Jet motorlu uçan motosikletler geliyor

Jet motorlu uçan motosikletler geliyor

Bilim kurgu dünyasının vazgeçilmez imgelerinden biri daha gerçeğe dönüşüyor. Şimdiye dek ürettiği jetpack’ler (turbo motorlu kişisel uçuş kostümleri) ile tanınan Kaliforniyalı girişim Jetpack Aviation (JPA), geçtiğimiz günlerde yine jet motoru ile çalışan uçan motosiklet tasarımı Speeder’ı tanıttı.

Lansman videosu ile milyonlarca teknoloji tutkununu büyük bir heyecana sürükleyen JPA, bununla da kalmadı ve “Dünyanın ilk uçan motosikleti” mottosu ile lanse ettiği Speeder için ön sipariş alımına başladığını da duyurdu.

Havada 241 km/s’i görüyor

Jetpack Aviation’ın gururla tanıttığı turbo motorlu uçan motosikleti Speeder, hali hazırda iki ayrı modele sahip. Askeri / ticari amaç için tasarlanan model Military / Commercial Speeder olarak anılırken, günlük hayatta kullanılması beklenen model ise Recreational Speeder ismi ile piyasaya sürülüyor. Askeri modelde otonom sürüş deneyimi de sunan Speeder, bu modeli ile özellikle acil tıbbi yardım ve arama – kurtarma desteği gibi konularda devrim yaratmayı planlıyor. Ayrıca Amazon’un pilot olarak denediği drone kargo uygulamasından sonra Speeder’ın lojistik sektörünü de kökten değiştirmesi bekleniyor.

Gelelim çok merak edilen Speeder’ın özelliklerine... 10 bin dolar depozito karşılığında ön siparişini verebileceğiniz bu fütüristik taşıt, 104 kg ağırlığında ve havada maksimum 30 dakika kalabiliyor. Türbin sistemiyle çalışan bir jet motoruna sahip olan Speeder’ın çıkabileceği maksimum irtifa ise 4 bin 500 metre olarak belirtiliyor. Ön sipariş döneminde olan bireysel (recreational) Speeder’lar, yalnızca pilotlu olarak kullanılıyor ve Speeder sahiplerinin öncelikle zorunlu bir pilotaj eğitiminden geçmesi gerekiyor. Havada 241 km/s hıza kadar çıkabilen Speeder’ın dikey iniş – kalkış yapabilmesi ise bilim kurgu filmlerindeki uçan taşıt imajı ile yüzde 100 örtüşüyor.

Uçmak insanoğlunun en eski hayali

Bireysel (Recreational) Speeder’ların Ultralight ve Experimental olmak üzere iki ayrı alt modelle piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Bireysel (Recreational) Speeder’ların Ultralight ve Experimental olmak üzere iki ayrı alt modelle piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Uçma tutkusunun insanoğlunun en eski hayali olduğunu ve bu yüzden de bireysel uçuş deneyiminin insanları hep çok heyecanlandırdığını hatırlatan Jetpack Aviation’ın, jetpack üretme yolculuğu da tam bu tutkudan ilham alıyor. Ancak Speeder’ı kullanmak için yalnızca uçma tutkusunun yeterli olmadığını da belirtmek gerek. Çünkü ilk etapta sadece 20 adet üretilmesi beklenen bireysel Speeder’ların satış fiyatının 380 bin dolar olacağı öngörülüyor. Ayrıca özel kostümü ve kaskı ile teslim edilecek Speeder’lara binmek için Jetpack’in Kaliforniya’daki merkezinde FAA (Federal Havacılık Dairesi) sertifikalı jet motosiklet pilotlarından eğitim almak şart.

Tüm bu üretim, eğitim merkezi kurulumu, havacılık bilgilerinin oluşturulması ve ilgili hukuki regülasyonların hayata geçmesi gibi süreçlerin sonunda, Speeder’ları en erken 2030 yılında kullanabileceğiz gibi görünüyor.

Haberde kullanılan tüm fotoğraflar jetpackaviation.com sitesinden alınmıştır.