2022 yılında PizzaLazza ana sponsorluğunda Türkiye’de ve Avrupa’da başarılı sonuçlar alan Furkan Eryılmaz, konuğumuz oldu. Furkan Eryılmaz’ın en büyük hayali ve hedefi Dünya Şampiyonu olmak.
Milli motosiklet sporcusu Furkan Eryılmaz, 14 yıllık profesyonel kariyerine sayısız başarı sığdırmış bir sporcu. Bugüne kadar altı Türkiye Şampiyonluğu ve Doğu Avrupa 600cc SBKS Şampiyonluğu olan Furkan Eryılmaz ile yoğun yarış programının arasında görüştük. Bu spora nasıl başladığını ve hedeflerini konuştuğumuz Furkan Eryılmaz Türkiye, Avrupa ve Dünya şampiyonlukları için çok sıkı çalışıyor. Babası, ağabeyi ve amcası da motosiklet yarışçısı olan, çocukluğu babasının motosiklet tamirhanesinde geçen, 5 yaşlarından itibaren motosiklet kullanan Furkan Eryılmaz’ın başarısı tesadüf değil. Çok sıkı çalışan Furkan Eryılmaz ile spor hayatına dair merak ettiklerimizi konuşuyoruz.
Sizi tanıyabilir miyiz?
20 Temmuz 1996 yılında Manisa’da dünyaya gelmişim. Motosiklet ile iç içe olan bir ailenin çocuğuyum. Tam da bu nedenle 5 yaşından bu yana motosiklet üzerindeyim.
Motosiklete olan ilginiz çocukluğunuza, babanızın tamirhanesine tarihleniyor. Bize biraz o günleri ve yarışçı olma hevesinizin nasıl doğduğunu anlatır mısınız?
Çocukluğumdan bu yana babamın tamirhanesine gidip gelerek büyüdüm. Motosiklete olan sevgim babamın, ağabeyimin ve amcamın drag yarışçısı olmasıyla şekillendi. Onlar sayesinde motor yarışlarına heveslendim. İlk yarışıma 7 yaşında 50cc ile drag’ta katıldım. Bu yarışmada birinci oldum. Yarış hayatım böyle başladı.
Sizin de söylediğiniz gibi motosiklet sizde bir nevi aile sporu. Sizin bu konuda diğer aile bireylerinden farkınız nedir?
Daha önceki yıllarda babam Zeki Eryılmaz ağabeyim Şevket Eryılmaz ve amcam Muharrem Eryılmaz drag yarışlarında mücadele etti. Ailemizden şu an sadece ben pistlerdeyim, yarışıyorum. Ağabeyim tamirhanemizi işletiyor. Babam yarışlarda mekanikerliğimi yapıyor. Yaşımın genç olmasından dolayı drag yarışlarında bir gelecek olmadığı düşüncesiyle ufak yaşta hemen pist yarışlarına atıldım. Bu işi meslek olarak yapmak en büyük hayallerimden biri.
Peki yarışlara nasıl hazırlanıyorsunuz? Beslenme ve uyku düzeniniz de mutlaka önemlidir. Bize biraz hazırlık sürecinizi anlatır mısınız?
Yarışlara spor yaparak hazırlanıyorum. Her sabah bisiklete biniyorum, ardından koşu yapıyorum. Fitness yapıp son olarak da ip atlayıp bitiriyorum. Her günüm bu şekilde. Ayın belirli günlerinde de uçak pistinde motosiklet antrenmanı yapıyorum. Her sporda olduğu gibi bizim branşımızda da uyku düzeni çok önemli. Bu nedenle günde ortalama 7-8 saat uyuyorum mutlaka. Beslenme düzenime de dikkat ediyorum. Beslenme rutinimde yağlı, tatlı ve tuzlu besinlerden uzak duruyorum. Protein ağırlıklı beslenip günlük olarak vücudumun istediği karbonhidratı karşılıyorum.
Üst üste birçok başarıya imza atıyorsunuz. Hedefleriniz nelerdir?
Hedefim Dünya Şampiyonasında yarışmak ve Dünya Şampiyonu olmak.
İlerde çocuğunuz olursa onun da yarışçı olmasını ister misiniz?
Tabii ki isterim ama öncelikle onun hevesi olması ve onun istemesi lazım. Çünkü zorlayarak yapılacak bir spor değil.
Şu ana kadar yaşadığınız en zorlu yarış hangisiydi? Neden?
En zorlu yarışım 2016 yılında Avrupa Gençler Kupası’nda İspanya’nın Aragon pistinde çıktığım yarıştı. Çünkü “Honda650f” marka motora ilk kez binmiştim, motor ve pist yabancıydı benim için. Çok zor bir yarıştı. O yarışı hiç unutmuyorum.
Yarışlarda yaşadığınız bir anınızı paylaşır mısınız?
Yurt dışında hangi ülkede yarışımız yapılarsa, gurbetçi Türklerimiz bizi hiç yalnız bırakmazdı. Yeni insanlarla tanışmak, onların bizi desteklemeleri… Bunların hepsi benim için ayrı bir anıydı.
Önümüzde kalan yarışlarla ilgili bir tahmin ve değerlendirmeniz var mı?
15-16 Ekim’de PİZZALAZZA sponsorluğunda yarıştığım 2022 sezonu Türkiye Şampiyonası’nın son yarışı var. 2022 yılında yedi yarış yaptım. Türkiye de yaptığım yarışların hepsini birinci olarak bitirdim. 600A ve TmfGP600 gruplarında sezonun bitimine bir yarış kala şampiyonluğumu ilan ettim. Ayrıca B.M.U Avrupa Şampiyonası’nda lider durumdaydım. 17-18 Eylül’de Sırbistan’ın Navak pistinde yapılan 11-12 ayağında rakibimin önümde bir anda yavaşlaması sonucu ona çarptım ve yarışı tamamlayamadım. Şu anda dördüncü sıraya geriledim. 22-23 Ekim’de Yunanistan Serres pistinde sezonun son yarışı var. Şampiyon olamasam bile sezonu ilk üçte bitirmek istiyorum.
Bu spora yeni başlayacak olanlara tavsiyeniz nelerdir?
Öncelikle sponsor bulmaları gerekiyor. Günümüzün şartlarında motosiklet yarışçısı olmak çok maliyetli. Sponsor buldukları takdirde iyi bir eğitim almaları ve disiplinli çalışmaları gerekiyor.
Başarılarınızın devamını diliyoruz.