En yeni elektrikli otomobil modelleri

En yeni elektrikli otomobil modelleri

Geçtiğimiz ayları Elon Musk’ın uzaya fırlatıp Mars yörüngesine oturtmaya çalıştığı Tesla Roadster’ı konuşarak geçirdik. Uzaya gönderilen ilk otomobil olma özelliğine sahip olan bu elektrikli araç, sonsuz boşluktaki yolculuğuna devam ededursun, üzerinde yaşadığımız gezegende de elektrikli araçlarla ilgili gelişmelerin ardı arkası kesilmiyor.

Bakalım otomobil piyasasında ezberleri bozmaya başlayan elektrikli otomobillerin en yeni modelleri neler?

Japonya’nın son numarası: Aspark Owl

Aspark Owl’un Tesla’ya ciddi bir rakip olması öngörülüyor.
Aspark Owl’un Tesla’ya ciddi bir rakip olması öngörülüyor.

Ar-ge çalışmaları 2014 senesinden beri devam eden ve ilk defa 2017 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkarılan Aspark Owl, tamamen elektrikle çalışan, karbon fiber gövdeli dört dörtlük bir spor otomobil. Tasarımıyla olduğu kadar performansıyla da oldukça sansasyonel bir model olan Aspark Owl, sadece 1.92 saniyede 0 km’den 100 km hıza ulaşabiliyor. Henüz prototip aşamasında olan bu yeni nesil araç, Tesla’nın 0’dan 100 km’ye 1.9 saniyede çıkan Roadster modeline rakip olacak gibi duruyor.

Segmentine göre hafif ve kompakt bir araç olan Aspark Owl, 850 kg ağırlığında, 40 kW’lık iki motora ve 429bhp/563 lb ft’lik tork gücüne sahip. Hiper elektrikli otomobil segmentine heyecan getiren bu yeni modelin ulaştığı maksimum hız ise 280 km/saat olarak kaydediliyor.

Volkswagen’den yeni bir hamle: VW I.D Vizzion

VW I.D Vizzion, tamamen elektrikli olmakla birlikte otomatik pilot özelliğine de sahip.
VW I.D Vizzion, tamamen elektrikli olmakla birlikte otomatik pilot özelliğine de sahip.

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden Volkswagen yeni modeli VW I.D Vizzion ile elektrikli otomobil piyasasına yeni bir soluk getirmeyi hedefliyor. Tamamen elektrikli olan bu model aynı zamanda self-driving, yani otomatik pilot özelliği de taşıyor.

Önümüzdeki ay Cenevre Motor Show’da tanıtılması beklenen VW I.D Vizzion, 111kW’lık lityum-ion bataryası sayesinde tek şarjla 664 km yol gidebilmesi ile tüketicilerin beğenisini kazanacağa benziyor. Maksimum hızı 178 km/saat olarak rapor edilen bu model kıvrımlı, zarif tasarımı ve konforlu iç mekanı ile lüks segment sedan araç sevenlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir model.

Renault’nun Zoe’si yenilendi

Zoe, Renault’nun ilk elektrikli otomobili.
Zoe, Renault’nun ilk elektrikli otomobili.

Dünya çapında en fazla otomobil satan üreticilerin başını çeken Renault’nun ilk elektrikli otomobili Zoe, 2018 modeliyle artık daha hızlı ve çok daha güçlü. Eski modelleri genelde şehir içi kullanımlarda tercih edilen Zoe, yenilenen bataryası ve 225Nm tork gücü ile artık şehirler arası yolculuklarda da rahatlıkla kullanılabilecek.

Sürücü paneline yeni entegre edilen dokunmatik ekranı ile çok daha keyifli ve pratik bir sürüş deneyimi sunmayı hedefleyen Zoe’nin yeni metalik renkleri de görülmeye değer.

Volvo en iyi bildiği işi yapıyor: XC40 Compact SUV

Polestar 2 ismini verdiği elektrikli otomobil modelini piyasaya çıkarmaya hazırlanan İsveçli otomobil devi Volvo, aynı anda en iddialı olduğu segment olan SUV’de de yeni bir elektrikli model çıkarmaya hazırlanıyor. XC40 adı verilecek bu yeni nesil tam elektrikli SUV, üç silindirli ve ve tek şarjla 700 km yol yapabilecek bir pil kapasitesine sahip.

2019 yılının son çeyreğinde satışa sunulması beklenen modelin tahmini satış fiyatının 36 bin dolardan başlayacağı tahmin ediliyor. Özellikle çocuklu ailelerin rağbet göstermesi beklenen XC40, piyasaya iddialı bir giriş yapacağa benziyor.