat olmak üzere günde beş saat çalışıyorum. Haftanın altı günü bu şekilde bir programım var. 

Furkan Akar sürat pateni branşında ülkemizi temsil eden ilk Türk sporcu.
Furkan Akar sürat pateni branşında ülkemizi temsil eden ilk Türk sporcu.

Hollanda’da gerçekleşen Short Track Dünya Kupası’nda 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’na gitmeye hak kazandınız. Bu süreçten bahsedebilir misiniz?

Diğer yarışlarda olduğu gibi bu yarışa da çok sıkı bir şekilde çalışarak hazırlandım. Yaptığım işi çok ciddiye alıyorum bu sebeple disiplini elden hiç bırakmadım. Olimpiyat seçmelerinin son yarışı olan Hollanda’da düzenlenen yarış, olimpiyat kotasını elde edebilmek için tek ümidimdi. Bin metrede dünyanın en iyileri ile yarışarak toplam sıralamada 17’nci oldum ve bu da Türkiye’ye olimpiyat vizesi getirdi. Benim için çok heyecanlı bir yarıştı.

Hali hazırda 2022 Pekin Kış Olimpiyatları için hazırlıklarımıza başladık. Ülkemi olimpiyatlarda çok daha iyi temsil edeceğim. Olimpiyatlara katılmak için kendime bir söz verdim. Bunu da başardım. Olimpiyat kürsüsünde ülkemin bayrağını dalgalandırmaya niyetliyim.

Ülkemizi bu branşta temsil eden ilk sporcu olmak size neler hissettiriyor?

Yarış bittiğinde çok karmaşık duygular yaşadım. İlk başta hiç inanamadım. Daha önce de söylediğim gibi 2019 yılında kendime bu branşta olimpiyata giden ilk Türk sporcu olacağıma dair söz vermiştim. Bunu başardım ve ülkemi dünyanın en prestijli spor müsabakasında temsil edeceğim için çok mutlu ve gururluyum.

Gelecekle ilgili planlarınız nelerdir?

Gelecekle ilgili planlarım arasında elbette çok çalışmak var. Sadece olimpiyatlara katılmak ile yetinmeyeceğim. Her defasında Olimpiyat kürsüsünde yer almak için elimden geleni yapacağım. Ülkeme madalya getirmek için çok çalışacağım. 

Furkan Akar, Olimpiyatlarda ülkemize madalya getirmek için canla başla çalışıyor.
Furkan Akar, Olimpiyatlarda ülkemize madalya getirmek için canla başla çalışıyor.

Kasapoğlu: “Furkan tarihe adını şimdiden yazdırdı.”

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Furkan Akar’ın başarısı sonucunda, "Furkan, elde ettiği bu başarıyla kış olimpiyatlarında ülkemizi temsil eden ilk kısa mesafe sürat patencimiz olarak tarihe şimdiden adını yazdırmış oldu. Ağabeyinin izinden giderek bu spora gönül veren Furkan kardeşimin de kendisini izleyen nice gencimize rol model olacağına inanıyorum. Olimpiyatlarda mücadele etmeye hak kazanan milli sporcumuzu tekrar tebrik ediyor, başarısında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. 

Quick Ekstrem Sporlar Sigortası

İhtiyacınız olan ekstrem spor sigortasını seçin, yeni maceralara gönül rahatlığıyla atılın.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/Ferdi-Kaza-Sigortasi-ekstrem