Biri ilk kez şampiyon, diğeri yıllar sonra

Biri ilk kez şampiyon, diğeri yıllar sonra

Dile kolay, 30 yıl aradan sonra Liverpool bitime yedi hafta kala İngiliz Premiere Ligi Şampiyonu oldu. Yeni nesil Liverpoolluların ilk şampiyonluğu kutlamasının ardından, Türkiye'de Medipol Başakşehir tarihinin ilk şampiyonluğunu yaşadı.

Şampiyon olmak her ligde, her klasmanda yarışan sporcunun ve takımın hayali. Yol haritaları, kadro planlamaları, teknik direktör seçimi, oyuncu, antrenör, seyirci ve yönetim arasındaki harmoninin bir düzen içinde sürdürülmesi… Bunların hepsi o mutlu sona ulaşıp şampiyonluk kupasını kaldırabilmek için. Bu yıl iki takımın şampiyonluğunun hikayesi diğerlerinden daha farklı oldu. İngiltere Premiere Lig Şampiyonu Liverpool ve Türkiye Süper Ligi Şampiyonu Medipol Başakşehir. Liverpool 30 yıl sonra şampiyonluk hasretini giderirken Başakşehir, zorlu Türkiye Ligi’ni kısa tarihinde ilk kez şampiyon olarak tamamladı.

Özellikle Liverpool’un 30 yıl aradan sonra gelen şampiyonluğu tüm dünyada büyük bir ilgi ve sevinçle karşılandı. İngiltere tarihinin en çok kupa kazanan takımı olma ünvanına sahip Liverpool’un, ligin “Premiere Lig” adını almasından sonra hiç şampiyonluğu bulunmuyordu. Bir türlü lig şampiyonu olamama durumu, Liverpool takımında, futbolcularda ve taraftarlarda büyük bir psikolojik baskı unsuru olmuştu. Premier Ligi kazanmaktan çok daha zor olan Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu’nu bu süreçte iki kez kazanan Liverpool, aynı senelerde lig şampiyonluğunu yine rakiplerine kaptırmıştı. Özellikle 2005 yılındaki efsanevi Şampiyonlar Ligi Finali’nde Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda, İtalyan ekibi Milan ile karşılaşan Liverpool, ilk yarısını 3-0 yenik kapattığı maçın ikinci yarısında 3-3’lük dengeli sağlayıp penaltılarla maçı kazanarak Şampiyonlar Ligi Şampiyonu olmuş ancak o sene yine kendi liginde şampiyon olamamıştı.

Liverpool amblemi ve bayrağı.
Liverpool amblemi ve bayrağı.

Yeni yapılanma, yeni umutlar

2015 yılında Liverpool için kendine güvenen, ne istediğini bilen ve 30 yılın baskısını önemsemeyen, profesyonellikte bir takım kuruldu ve takımın başına Mainz ve Borissia Dortmund’da yaptığı işlerle tüm dünyanın saygısını kazanan Alman teknik direktör Jurgen Klopp getirildi. Ve her şey bundan sonra değişti. 2016 yılında UEFA Avrupa Ligi Finali ve 2017 yılında Şampiyonlar Ligi Finali oynama başarısı gösteren Liverpool, 2019 yılında dünyanın futboldaki en prestijli kupası Şampiyonlar Ligi’ni müzesine götürdü. Avrupa’nın en büyük takımlarını birer birer dize getiren ve sahalarda fırtına gibi esen kırmızı beyazlı ekip, kendi liginde susadığı şampiyonluğa o yıl da ulaşamadı. İnanılmaz bir çıkış ve performans gösteren Pep Guardiola’nın Manchester City’si 2019 yılında Liverpool’u geride bırakarak Premier Lig şampiyonluğuna uzandı.

Vazgeçmeyenlerin zaferi

Liverpool, bu olumsuzluğa aldırmadı, Jurgen Klopp’la yakaladığı havanın ve değişimin önünü kesmedi. Muhammed Salah, Van Dyke, Mane, Firmino gibi oyuncularını takımda tutarak 2020 şampiyonluğuna kenetlendi. Ligi baştan sona domine eden Liverpool’a bu kez Manchester City dahil hiç bir takım rakip olamadı. Pandemi sürecinde ara verilen lige yeniden başlanmasına ve takımın rüzgarının kesilmesine rağmen ligin bitimine yedi hafta kala şampiyonluğunu ilan etti.

Liverpool geçtiğimiz haftalarda, 5-3 kazandığı Chelsea maçının ardından Premier Lig Kupası’nı aldı. Kaptan Jordan Henderson, 30 yıl sonra gelen kupayı efsanevi Anfield Road Stadı’nda havaya kaldırdı. Liverpool böylece “Asla yalnız yürümeyeceksin” sözünü tüm dünyaya ezberleten vefalı taraftarını ve tüm dünyada onu destekleyen milyonları sevince boğdu. Liverpool sezonu 99 puanla kapadı. En yakın rakibi Manchester City'nin 18 puan önünde sezonu tamamlamış oldu. Liverpool iç sahada bu sezon oynadığı 19 maçın 18 tanesini kazanırken sadece bir beraberlik aldı ve 55 puan topladı. Liverpool iç sahada 19 maçta 52 gol atıp 2,76 gol ortalaması yakaladı.

Liverpool taraftarı Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu'nu kutluyor.
Liverpool taraftarı Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu'nu kutluyor.

Tarihleri büyük zaferler ve acılarla dolu

Liverpool, dört kez Avrupa Şampiyonlar Ligi Şampiyonu, iki kez Şampiyonlar Ligi Şampiyonu, 19 kez İngiliz Ligi Şampiyonu, yedi kez FA Cup Şampiyonu, bir kez FIFA Dünya Kulüpler Kupası Şampiyonu, üç kez UEFA Kupası Şampiyonu, dört kez UEFA Süper Kupa Şampiyonu, 15 kez İngiliz Süper Kupa Şampiyonu olan dünyanın en önde gelen kulüplerinden biri. Ayrıca İngiliz kulüpleri arasında en fazla lig şampiyonluğu olan iki takımdan biri ve toplamda en fazla sayıda kupası bulunan kulüp. 1892 yılında kurulan kulübün büyüklüğü sadece aldığı kupalarla sabit değil. Sosyolojik olarak İngiltere’nin işçi sınıfının yoğunlukta olduğu Liverpool Şehri’nin temsilcisi olarak, kendisine göre daha varlıklı kulüplerle yıllardır mücadele ediyor.

Maçlarını 53 bin 394 kapasiteli Anfield Road Stadyumu’nda oynayan Liverpool’un lakabı ambleminde de olduğu gibi Kırmızı Anka Kuşlar. Kulübün dünyaca ünlü sloganı ise, "You'll never walk alone" (Asla yalnız yürümeyeceksin), en ateşli olarak bilinen taraftar grubu ise The Kop. 

Liverpool futbolcuları soyunma odasında Premier Lig şampiyonluğunu kutluyor.
Liverpool futbolcuları soyunma odasında Premier Lig şampiyonluğunu kutluyor.

Görsel Kaynağı

Heysel ve Hillsborough Faciaları

Kulüp tarihinde, onlarca cana mal olmuş iki önemli facia bulunuyor. Bunlardan ilki Heysel Faciası. 1985 yılında oynanan Liverpool-Juventus final maçında Liverpool taraftarlarının Juventus taraftarlarına saldırması sonucu köşeye sıkışan Juventuslular duvara yaslanınca duvar çöktü ve 39 Juventus taraftarı ezilerek hayatını kaybetti. Bu acı olaydan sonra Liverpool Avrupa kupalarından altı yıl men edildi. 27 taraftar tutuklandı, 14 Liverpool taraftarı üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1989 yılında gerçekleşen Hillsborough Faciası ise 96 Liverpoollu taraftarın ölümüyle sonuçlanan facia Liverpool tarihindeki en acı olay. 14 bin kişilik tribüne çok daha fazla taraftar alınması sonucu 96 taraftar demir parmaklıklara sıkışarak hayatından oldu. 

Medipol Başakşehir Futbol Kulübü'nün şampiyonluk kutlamaları.
Medipol Başakşehir Futbol Kulübü'nün şampiyonluk kutlamaları.

Görsel Kaynağı

Türkiye’nin altıncı şampiyonu Başakşehir

Türkiye futbol ligi şampiyonlukları her zaman İstanbul’un üç büyük kulübü arasında gider gelir. Bu kuralı 70’lerin sonu ve 80’lerin başında aldığı altı şampiyonlukla bozan Karadeniz ekibi Trabzonspor olmuştu. Bundan tam 27 yıl sonra 2010 yılında başka bir Anadolu takımı Bursaspor Türkiye Ligi’ni en tepede bitirme başarısı göstermişti.

Bugüne kadar sadece beş şampiyon çıkaran Türkiye Ulusal Ligi’nin artık altıncı şampiyonu var. İstanbul takımlarından Medipol Başakşehir, Bursaspor’dan 10 yıl sonra tahtı üç büyüklerin elinden alan takım oldu. Son yıllarda Abdullah Avcı yönetiminde şampiyonluk potasında yarışan ve şampiyonlukları kıl payı kaçıran Başakşehir, bu yıl genç teknik adam Okan Buruk ile amacına ulaşmayı başardı.

Medipol Başakşehir, Süper Lig’in 33’üncü haftasında şampiyonluğunu ilan etti ve Süper Lig’de şampiyon olan altıncı takım oldu. Başakşehir, kısa tarihinde ilk kez Süper Lig Şampiyonluğu’nu kucaklamayı başardı.

Seyircisiz şampiyon

Başakşehir Futbol Kulübü, 1990 yılında dönemin İstanbul Belediye Başkanı Nurettin Sözen tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyespor adıyla kuruldu. 2014 yılının Haziran ayına kadar İstanbul Büyükşehir Belediyespor bünyesinde faaliyet gösterdi. 2006-2007 sezonunda Abdullah Avcı ilk sezonunda takımı Süper Lig’e taşıdı. Abdullah Avcı’nın milli takımın başına geçmesiyle yara alan Boz Baykuşlar bir sezon sonra Süper Lig’e geri döndü ve yükseliş öyküsü başlamış oldu. 4 Haziran 2014 tarihinde belediye bünyesinden ayrılıp faaliyetlerine futbol kulübü olarak devam etme kararı alındı ve ismi İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü olarak değiştirildi. Abdullah Avcı’nın yeniden teknik direktörlüğe getirilmesiyle ligin zirvesine demir atan bir takım yaratılmaya başlandı. Kulüp maçlarını, İstanbul'un Başakşehir ilçesinde bulunan Başakşehir Fatih Terim Stadyumu'nda oynuyor. Başakşehir’in Süper Lig’de hemen hemen tüm takımlarına nazaran büyük bir dezavantajı bulunuyor. Az sayıda taraftarı bulunan kulüp, iç saha maçlarını bile çok az seyirci desteği ile oynuyor. Tabii Başakşehirli futbolcuların fanatik taraftar baskısı altında olmayıp rahat maça çıkmamaları bir avantaj olarak görülebilir. Pandemi döneminde maçların seyircisiz oynanması da, zaten bu duruma alışkın olan Başakşehir’i rakiplerine nazaran daha avantajlı duruma getirdiği de bir gerçek.

Kulüp Başkanı Göksel Gümüşdağ ve Teknik Direktör Okan Buruk şampiyonluğu kutluyor.
Kulüp Başkanı Göksel Gümüşdağ ve Teknik Direktör Okan Buruk şampiyonluğu kutluyor.

Görsel Kaynağı

Okan Buruk dokunuşu

Önceki yıllarda son anda kaçan şampiyonlukların ardından, teknik direktör Abdullah Avcı ile yollarını ayıran Başakşehir yönetimi, teknik direktörlükte yıldızı parlayan, futbolculuğunda Galatasaray’la UEFA ve Süper Kupa’yı kazanmış, İnter forması giymiş, kazanmayı seven ve bilen 45 yaşındaki teknik direktör Okan Buruk ile anlaşmaya vardı. Buruk, imzayı attıktan sonraki ilk röportajında, "Başakşehir ile hedeflerimiz aynı ve aynı hedefler doğrultusunda yürüyoruz. Hedeflerimiz büyük. Yoluna emin adımlarla yürüyen bir Başakşehir olacaktır." diyerek şampiyonluk inancını en başından ortaya koydu. Edin Visca, Kaptan Mahmut Tekdemir, İrfan Can Kahveci, Martin Skrtel, Demba Ba, Mehmet Topal ve kaleci Mert Günok’tan oluşan olgun ve tecrübeli takım lig başlangıcını kötü yapmasına karşın, rakiplerinin zaaflarından ve düşüşlerinden yararlanmayı bildi. Yıl boyunca ligi üst sıralarda götüren Başakşehir, pandemi döneminde ligin kalanına en iyi hazırlanan takım oldu ve Süper Lig 2019-2020 Cemil Usta sezonunda şampiyonluk ipini zorlanmadan göğüsledi.