Fotoğrafçıların gözünden pandemi düğünleri

Fotoğrafçıların gözünden pandemi düğünleri

Pandemi döneminde düğünlere ara verilmedi. Halayın, toplu fotoğrafların yasaklandığı düğünlerde yeni bir sistem oturtuldu. Bu yeni düğün tarzının en yakın şahitleri de düğün fotoğrafçıları oldu.

Vaka sayısının artmasıyla birlikte eylül ayının başından itibaren düğünler yeniden yasaklandı. Ancak izin verilen kısa aralıkta planlamalarını yapan vatandaşlar düğün, sünnet, nişan, kına etkinliklerini gerçekleştirebildi. Pandemi süreci sebebiyle kimi kurallara uygun gerçekleştirilen bu etkinliklerde, geleneksel düğünlerden farklı bir süreç izlendi. Bunun en yakın şahitleri de düğün fotoğrafçıları oldu.

Bu tip merasimlerin olmazsa olmazı olan düğün fotoğrafçıları, pandemide gerçekleşen düğünlerde de çalışmaya devam ettiler. Çiftlerin en mutlu anlarını fotoğraflayan profesyoneller bu süreçte yaşadıkları olayları paylaştı.

Pandemi süreci düğün planlarına darbe vurdu.
Pandemi süreci düğün planlarına darbe vurdu.

Pandemi süreci düğün planlarını altüst etti

Düğünler yasağın kalkmasıyla birlikte eski temposuna kavuşmaya başlamıştı. Eski dönemlere göre pandemi döneminde kimi değişiklikler gözetildi. VİP Düğün Fotoğrafçısı firması, bu süreçte insanların fazlasıyla tedirginlik yaşadığını söylüyor. Malum özellikle ikinci yasaktan önce artmaya başlayan vakalar yüzünden çoğu etkinlik nikah merasimi şeklinde gerçekleştiriliyordu.

İzmit, Kocaeli’nde bulunan düğün fotoğrafçısı Ayça Cankurt ise ilk yasağın kaldırılmasının ardından durumun hız kazandığını ancak evlilik merasiminin yalnızca nikah şeklinde ve bir saatlik sürede gerçekleştirilmesi kararının ardından çiftlerin evlilik tarihlerini değiştirme yoluna gittiğini söylüyor. “Nisan, mayıs aylarında yapılması planlanan pek çok evlilik ve nişan töreni eylül ayına ertelenmişti fakat yeni yapılan düzenlemelerin ardından çiftler tekrar plan değişikliğine gitmek durumunda kaldılar. Bu süreç hem evlenmek isteyen çiftlerin psikolojik açıdan yıpranmasına hem de düğün sektöründe yer alan pek çok esnafın sürekli program değiştirmesine sebep oldu” diye belirten Cankurt, programların sürekli değiştirilmesi sebebiyle iş anlamında sıkışıklık yaşandığını söylüyor.

İstanbul merkezli düğün fotoğrafçısı Hande Karayaka ise çoğu çiftin düğün yerine aile yemeği yapmayı tercih ettiğini söylüyor ve özellikle yurtdışında yaşayan gelin ya da damadın olduğun düğünlerin ulaşım kısıtlamaları nedeniyle önümüzdeki yıla ertelendiğini belirtiyor.

Çoğu düğün planı pandemi sürecinde alınan önlemler ve kurallar sebebiyle nikah merasimine dönüştü.
Çoğu düğün planı pandemi sürecinde alınan önlemler ve kurallar sebebiyle nikah merasimine dönüştü.

Pandemi düğünlerinde kurallar

VİP Düğün Fotoğrafçısı firması bu süreçte çiftlerin izlediği yolun ikiye ayrıldığını belirtiyor. İlk gruptakiler artık pandeminin kısa sürede biteceğinden umudunu keserek sadece nikah ile evleniyor ve düğün yapmamayı tercih ediyor. Diğer grup ise önümüzdeki seneye ve hatta belki sonraki seneye evliliğini erteleyerek düğün yapmak istiyor. Ancak Ayça Cankurt’un da belirttiği üzere zorluklara rağmen düğün planlaması yapan ve fotoğrafçı, kuaför, düğün salonu gibi hizmetleri kullanan çiftler de var. Peki yayınlanan düğün genelgesindeki kurallara ne derece uyuluyor?

Hande Karayaka bu sorunun cevabını “Maalesef uyulamıyor” diye yanıtlıyor. “Biz sarılıp öpüşmeyi çok seven bir toplumuz. Her ne kadar düğün sahipleri en başta maske kuralına ve fiziksel temas kurmamaya özen gösterse de öpmeye kalkan davetlileri engellemenin kabalık olacağını düşünüp bir süre sonra tüm kuralları aşama aşama bırakıyor” diyen Karayaka, düğünün sonunda hem düğün sahipleri hem de davetlilerin adeta pandemi yokmuş gibi davrandığını söylüyor.

Ayça Cankurt ise özellikle açık havada yapılan nikah törenlerinde sosyal mesafe kurallarına uyulduğunu ancak sosyo ekonomik durumun da bunda etkili olduğunun altını çiziyor. Ülkemizde herkesin maddi durumu eşit olmadığı için çiftler tarafından kiralanan mekanların genişliğinin de bu konu üzerinde belirleyici olduğunu söylüyor.

Düğünlerde pandemi kuralları unutulabiliyor.
Düğünlerde pandemi kuralları unutulabiliyor.

Pandemi düğünlerinden trajikomik anlar

Pandemi döneminde fotoğrafçılık yaparken ilginç durumlarla karşılaşıldığı da oluyor haliyle. Pek çok fotoğrafçı pandemi düğünlerinde trajikomik anlara şahit olabiliyor. VİP Düğün Fotoğrafçısı, tanık oldukları en ilginç durumun düğün esnasında değil de öncesinde olduğunu söylüyor. Önce mart, sonra nisan, mayıs ve haziran ayı için çekim planlaması yapılan çiftin düğü her seferinde bir ay erteleniyor sonunda tarihi garantilemek için düğün tarihi hazirandan eylül ayına alınıyor. Ancak eylül ayında da yeniden kısıtlamalar geldiği için çift bir kez daha düğün yapamıyor.

Ayça Cankurt genellikle psikolojisi bozulan gelinlerle karşılaştığını söylerken, Hande Karayaka ise çalıştığı düğündeki bir aile büyüğünün, kimse onu öpmesin diye hasta numarası yaptığını anlatıyor.