Trafikte güvenliğin sağlanması için her sürücünün ve yayanın dikkatli olması gerekiyor. “Motosiklet kullanmak tehlikeli” veya “Motorcular trafiği mahvediyor” algıları yerleşmiş olsa da herkes üzerine düşeni yaptığı takdirde bunu değiştirmek de mümkün. Biz de sözü motosiklet kullanıcılarına verdik. Sürüş esnasında diğer motosiklet sürücülerinde ne gibi hatalar gördüklerine ve aldıkları önlemlere dair motosiklet sürücülerinden görüş aldık.
Trafikteki Herkesin Sorumluluğu Var
Trafikteyken güvenli sürüş sorumluluğu sadece motosiklet sürücülerinde değil. Otomobil sürücülerinin de kurallara uygun hareket etmesi, anlayışlı ve dikkatli olması gerekiyor; otomobil sürücülerinin yaptığı hatalar da motosikletlileri tehlikeye atabiliyor. Özellikle otobüs ve kamyonların yoğun olduğu yollarda, her sürücünün sorumluluk bilinciyle sürüş yapması büyük önem taşıyor. Son yıllarda online alışverişin ve paket servislerin artmasıyla birlikte yollarda sayısı artan kuryelerin üzerindeki zorlayıcı iş yükü de oldukça fazla. Bu konuda çoğu motosiklet ve otomobil kullanıcısı hatta yayalar şikayetçi olsa da güvenliğin yüzde 100 sağlanması için herkesin dikkatli olması gerekiyor.
Motosiklet sürücülerinin güvenli bir sürüş için yapması gerekenler ise basit olsa da hayati önem taşıyor. Sürekli olarak emniyet şeridinden gitmemek ve araçların arasından geçmemek, kask gibi güvenlik ekipmanlarını unutmamak, motosikletin bakımını düzenlik yaptırmak, lastik seçimine dikkat etmek, hız sınırlarına uymak, çevredeki araçları ve yayaları izleyerek sürüş yapmak bunlardan en önemlileri diyebiliriz.
Bizimle görüşlerini ve tecrübelerini paylaşan motosiklet sürücülerine teşekkür ediyor, keyifli ve güvenli sürüşler diliyoruz.
Barış Zerey
Sürüş eğitmenim “Görünmez olduğunuzu aklınıza kazıyın ve bunu bilerek trafiğe çıkın” diyerek başlamıştı ilk derse. Motosiklete binmeden önce kontrollerimi yapıyorum. Kaskımı ve
ekipmanımı unutmuyor, lastiklerin havasını ve farları kontrol ediyorum. Yola çıktığımda, bu kurallara uymayan büyük bir çoğunluğun olduğunu biliyorum. Sanki trafik kuralları motosikletliler için geçerli değilmiş gibi bir düşünce hakim. Sürekli emniyet şeridinden gitmek, araçların arasından yan aynalarına sürtercesine geçmek, trafik ışıklarını dikkate almamak, yayalara ayrılmış kaldırımlarda süratle ilerlemek, ters yönden gitmek her gün gördüğüm manzaralar. Bir motosiklet sürüş esnasında, öndeki arabanın sol veya sağ tekerlek izini takip etmeli ama buna hiç uyulmuyor. Dolayısıyla motosiklet aracın kör noktasında kalıyor ve kazaya davet çıkarmış oluyor.
Bora Yenigün
Maalesef motorcuların en büyük hatası, emniyet şeritlerini ve ters yönleri kullanabildiklerini sanmaları. Araç sürücülerinin her an onları görmesi bekleniyor ama bu mümkün değil. Bir motosiklet sürücüsü hatalı olduğunu bile bile “Bizi fark etmeniz gerekli" dememeli. Bu durum motorcu, yaya, araç herkes için tehlikeli. Kendimin ve başkalarının güvenliğini sağlayabilmek için güvenli sürüş eğitimi aldım, kıyafet ve ekipmanlarımın kaliteli olmasına dikkat ediyorum.
Önder Öncel
Motosiklet sürücülerini ikiye ayırmamız lazım; bilinçli kullanıcılar ve diğerleri. Bilinçli olanlar görece eğitim seviyesi ve ekonomik durumu iyi olan kullanıcılar. Bu kitle hem motora hem ekipmana önem veriyor hem de trafik kurallarına uyuyor. Bilinçsiz kitle ise bunun tam tersi. Parasını ekipmana değil, daha çok motorun aksesuar ve makyajına harcıyor. Kalitesiz ekipman kullandığı gibi trafik kurallarına da uymuyor. Sinyal vermeyi gerekli görmüyor. Keyfine göre yaya yolunu kullanabiliyor hatta bu esnada yayalara korna çalarak yol istiyor. Bence kuryeleri motorcu olarak değerlendiremeyiz. Zaruretten değil tercih olarak motor kullananlara bakmalı. Bilinçli kullananlarda pek bir hataya rastlamıyorum açıkçası, onların daha çok mağdur olduğunu düşünüyorum. Yollarda, birbirlerine yardım eden ve saygı duyan motorcu ekipleri görmek hoşuma gidiyor.
Ben de bilinçli bir sürücüyüm ve motor kullanırken çok dikkatliyim. Hatta hayatımda dikkatimi bu kadar odaklayabildiğim ve bundan keyif aldığım tek şey motor diyebilirim. Seri bir motorum olduğum için fevri hareketler yapmıyorum. Hız limitlerine uyuyorum, yaya öncelikli bölgelerde dikkat ediyorum. Ekipmanım tam şekilde yola çıkıyorum. Kaskı olmayan birini artçı almıyorum. Motorun bakımlarını zamanında yaptırıyorum. Tedbirli olmak ve riski sıfıra indirmek her zaman önemli. En yakın zamanda ileri sürüş eğitimi almak istiyorum.
Doğan Irmak
Sekiz senedir motosiklet kullanıyorum. Motosiklet sürücülerinin akan trafikte sürekli filtreleme yaparak (motosikletle aralardan geçmek) yol almaları sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor. Akan trafikte filtreleme yapmamaya özen gösteriyorum, sadece duran trafikte güvenli boşluklar varsa filtreleme yapıyorum. Filtreleme bazı ülkelerde yasal olsa da Türkiye’de yasal olan bir şey değil. Emniyet şeridinde, ısrarla ambulansa yol vermeyen motosiklet sürücüsü ile karşılaştım. Emniyet şeritleri motosikletler için de yasal değil ancak motorculara tolerans gösteriliyor. Bu şeritte yaşanacak herhangi bir kazada, hatanın tamamının bize ait olacağını unutmamak gerekiyor. Güvenliğe çok önem veriyorum, gideceğim yol bir kilometre bile olsa kask takıyorum. Kısa mesafelerde riskli durumlarla karşılaştım ve bunun farkındayım.
Berk Şenöz
Trafik kurallarına göre her bir motorun bir araba kadar yer hakkı var. Genelde bu kurala uyulmuyor. Yoğun trafikte iki aracın arasından geçerken birçok motor sürücüsü dikkatli değil. Kırmızı ışıkta aralardan geçen motorlar yayalara dikkat etmiyor. Ters yönde kullananları, yolun diğer tarafına geçmek için kaldırıma çıkıp yaya ışığı ile birlikte karşıya geçen motorcuları maalesef çok görüyorum. En önemli konu güvenlik. Kasksız motorcu veya artçıyla çok sık karşılaşıyorum. Sinyal vermeden hızlı bir şekilde sollama yapan birçok sürücü var. Bu sürücüler, araba kullanıcılarını tedirgin ediyor ve bizim gibi motor sürücülerini hatalıymışız gibi gösteriyor.
Olabildiğince trafik kurallarına dikkat ediyorum. Güvenlik önlemlerini alıyorum, sollama yaparken kontrollü şekilde geçiş sağlıyorum. Gerektiğinde korna ile başka sürücüleri uyarıyorum.
Merthan Merter
Bir motosiklet sürücüsü olarak trafikte en çok motosiklet, otobüs ve kamyonlardan endişe ediyorum. İleri sürüş lisansım var, beş yaşından beri vitesli motosiklet kullanıyorum. Şunu diyebilirim ki Türkiye’deki sürücülerin çoğu nasıl motosiklet kullanılır bilmiyor. Hata yapıyorlar demiyorum, yaptıkları şeylerin hata olduğunu bilmiyorlar.
Kask alırken özelliklerine dikkat ediyorum, her zaman kask ve mont giyiyorum. İleri sürüşte öğretilen bir teknik var, hiçbir yere sabit bakmamak gerekiyor, göz bebeklerinizin sürekli hareket halinde olması gerekiyor. En çok işime yarayan teknik diyebilirim çünkü İstanbul’da kim nereden ne hızla çıkacak kesinlikle belli olmuyor. Şerit değiştirirken aralardan hızla çıkabilecek motosikletlere karşı özellikle dikkat ediyorum. Kazalar her zaman araçlardan veya yayalardan kaynaklanmıyor. Örnek olması için bir kazamı anlatmak isterim. Yolun yanlarındaki iki elektrik direğinden birini kesip o şekilde bırakmışlar. Siyah elektrik teli, yolun karşısında ayakta olan direkten, yerde olan direğe doğru çapraz bir şekilde inmiş. Karanlıkta bunu görmediğim için boynumdan tele takılıp kaza yaptım. Artık karanlıkta bu tarz şeylere de dikkat etmeye çalışıyorum.
Tolga Çelik
Bütçenin neredeyse tamamının motosiklete ayrılması, kaliteli ekipman için pek bütçe kalmaması önemli bir sorun. Kaliteli motosiklet ekipmanı koruma değil de lüks tüketim olarak görüldüğü için maalesef oldukça pahalı. Ayrıca motosiklet kullanmak için ehliyet almak yeterli olmuyor, hem sürücünün hem de başkalarının güvenliği için ileri ve güvenli sürüş eğitiminin trafiğe çıkan herkese verilmesi gerekiyor. Kuralları ve başkalarının haklarını görmezden gelmemeli, empati kurmalıyız. Ekipmanımın kaliteli ve her zaman üzerimde olmasına, ara ara tekrar tekrar eğitim almaya, dikkatli ve saygılı sürüş yapmaya dikkat ediyorum.
Mustafa Çelik
Öncelikle genç yaşlardaki sürücülere değinmek gerekiyor. Gerekli olgunluğa ve tecrübeye ermeyenler, şehir içi trafiğinde yarınlar yokmuş gibi tehlikeli sürüş yapıyor. Kaldırıma çıkmak, trafik ışıklarına uymamak, ekipmansız ve kasksız bir şekilde sürüş yapmak çok tehlikeli. Bir motorcunun diğer motorcuyu arkadan yakın takip etmesini, agresif kullanımını veya çizgi takibi yapmamasını çok sık görüyorum.
İstanbul trafiğinde, 10 yılı aşkın zamandır motosiklet kullanıyorum. Her gün Kadıköy Eminönü arası yolculuğum oluyor. İlk zamanlarda yukarıda bahsettiğim olumsuz durumları ben de yapmışımdır belki. Zamanla kendimi geliştirdim. Motosiklet ehliyeti verilmeden önce gençlerimiz sıkı ve zorunlu bir eğitime tabi tutulmalı.
Burak Çaylak
10 yıldır aktif olarak motosiklet kullanıyorum. Özellikle son yıllarda, motosiklet kullanıcılarının birbirlerine karşı saygısızca sürüşleri dikkatimi çekiyor. Özellikle kuryelerin dikkatsiz ve sorumsuz sürüşleri, ekipman kullanmamaları canımı sıkıyor. Kuryeci arkadaşların aceleleri olduğunu biliyorum, işleri zor. Ama kendileri, diğer araçlar ve yayalar için daha dikkatli olmaları gerekiyor. Motosiklet çok büyük dikkat gerektiren bir araç. Yoldayken çevremi iyi gözlemlemeye, dikkatli olmaya, gelecek tehlikeleri öngörüp ona göre davranmaya çalışıyorum.
Mustafa Said Cengiz
Bazı motosiklet sürücüleri trafikte çok temkinli hareket etmiyor, ani sağa sola kaçışlar yapıyor; başka bir motoru sollarken korna ve selektör gibi uyarıcıları kullanmıyor. Ters yönde motor kullanan çok sayıda kişi var, trafikteki bir araç olduklarını göz önünde bulundurmaları gerek. Tüm trafik kuralları motosikletler için de geçerli, dört tekerlekli bir araç gibi davranarak kurallara uygun sürüş yapmak gerekiyor. Toplu taşımaların sağından, durak önlerinden hızlıca geçen ve yayalara çarpan motorculara çok şahit oldum. Motosiklet kullanırken cep telefonu kullanan sayısız sürücü var, mesela Instagram’da gezineni çok gördüm.
Ben motosiklet kullanırken sürekli tetikte ve sezgisel hareket ediyorum. Çoğu zaman dikiz aynasından araç şoförüyle göz teması kurmadan yanlarından geçmiyorum, dar yerlere girmemeye özen gösteriyorum, alternatifim varsa geniş yolları kullanmayı tercih ediyorum. Ayakkabısından eldivenine kadar her ekipman hayati önem taşıyor. Arka çantada yedek kaskım var, kask takmayan birini artçı yolcu olarak kesinlikle motoruma bindirmiyorum.