Amerika’da yaşamadan şirket kurmak mümkün

Amerika’da yaşamadan şirket kurmak mümkün

ABD’de yaşamadığınız halde orada şirket kurabileceğinizi biliyor musunuz? LLC adı verilen ve eyaletlere göre vergi oranları değişen bu modelin adımlarını izleyerek siz de kendi şirketinizi kurabilirsiniz. Amerika’da şirket kurmak için izlenebilecek en kolay yollardan biri alanında deneyimli danışmanlık şirketlerinden hizmet almak. Gelin Amerika’ya gitmeden şirket kurmanın adımlarına ve faydalarına daha yakından bakalım. 

Neden Amerika’da şirket kurulmalı?

Amerika’da şirket kurmanın pek çok avantajı var. Öncelikle şirket kurulum maliyetinin ucuz olduğu söylenebilir ama sizi uyarmalıyız söz konusu maliyet, şirketinizin büyüklüğüne, aldığınız danışmanlık hizmetine ve süreç boyunca karşılaşabileceğiniz problemlere göre değişkenlik gösteriyor. İkinci olarak Amerika’da şirket kurmak için diğer ülkelere göre daha az prosedür var. Belki de en cazip yanı Amerika’da bulunmanızın gerekmemesi.

Amerika’ya gitmeden, güvenli bir şekilde online olarak kurulum yapılabilir. Ayrıca uzun süreler beklemenize de gerek yok çünkü LLC şirketlerin genellikle iki ila üç iş gününde kurulabilmesi mümkün. Amerika’da şirket kurmanın bir diğer avantajı ise Türkiye’de olduğu gibi her ay ya da dönemsel olarak vergi beyanında bulunmanız gerekmemesi. Dolayısıyla muhasebeci, stopaj vs. gibi ekstra giderleri yok. Başka bir avantajı ise bazı eyaletlerin isminiz de dahil gizliliğinizi koruması. Bunlara ek olarak eğer bir e-ticaret şirketiniz varsa online olarak kredi kartlarından ödeme de alabilirsiniz. Bir diğer önemli faydası da size itibar kazandırması. Amerika’da şirketi olan bir iş insanı olarak markette yer almanız isminizi her zaman bir adım öteye taşıyor. Dahası eğer Amerika’ya taşınma gibi bir hayaliniz varsa şirketiniz sayesinde gelecekte yatırımcı E2 vizesi alarak Amerika’ya yerleşebilirsiniz.

Şirketinizin adını duyurmak ve yeni ortaklıklar oluşturmak için Amerika’da şirket kurmak oldukça mantıklı bir tercih.
Şirketinizin adını duyurmak ve yeni ortaklıklar oluşturmak için Amerika’da şirket kurmak oldukça mantıklı bir tercih.

Vergi sistemi ve diğer sorunlar

Vergi konusunda durum biraz karışık. Vergilendirme sistemi şirketinizin tipine ve yıllık cirosuna, gelirinizin ABD içi veya dışı olması gibi durumlara göre değişiklik göstebiliyor. Burada danışmanlık şirketinizden alacağınız hizmetin sizi yönlendirmesi gerekmekte. Eğer iş modeli ve diğer sebeplerden dolayı yıl sonunda vergi ödemeniz gerekirse gelirinizi uygun sınıfta beyan etmek için onlarla iletişime geçmelisiniz. Bu şekilde başta korkutucu gelecek bir adımı daha kolayca göğüsleyebilmeniz oldukça mümkün.

Vergi dışındaki ödemelerde ise dikkat edilmesi gereken birkaç husus var. Her yıl eyalet harcı (eyalete göre değişen ücret), Registered Agent (kayıtlı temsilci) yenileme ve muhasebe beyan ücreti olarak üç kalem olarak yıllık ödemeniz gereken giderleriniz olacak. Bunların zamanında ödemesine dikkat edilmesi gerekiyor. Amerika’da uzaktan şirket kurmak ve kurulum sonrasında şirkete gelebilecek resmi evrakları şirket sahibi adına teslim alabilen yetkili temsilciler “Registered Agent” olarak isimlendiriliyor. Amerika’da yaşamıyorsanız gerek şirketin kuruluş aşamasında gerekse kurulum sonrası Registered Agent hizmeti almanız şart. Çünkü eyaletler yabancı sahipli LLC’lerin birer kayıtlı temsilcisi olmasını talep ediliyor.

Türkçede Limited Şirketi olarak bilinen LLC, aslında Sınırlı Sorumluluk Şirketi anlamına geliyor. Amerika’da LLC şirket kurmak, yönetim ve vergilendirme açısından esneklik sundukları için küçük işletme sahipleri arasında özellikle son yıllarda oldukça popüler.

Şirket kurulum süreci

Şirketinizi online olarak kurabilmeniz mümkün. Bu şekilde Amerika’yı ziyaret etmenize gerek kalmadan bütün süreci yönetebilirsiniz çünkü aslında şirket kurulumunu sizin yerinize seçtiğiniz Registered Agent (kayıtlı temsilci) yapıyor.

Şirket kurulum süreci için şu adımları izleyebilirsiniz:

● Şirketinizi kuracağınız eyaleti seçin.

● Şirketinizin isminin ne olacağını belirleyin.

● Bir Registered Agent belirleyin.

● Registered Agent üzerinden şirket kurulum siparişi verin

● Birkaç gün sonra kurulum tamamlanır ve evraklarınız seçtiğiniz Registered Agent’ın müşteri paneline yüklenir.

İşte bu kadar basit!

Şirketinizi hangi eyalette kurmayı seçtiğiniz oldukça önemli.
Şirketinizi hangi eyalette kurmayı seçtiğiniz oldukça önemli.

Şirketinizi hangi eyalete bağlı olarak kurmalısınız?

Şirketinizi kurmaya karar verdiniz ilk adımları attınız ve hazırlıkları yaptınız. Sırada eyalet seçimi geliyor. Şirketinizin tipine ve uzmanlık alanınıza bağlı olarak değişebilen bir soru bu aslında. LLC kurulumu için en çok tercih edilen eyaletlerden bazıları New Mexico, Delaware, Wyoming.

● Wyoming

Amazon’da iş yapmak için en çok tercih edilen eyaletin Wyoming olduğu söylenebilir çünkü hesap açılışında Amazon tarafından gönderilen adres doğrulama kodları bu eyalette sorunsuz kabul ediliyor. Diğer eyaletlerde bu tip kodlar kabul görmediği için Wyoming, Amazon için daha avantajlı.

● New Mexico

Şirketiniz dijital ürün, hizmet, e-ticaret, yazılım veya Shopify Dropshipping üzerine çalışıyorsa New Mexico eyaletini tercih edebilirsiniz. Girişimci dostu bir eyalet olan New Mexico yıllık eyalet harcı ve rapor gereksinimleri olmayan, ekstra bakım gerektirmeyen nadir eyaletlerden.

● Delaware

Fortune 500 listesinde bulunan firmaların yaklaşık % 65’i Delaware şirketlerinden oluşuyor. Dolayısıyla daha ciddi çalışma alanlarına yönelmek, yatırımınızı kazanca çevirmek ve geniş bir pazara dahil olmak için Delaware eyaletini seçebilirsiniz. Daha farklı alanlar ve istediğiniz eyalet tercihleri için ise danışmanlık şirketinizle görüşmenizde fayda var.

Amerika’da şirket kurmak için aracı şirketler hangileridir?

Günden güne artan Amerika’da şirket kurma talebini karşılamak ve bu yolu kolaylaştırmak için pek çok danışmanlık şirketi bulunuyor. Bunların bazıları şu şekilde sıralanabilir;

1. Amerikada Şirket

Adından da kendini ele veren https://amerikadasirket.com/ bu konu üzerine yoğunlaşmış 2015 yılında kurulmuş bir danışmanlık şirketi. Söz konusu şirketin sayfasını ziyaret ettiğinizde izleyeceğiniz adımları kolayca görebilir, bu şirket aracılığı ile kurulmuş şirketlerin hikayelerine göz gezdirerek kendiniz için yol haritası oluşturabilirsiniz. Danışmanlık kapsamında “Basic, Premium ve Corporate” olmak üzere üç üyelik çeşidi sunuluyor. Basic üyelik seçeneği en ucuz olanı.

2023 yılının başında 295$ olan üyelik ücretine şirket kurulum ücreti, şirket kurulum süresi, Registered Agent ücreti (ilk yıl), şirket kuruluş belgesi, online panel ile her gün ve saatte belgelere erişim dahil. Premium seçenekte ise basic üyeliğe ek olarak apostil, şirket içi belgeler, EIN numarası, yıllık şirket adresi, doküman taslakları, e-posta ve Whatsapp desteği, Amerika şirket banka hesabı, belgelerin kargolanması hizmetleri sağlanıyor ve ücreti bin 95$. En kapsamlısı olan corporate üyelik seçeneğinde ise bin 995$ karşılığında ITIN Numarası, VPS, ABD telefon hattı, vergi danışmanlığı (1 Saat), LLC/Corporate kiti hizmetleri sunuluyor.

2. Manay CPA

Hem yerel hem de uluslararası düzeyde topluma hizmet etmeye çalışan bir firma ola Manay CPA pek çok farklı alanda toplam 50 ülkede hizmet veriyor. Çeperinin geniş olması nedeniyle sadece Amerika’da şirket kurmak değil pek çok farklı ihtiyacınız konusunda danışmanlık alabilir ve şirketinizi geliştirebilirsiniz. Buna ek olarak şirket ABD'li ve uluslararası profesyonellerden oluşan bir ekiple çalışıyor. Ayrıca vergi danışmanlığı konusunda da isimlerini duyurduklarını söyleyebiliriz. Sadece Amerika ile sınırlı kalmak istemiyor ve şirketinizi bir adım ileriye taşımayı hedefliyorsanız bu şirketi tercih etmenizde fayda var.

3. Mükellef

Şirketinizi kurmak, finansal süreçleri yönetmek ve işinizi büyütmek için gereken her şeyi tek platformda toplamayı amaçlayan site, Amerika’ya gitmeden pazara dahil olmak için kurulan bir diğer danışmanlık merkezi. Mükellef sitesi ile kuruluş aşamalarını adım adım takip edebilir, işlemler tamamlandığında şirket kuruluş belgenizi ve diğer tüm belgelerinizi görüntüleyebilirsiniz. Buna ek olarak Amerika’daki şirketinizin tüm finansal süreçlerini Mükellef’in online ön muhasebe programı üzerinden yönetebilirsiniz. Sayfa aracılığı ile seçtiğiniz paketin kapsamında ücretsiz olarak sunulan bu program sayesinde gelir ve giderlerinizi takip edebilir, cari hesaplarınızda şirketiniz ile müşteriler ve tedarikçiler arasında geçen işlemleri düzenleyebilir, otomatik olarak eşleştirilen banka hareketlerinizi inceleyip ödemelerinizi yapabilirsiniz.

4. StartupSole

Bu site de diğerleri gibi Amerika’da şirket açabilmek için yol göstermekte ve danışmanlık hizmeti sunuyor. Birbirinden farklı ihtiyaçlara göre düzenlenmiş üyelik sistemleri ile danışanlarının talep ettiği doğrultuda uygun fiyatlarla ilerlemeye çalışan site, birden çok iş türünü desteklese de daha çok internetten satış yapılması konusuna odaklanıyor. Dropshipping, Amazon Business, e-ticaret, dijital reklam ajansları şirketin desteklediği iş türleri arasında yer alıyor. E-ticaret markanızı Amerika menşeili bir şirkete dönüştürmek istiyorsanız bu siteyi ziyaret etmenizi öneririz.