Hayran olduğunuz kişi gerçek mi sanal mı?

Hayran olduğunuz kişi gerçek mi sanal mı?

10 binlerce takipçisi var. Ünlü markalarla anlaşıp ürünlerini tanıtıyor. Üstelik kusursuz bir güzelliğe sahip. Öyle ki insan şüpheye düşüyor, hatta inanamıyor. Karşınızda dünyanın ilk dijital modeli Shudu Gram.

Manken Fatou Suri, dünyanın ilk dijital süper modeli Shudu Gram’yla tanışmasının hikayesini BBC’ye şöyle anlatıyor: “Her zaman kendime ilham kaynağı olacak, takip edeceğim yeni kişiler ararım... Koyu tenli bir mankenin böylesine ilgi görmesi çok etkileyiciydi. İnanılmaz güzel, bedensel ve ruhsal olarak kusursuz birini temsil ediyordu.” Fatou Suri’nin ve diğer birçok Shudu hayranının o dönemde bilmediği ise şuydu: Shudu Gram, yani Instagram’ın 10 binin üzerinde takipçili mankeni, sanıldığı üzere gerçek bir insan değildi. Shudu, Nisan 2017’de Instagram’la sosyal medya alemine doğan dünyanın ilk dijital süper modeliydi. 

Shudu, sosyal medyadaki popülaritesini her geçen gün artırıyor.

İngiliz fotoğrafçı Cameron-James Wilson’ın YouTube videolarından kendi kendine öğrendiği kadarıyla, 3D teknolojisiyle yarattığı model, piyasaya girdiği andan itibaren beklenmedik bir ilgiyle karşılaştı. Wilson, Shudu Gram karakterini bir fotoğrafçı olarak bir kadında güzel bulduğu tüm özellikleri bünyesinde toplayan bir görsel, bir sanat yapıtı olarak ortaya çıkardığını söylüyor. Ancak kendisini ırkçılıkla suçlayanlar da var! Siyah bir model kullanarak gerçek siyah modellerin işlerine mani olabileceği iddia ediliyor. Oysa Wilson, tek amacının bir fotoğrafçı gözüyle kusursuz bir kadın imajı yaratmak olduğunu belirtiyor. Wilson’a göre Shudu yaratım sürecinde kendisinden etkilenilen tüm gerçek insanlara bir övgü olarak görülmeli.

Yaratıcısı ırkçılıkla suçlandı

Flamingo 👛🎀🌸👄 . By @cjw.photo . . #3dart

A post shared by Shudu Gram (@shudu.gram) on

Uzun kol ve bacakları Shudu’nun en dikkat çeken özelliklerinden.

Dijital karakterlerin gerçek insanlar gibi ilgi görmesinin en temel sebeplerinden biri, elimizdeki akıllı telefon ve sosyal medya uygulamalarının en popüler özellikleri olan filtreler ve gerçeklikle oynama imkanı. Bu uygulamaların bize sunduğu kusursuzluk, dijital modellerden görsel açıdan farkımızın kalmamasına olanak veriyor. Sosyal medya insanların kendisini olduğu gibi değil, çoğunlukla hayallerindeki gibi sergilediği bir mecra. Bu nedenle Instagram karakterlerinin gerçek veya sanal olması takipçiler için fark yaratmıyor. Böylece “gerçek kullanıcıların” gerçekliği de filozofik bir tartışmaya neden oluyor. TheAmplify pazarlama ajansi CEO’su Justin Rezvani’nin deyişiyle Instagram’daki kişi zaten siz değilsiniz, o sizin dijital bir versiyonunuz.

Gerçek kimliği bir yıl sonra açıklandı

Shudu, Fenty rujuyla büyük ilgi gördü.

Shudu’nun dijital bir model olduğu neredeyse bir yıl boyunca açıklanmadı. 10 binlerce takipçisi onu etten kemikten, inanılmaz güzel ve gerçek bir insan sandı. 2018’in şubat ayında Rihanna’nın makyaj markası Fenty Saw-C rujuyla fotoğrafları yayınlandığında hâlâ gerçek kimliği açıklanmamıştı. Ancak ünü giderek artarken bir yandan da fazlasıyla kusursuz hali takipçilerin şüphelerini artırdı. Bunun üzerine fotoğrafçı Cameron-James Wilson, Harpers Bazaar dergisine verdiği röportajla gerçeği açıkladı ve Shudu’nun Instagram hesabına da bir açıklama ekledi: “Dünyanın ilk dijital süper modeli”.

Tek dijital karakter Shudu değil

In my head, i'm in that new Drake video, too ✨

A post shared by *~ MIQUELA ~* (@lilmiquela) on

Miquela’nın Instagram’da bir milyon takipçisi var.
Shudu her ne kadar ilk sanal model olsa da şu anda en az kendisi kadar popüler olan başka profiller de var. Örneğin bir milyon takipçili Miquela (Instagram hesabı @lilmiquela), önce Instagram takipçilerine ulaştı, ünlü markaların dikkatini çekerek ürün tanıtımları yapmaya başladı. Bunu takiben de Spotify’da Not Mine isimli bir şarkı yayınladı. Sanal gerçeklik teknolojileri bu hızla gelişmeye ve popülerleşmeye devam ettikçe sanal karakterlerin gündelik hayatımızın bir parçası olacağını düşünmek yanlış olmayacak. 
Shudu birçok markayı yeni pazarlama yolları aramaya itti. 

Shudu’nun uzun zamandır hayranı ve takipçisi olan manken Fatou Suri, gerçeği öğrendiğinde hayal kırıklığıyla beraber karışık duygulara kapıldığını ancak yine de Shudu’yu takip etmekten vazgeçmediğini söylüyor. Hatta ara sıra Shudu’yla mesajlaştıklarını, cevapların aslında Shudu’nun yaratıcısı Wilson’dan geldiğini bilse de yine de iletişimde olmaktan hoşlandığını belirtiyor. Shudu gerçek olmasa da takip etmesi zevkli bir profil olduğu için devam ettiğini belirtiyor ve ekliyor: “Bir manken olarak bu kadar güzel birinin gerçek olmaması bir bakıma içimi rahatlattı.”