Gelmiş geçmiş en güvenli Volvo: EX90

Gelmiş geçmiş en güvenli Volvo: EX90

İsveç merkezli otomobil markası Volvo, “en güvenli” olarak tanımladığı EX90’ı yola çıkarmaya hazırlanıyor. Markanın özel bir etkinliğinde tanıtılan elektrikli otomobil, sürdürülebilirlik ve güvenlik açısından etkileyici özelliklere sahip. 

Güvenlikte yeni dönem başlıyor

İsveçli Volvo, dünyanın en sağlam ve güvenli otomobil markalarından biri olarak biliniyor. 9 Kasım’da satışa sunacağı elektrikli otomobil EX90’ı ise en güvenli Volvo modeli olarak tanıtılıyor. 2025 yılına kadar otomobillerinin yüzde 50'sinin tamamen elektrikli modellerden olmasını ve 2040 yılına kadar tamamen iklim nötr olmayı hedefleyen Volvo’nun yeni elektrikli otomobili, eylül ayında gerçekleşen “Safety in Mind” etkinliğinde tanıtıldı. Etkinlikte markanın yeni güvenlik sistemini anlatan Volvo CEO’su Jim Rowan, “Güvenlikte yeni dönem; yeni, tamamen elektrikli, SUV amiral gemimiz Volvo EX90 ile başlıyor. Otomobillerimiz artık sadece önündeki yolu değil, sürücüsünü de anlayacak. Daha fazla yaşamın korunması için otomobil kazaları ortadan kalkana, çarpışma sayısı sıfıra inene, yüzde 100 karbonsuz üretim yapana kadar yenilikler yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Sürdürülebilirlik ön planda

EX90’ın iç tasarımını anlatan tanıtım videosu “Lüks sizin için ne ifade ediyor?” sorusuyla başlıyor. Lansmanda EX90 için bir araç tasarımı gösterilmemesi ise aracın gücü veya hızındansa, sürdürülebilir ve güvenli olma özelliklerinin öne çıkarıldığını ispatlar nitelikte. SUV sınıfındaki elektrikli EX90 ile sürücünün huzuruna odaklanan Volvo, lüks kavramını yeniden yorumladıklarını, İskandinav kökenlerini ortaya koyduklarını söylüyor.

İç tasarımında 50 kg geri dönüştürülmüş plastik ve biyo bazlı malzeme kullanılan otomobil, harici elektrikli cihazlara da güç verebilen çift yönlü şarja sahip. EX90’da arka tarafı ışıklandırması için FSC sertifikalı ahşap paneller de yer alıyor. Minimalist bir tasarıma ve dokunmatik ekranlara sahip Volvo EX90’ın koltuk kaplamalarında, hayvan ve çevre dostu yün karışımı bir kumaş kullanıyor. Otomobilin iç tasarımına, Finlandiya ve İsveç yapımı, çamsakızından üretilen çevre dostu polimer Nordico adlı malzeme hakim.

“Otomobiliniz, insanların görüş mesafesinden ötesini görebilseydi ne olurdu?”

EX90 yolcularını, yayaları, bisikletleri, kısacası yolda onunla birlikte giden herkesi ve her aracı korumak için geliştirilmiş bir donanıma sahip. EX90’da 120 metre ilerdeki bir cismi veya 250 metre ilerdeki bir yayayı algılayabilen özel bir tarayıcı lazer ışığı bulunuyor. 8 kamera, 5 radar, 16 ultrasonik sensör ve ışık tespiti içeren, 360 derece güvenlik kalkanı sağlayan LIDAR sistemi; alkol veya uykusuzluk nedeniyle sürücünün dikkatinin yolda olup olmadığını anlıyor ve uyarıyor. Sürücünün anlık durumunu, hatta tüm duygularını anlayabildiği söylenen otomobil, tehlike anında otomatik olarak duruyor ve yardım çağırıyor. Işık tespiti ve mesafe ölçümü olarak tanımlanan, gündüz ve gece aktif çalışan LIDAR sisteminin ciddi kazaları yüzde 20’ye kadar, çarpışmaları ise yüzde 9 oranında engelleyebileceği söyleniyor.

EX90, otomobil içinde uyuyan evcil hayvanı veya çocuğu dalgınlıkla unutarak kapıyı kitleme riskine karşı da çözüm sunuyor ve sistem uyarı veriyor. Otomobilin güvenlik sistemi kapsamındaki klima; yüksek sıcaklıklarda veya dondurucu soğuklarda, sürücünün rahat nefes alamadığını hissediyor ve uygun sıcaklığı ayarlıyor.

Volvo Güvenli Araç Otomasyonu Başkanı Joachim de Verdier, Volvo EX90 için şunları söylüyor: “Otomobiliniz, insanların görüş mesafesinden ötesini görebilseydi ne olurdu? EX90'ın şimdiye kadarki en güvenli Volvo arabası olduğuna inanıyoruz. Tüm güvenlik sistemlerimiz, sensörlerimiz, yazılımlarımız, bilgi işlem gücümüz bir araya geliyor ve etrafınızda önleyici bir güvenlik kalkanı oluşturuyor.”