Sivrisinekler, yaz aylarında sıcaklığın, nemin ve kirli su birikintilerinin artmasıyla çok daha fazla görülüyor. Sivrisinek ilaçlarını kullanmak istemeyenler için onlarla savaşmanın doğal yöntemleri de var.
Yaz sıcaklarıyla birlikte ortalıkta varlıklarını hissettiren sivrisineklerle mücadele için birçok yola başvuruluyor. En başta kimyasal içerikli sivrisinek ilaçları geliyor. Ancak tamamen doğal yollarla da sivrisinekleri ortamdan, kendinizden ve sevdiklerinizden uzak tutmanız mümkün. Çözüm yollarına geçmeden önce bu rahatsız edici böceklerin hangi nedenlerden arttığına bakmakta fayda var.
İşte bu sebeplerden birkaçı:
- Sivrisinekler, sıcak ve nemli ortamlarda çok daha aktif oluyor. Yaz aylarında yaşanan sıcaklık ve nem artışı, sivrisineklerin yaşam döngüsünü hızlandırıp üreme oranlarını artırıyor.
- Yaz aylarında günlerin daha uzun olması, sivrisineklerin beslenme ve üreme için daha fazla zaman bulmasına olanak sağlıyor. Sivrisinekler, özellikle akşam saatlerinde ve sabahın erken saatlerinde daha aktif oluyor.
- İnsanların dış mekanlardaki aktiviteleri (kamp ya da piknik gibi), bu ortamlarda daha fazla atık ve kirli su oluşmasına neden olabilir. Sivrisinekler buradaki kirli sulara yumurtalarını bırakır ve bu nedenle yaz aylarında bu sineklerin üreme alanları, dolayısıyla miktarları da artar.
Sivrisineklere karşı doğal önlemler
Birçok yerel yönetim sivrisinek popülasyonu ile başa çıkabilmek için düzenli olarak ilaçlama yapıyor. Ancak sizler evlerinizde kimyasal kullanmak istemiyorsanız aşağıda sıralanan doğal yollarla sivrisineklere karşı kalkan oluşturabilirsiniz. İşte kahve yakmaktan farklı renklerde giyinmeye kadar bu önemli savaşta elinizi güçlendirecek bazı etkili yöntemler…
Kahve yakmak: Kahve telvesi veya kurutulmuş kahve ya da çekirdekleri yakıldığında ortaya çıkan duman, sivrisinekleri ortamdan uzak tutuyor. Bu yöntem, açık havada etkinlikler yaparken kullanıldığında çok faydalı oluyor.
Biberiye yakmak: Biberiye, sivrisinekleri uzak tutan doğal ve güçlü bir silah. Biberiye dallarını yakarak veya ateşin üzerine atarak etkili bir sinek kovucu duman oluşturulabiliyor.
Sarımsak ve soğan: Sivrisinekler, sarımsak ve soğan kokusundan hiç hoşlanmıyor. Bu bilgiden faydalanarak sarımsak ve soğanı ezip suyla karıştırabilir ve bu karışımı çevrenize püskürtebilirsiniz. Siz pek koklamayın!
Lavanta ve nane yağı: Lavanta ve nane yağı bir araya gelip güçlerini birleştirdiğinde, doğal bir sivrisinek kovucu özellik kazanıyor. Bu yağları su ile karıştırarak cildinize veya etrafınıza püskürtebilirsiniz. Ayrıca bunları taşıyıcı yağlardan tatlı badem yağı, Hindistan cevizi yağı, jojoba yağı, kuşburnu çekirdeği yağı ile karıştırarak doğrudan cildinize de uygulayabilirsiniz.
Limon otu: Citronella bitkisinin yağı, sivrisinek kovucu olarak bilinen en etkili bitkisel yağlardan biri. Limon otu bitkisini bahçenize ekebilir veya yağını kullanabilirsiniz.
Fesleğen: Sivrisinekler fesleğenin de kokusundan hoşlanmıyor. Fesleğeni bahçenize veya balkonunuza ekerek sivrisinekleri uzak tutabilirsiniz. Ayrıca, fesleğen yapraklarını ezerek suyunu cildinize uygulayabilirsiniz.
Doğru giyinmek: Koyu renkler sivrisinekleri çekerken açık renkler pek de ilgi alanlarına girmez. Yaz aylarında açık renkli ve hafif giysiler giymek, sivrisinekleri uzak tutmada yardımcı olabilir.
C Vitamini tüketimi: İlginç ancak faydalı bir diğer yol da C vitamini tüketimini artırmak. C vitamini vücudun sivrisineklere karşı daha az çekici hale gelmesini sağlayabilir. C vitamini yönünden zengin yiyecekler tüketerek sivrisineklerin size gösterdiği ilgiden kurtulabilirsiniz.
Pencere ve kapılara sinek teli: Evinizin pencerelerine ve kapılarına sinek teli takmak, sivrisineklerin içeri girmesini engelleyen gayet basit ve tabii ki etkili bir yol. İhmal etmeyin!
Fan kullanımı: Sivrisinekler, güçlü hava akımlarını asla sevmez, uçma yetenekleri etkilendiğinden böyle ortamda tutunamazlar. Dış mekanlarda fan tipi serinleticiler kullanarak sivrisinekleri ortamdan rahatlıkla uzak tutabilirsiniz.