Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacıların geliştirdiği Future You adındaki yapay zeka uygulaması, gelecek planlarını gerçekçi kılmayı ve uzun vadeli düşünmeyi teşvik etmeyi amaçlıyor. Gençleri hedefleyen uygulama, öz yansıma ve kişisel gelişim için etkileşimli dijital ikiz sistemi olarak tanımlanıyor.
Etkileşimli bir dijital ikiz sistemi
“Daha fazla insanın, anlamlı ve giderek gelişen bir hayat yaşamasına yardımcı olmak için varız”. Bu misyon, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü araştırmacılarının geliştirdiği Future You adlı şirkete ait. Yapay zeka temelli, sizi gelecekteki kendinizle tanıştıran Future You uygulaması, hedeflerinize nasıl ulaşabileceğinizi modelleyerek çalışıyor. Uygulama sağlık, kişisel gelişim, kariyer gibi alanlarda tavsiyeler sunuyor ve geleceğinizi yönlendirmenize destek oluyor. Öz yansıma ve kişisel gelişim için etkileşimli dijital ikiz sistemi olarak tanımlanan Future You, OpenAI şirketinin yapay zeka destekli sohbet robotu GPT-3.5 modelini kullanıyor ve kullanıcılara hayatları, deneyimleri ve hayalleri hakkında sorular sorarak synthetic memory (sentetik hafıza) veya backstory of the user (kullanıcının geçmişi) içerikleri yaratıyor.
Future You eğitim, kariyer, beceriler gibi konularda kişiselleştirilmiş planlar ve değerlendirmeler sunarak kullanıcıların hedeflerine ulaşmasına yardımcı oluyor. Eğer kullanıcı beslenme, egzersiz ve uyku konusunda tavsiyelere ihtiyaç duyuyorsa, gelecekte daha sağlıklı bir insan olmasına yatırım yaparak yönlendirmelerde bulunuyor. Future You ayrıca motivasyon ve takip konusunda da destekçi; kullanıcının hedefine doğru ilerlerken motivasyonunun düşmemesi için düzenli olarak bildirimler ve hatırlatıcılar gönderiyor. Sistem adım adım şöyle çalışıyor:
● Kullanıcı bilgileri giriliyor ve profil fotoğrafı yükleniyor.
● Demografik bilgiler odağında başlayan sorular, yaşam öyküsü ve hedefler ile devam ediyor.
● Sorular iki ayrı kategoride soruluyor. Birinci kategori yaş, yaşanılan yer, hayattaki dönüm noktaları gibi soruları; ikinci kategori ise ideal gelecekte kullanıcının kendini nasıl gördüğüne dair soruları içeriyor.
● Sistem bu bilgileri işleyerek kullanıcının gelecek öz simülasyonunu oluşturuyor.
● Bu simülasyonda kullanıcı, 60 yaşındaki haliyle karşılaşıyor.
● Sentetik hafıza ile çalışan sistem, gelecekteki benliğin tutarlı bir anlatıya sahip olmasını sağlıyor.
Gelecekteki olasılıklarla ilgili detaylı düşünmeye teşvik ediyor
Gelecekteki sizin sanal bir versiyonuyla ilişki kurarak daha uzun vadeli düşünmenize ve davranış geliştirmenize yardımcı olmayı amaçlayan etkileşimli, kısa, tek seanslık, dijital sohbet uygulaması Future You; gelecekteki hedeflerinize ve kişisel niteliklerinize göre yaratılmış sanal bir versiyonunuzla sohbet etmenize olanak tanıyor. Future You gelecekteki olasılıklarla ilgili detaylı düşünmeye teşvik ediyor, istediğiniz yaşamın çerçevesini çizmenize yardım ediyor ve buna ulaşmak için yapılması gerekenleri tasarlıyor.
Kaygıyı ve olumsuz duyguları azalttığı belirtiliyor
Future You zihinsel sağlık ve esenlikle ilişkili olması nedeniyle, uzak gelecekteki benliğinizle aranızda hissettiğiniz bağlantı derecesine önem veriyor. Günümüzdeki siz ile gelecekteki siz arasında geçen yapay zeka destekli bu konuşma çok da gerçekçi. 18-30 yaş arasındaki kullanıcının, 60 yaşındaki hayatı arasında bir bağlantı oluşturan sistem, her kullanıcı için benzersiz geçmişe ait "sentetik bir hafıza" üretiyor. Kişiselleştirilmiş büyük bir dil modeli aracılığıyla gerçek zamanlı olarak bir iletişim üreten uygulama, gelecekteki siz ile konuşurken profil fotoğrafına yaşlanmış bir görüntünüzü ekliyor. Kullanıcılar yorumlarında, uygulamanın bu şekilde kaygıyı ve olumsuz duyguları azalttığı belirtiyorlar.
En baştaki sorulara detaylı yanıt vermek önemli
Teknoloji geliştikçe, gizlilik konusu daha çok önem kazanıyor. Şirketin belirtiğine göre uygulamanın ilk başta sorduğu sorulara verilen yanıtlar, anonim olarak saklanıyor; sadece uygulamayı geliştirmek ve daha fazla araştırma yapmak amacıyla toplanıyor. Şirket, en iyi ve gerçekçi olası deneyime ulaşmak için bu sorulara olabildiğince ayrıntılı yanıt vermek gerektiğini söylüyor.