Yaz aylarında kulak tıkanıklığı için öneriler

Yaz aylarında kulak tıkanıklığı için öneriler

Havuzlarda, denizlerde hatta ve hatta duş alırken bile kulağımıza su kaçabiliyor. Birçok insan bu durumu “nasıl olsa geçer” diye göz ardı etse de uzmanlara göre bu durumun üzerine düşülmesi gerekiyor. 

Kulağımıza suyun kaçması günlük hayatımızda oldukça başımıza gelen bir durum. Hatta kulaktaki suyun çıkması için kulak pamuklarını kullanarak kulağımıza çok daha fazla zarar verebiliyoruz. Özelikle yaz mevsiminin gelmesi ve yüzme sezonunun açılmasıyla birlikte kulağa su kaçması şikayetleri daha sık görülüyor. Bu durum bazen kişi için herhangi bir soruna yol açmazken bazen de çeşitli sağlık problemlerine sebep olabiliyor.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, kulağa su kaçmasının zararlı etkilerini ve su kaçması durumunda korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Şafak, yüzerken ya da duş alırken kulağa su kaçması halinde oluşan tıkanıklık hissi genellikle kendiliğinden geçebildiğini söylüyor. Ancak geçmediği zamanlar da oluyor. Prof. Şafak’ın aktarımına göre dış kulak yolu 20 ila 25 milimetre kadar uzunlukta hafif virajlı bir tünel gibi ve bu tünelin sonunda da kulak zarı yer alıyor. Kulak yolunun genişliği yaşa ve kişiye göre değişkenlik gösteriyor. Bazı durumlarda kulak yolu genişliği erişkin insanlarda bile birkaç milimetre gibi son derece dar bir yapıda olabiliyor. Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak’ın kulağa su kaçması durumundaki önerileri ise şu şekilde: 

Dışarı çıkamayan serümen, zamanla kurudukça kulak mumu halini alabiliyor.
Dışarı çıkamayan serümen, zamanla kurudukça kulak mumu halini alabiliyor.

Kulağı temiz bir havlu ile temizlenebilir

Dış kulak yolunda, cildin kulak kepçesine yakın dış bölümü tarafından üretilen serümen adında bir kulak salgısı bulunuyor. Serümen hafif kahverengi ve sarı rengiyle krem kıvamında bir salgı olma özelliğini taşıyor. Kulak yoluna kaçan suların etkisiyle duş sonrası kulak yolunun girişine doğru taşınmış ve atılmış olur. Dışarı çıkan bu salgının havlu veya peçete ile temizlenmesi yeterli. Kesinlikle daha derin bir temizlik için kulak yolunun içine herhangi bir cisimle girilmemeli.

Kulağın kirini dışarı atmasına izin verin

Kulak kirinin dışarı atılması oldukça önemli. Aksi takdirde dışarı çıkmaya çalışan serümen salgısı tekrar kulak yolunun içine doğru itilmiş oluyor. Bu esnada serümen salgılamaya devam eden kulak, dışarı çıkamayan kulak kiri nedeniyle tıkanıyor. Kulak kiri / mumu / buşonu oluştuğuında dış kulak yolu açık olmuyor ve suyu sünger gibi içine çekerek kulağın tamamen tıkanmasına neden olabiliyor. Bu nedenle kulak kirinin mutlaka dışarı çıkması gerekiyor. 

Yüzerken ya da duş alırken kulağa su kaçmasını engellemenin bir yolu da kulak tıkacı kullanmak.
Yüzerken ya da duş alırken kulağa su kaçmasını engellemenin bir yolu da kulak tıkacı kullanmak.

Uzun süre yüzülmemeli

Kulak yolunun tıkanmasına neden olan kulak kiri dışında, kulakta hastalıklar da görülebiliyor. Özellikle yaz aylarında yüzme sırasında uzun süre suyla temas halinde kalan kulak yolları iltihaplanmaya yatkın hale geliyor. Kulak mumu olan kulaklar ise dış kulak yolu iltihaplarına yatkın oluyor. Alerjiye veya kulak mumuna bağlı olarak ayrıca kulaklarda kaşıntı gözlemlenebiliyor. Kulak yolunu sert cisimlerle kaşımak yine dış kulak yolu iltihaplarına neden olan etkenlerden. Bu sebeple kulak mumu şikayetlerine sahipseniz suda çok fazla kalınmamalı.

Kulakların tıkanmaması için bunlara dikkat edin:

● Her ne amaçla olursa olsun pamuklu kulak temizleme çubukları dahil herhangi bir cisimle kulakların içi karıştırılmamalı.

● Kulakların içine başparmağından daha ince bir nesne sokulmamalı.

● Temizliğine güvenilmeyen sularda yüzülmemeli.

● Uzun süre suda kalınmamalı, yüzmek için daha çok deniz tercih edilmeli.

● Herhangi bir kulak tıkanıklığı, kulak kaşıntısı veya kulak ağrısı gelişmesi durumunda vakit geçirmeden kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına başvurulmalı.