Sharapova yeniden doğmaya geliyor!

Sharapova yeniden doğmaya geliyor!

TEB BNP Paribas Tennis Stars Series’in ikincisi bugün(26.11.2017) Sinan Erdem Spor Salonu’nda yapılacak. Ünlü sporcunun rakibiyse milli raketimiz Çağla Büyükakçay olacak. Biz de bu heyecan dolu karşılaşma öncesi, uzun süredir kortlardan uzak kalan Sharapova’ya yer vermek istedik. Gözlerden uzak olduğu bu dönemde, neler yaptı, spor dünyasında neler konuşuldu, bundan sonra neler olacak?

Maria Sharapova
Maria Sharapova

Geçtiğimiz yıl Ankara’da düzenlenen ilk turnuvada Çağla Büyükakçay’ın karşısında Genie Bouchard vardı ve maç sonunda Ankaralı seyirciyle tek tek yılmadan fotoğraf çektiren Kanadalı tenisçi, ardında büyük bir sempati bırakarak buradan ayrılmıştı. Hatta öyle ki mayıs ayında Istanbul Cup’ta kendisini yeniden görme fırsatımız oldu. Bu yıl ise yalnızca tenisin değil, tüm kadın spor branşları dahil olmak üzere dünyanın en çok tanınan ve en çok kazanan sporcularından biri; Maria Sharapova geliyor.

Doping skandalı kariyerine darbe vurdu

Kendisini İstanbul’da en son WTA 2012 Sezon Sonu Finali’nde izlemediğimizden bu yana (özellikle de 2016 başından beri) çok şey değişti. Çünkü Sharapova da doping kullanan idol sporcular listesine adını yazdırdı. Rus raketin (aslına bakılırsa birçok sporcunun) deyişiyle “Bilmeden” gerçekleşmişti bu durum.

Dünya Doping Ajansı WADA, her yıl yasaklı madde listesinde güncelleme yapıyor ve bunu sporcularla güncelleme yapılmadan önce paylaşıyor, uyarıyor. Sharapova’nın 10 yıl boyunca kullandığını açıkladığı meldonyum maddesinin, 2016 yılıyla birlikte yasaklı madde listesine giriş yapacağı da aynı şekilde ona gönderilen e-posta yoluyla haber verilmişti.

“Büyük bir hata yaptım”

Sharapova : "Hayal kırıklığına uğradım"
Sharapova : "Hayal kırıklığına uğradım"

Sharapova kameraların karşısına geçip durumu itiraf ettiğinde, tarihler 7 Mart 2016’yı gösteriyordu. Rus raketin 26 Ocak’ta Avustralya Açık çeyrek finalinde Serena Williams’a kaybettiği maçtan sonra verdiği numune pozitif çıkmış ve durum kendisine 2 Mart’ta bildirilmişti. Masha yani Sharapova, tüm dünyanın huzurunda yaptığı açıklamada ilk olarak şu ifadeleri kullandı:

“Büyük bir hata yaptım, sevenlerimi ve spor dünyasını hayal kırıklığına uğrattım. Uluslararası Tenis Federasyonu’ndan (ITF) aldığım mektupta, Avustralya Açık’ta testi geçemediğim yazıyordu. Bütün sorumluluğu üzerime alıyorum. Geçtiğimiz 10 yıl boyunca aile doktorumuzun gözetiminde, kalp atış ritminin düzensizliğini önlemek ve aile geçmişimdeki diabet hastalığına önlem almak için Mildronat adında bir ilaç kullanıyordum. ITF’ten aldığım mektup sonrası araştırdığımda bu ilacın Meldonyum adında ikinci bir isminin olduğunu ve 1 Ocak 2016 itibarıyla yasaklı madde listesine alındığını öğrendim.”

“Emekli olacak olsam, bu çirkin halı üzerinde açıklamam”

Maria Sharapova :"Çoğunuzun bugün emeklilik kararımı açıklayabileceğimi düşündüğünü biliyorum"
Maria Sharapova :"Çoğunuzun bugün emeklilik kararımı açıklayabileceğimi düşündüğünü biliyorum"

Konuşmasının devamında maddenin henüz yasaklı listesine alındığına ve önceki yılları kapsamadığına sık sık vurgu yapan Maria’nın, 22 Aralık’ta WADA’nın kendisine gönderdiği bilgilendirme e-postasından listeyi açıp okumadığını söylemesi, dünya kamuoyu tarafından samimi bulunmamasına yol açtı. Yaşı o an itibarıyla 29’a yaklaşmış olan eski dünya 1 numarasının, yaklaşık dört yıllık ceza sonrası emeklilik kararıyla kariyerine nokta koyabileceği dahi düşünülebilirdi. Ancak konuşmasının devamında buna fırsat tanımadı: “Çoğunuzun bugün emeklilik kararımı açıklayabileceğimi düşündüğünü biliyorum. Ama eğer bunu yapacak olsaydım Los Angeles’ın göbeğindeki bir otelde, böylesine çirkin bir halı üzerinde açıklamazdım.”

Eleştiri yağmuru dinmedi

Dünya gündemine ilk sıradan düşen bu gelişme sonrası yapılan yorumlar, hala etkisini sürdürüyor. BBC tenis yorumcusu Andrew Castle o dönem yaşadığı hayal kırıklığını “Spora çekiçle indirilen bir darbe” olarak nitelendirmişti. Meslektaşlarından Caroline Wozniacki de “Sharapova sadece kendini suçlamalı. Bizler herhangi bir ilaç aldığımızda iki üç defa kontrol ediyoruz. Çünkü bazen burun spreyleri bile yasaklı listesinde olabiliyor. Biz atletler, her zaman ilacın içinde bizi zor durumda bırakacak bir şey olmadığından emin olmalıyız” diyerek eleştirenler kanadında yer almıştı. Ancak dönemin 1 numarası Serena Williams ise “Sharapova bütün sorumluluğu üzerine alarak büyük bir medeni cesaret ve yüreklilik ortaya koydu” sözleriyle Rus rakete destek çıktı.

Öte yandan Nike başta olmak üzere, Tag Heuer, Porsche gibi dev sponsorlar Sharapova ile ilişkilerini askıya aldı. Nike ile 2010’da imzaladığı anlaşma gereği Rus tenisçi, sekiz yıl sonunda 70 milyon dolar gibi devasa bir gelir elde edecekti. Doping skandalı sonrası Amerikan giyim markası, Sharapova’ya ait ürünlerin satışını da durdurdu.

Cezanın düşüşü, aklanma sürecini başlattı

Tüm bu gelişmelerin ardından Masha, tenisten iki yıl men cezası aldı. Bu ceza ekim ayında gelen CAS kararıyla 15 aya düşürüldü. Ancak buna rağmen kariyerinde beş Grand Slam şampiyonluğu bulunan raket, hem kaybedeceği basamakları hem de prestijini geri kazanabilmek için çok zorlu bir yolculuğa adım atmış oldu.

CAS kararının açıklaması, Sharapova’nın taraftarları ve dünya kamuoyunun gözünde bir nevi aklanması demekti. Masha, karar sonrası yaptığı açıklamada “Çok sevdiğim ve benden koparılan bir şeye yeniden kavuşacak olmak gerçekten iyi hissettiriyor. Tenis benim tutkum ve onu çok özledim. Kortlara geri döneceğim günü iple çekiyorum” cümleleriyle hayranlarını heyecanlandırmıştı.

Sharapova yasaklı olduğu dönemde sosyal medyayı çok sık kullandı
Sharapova yasaklı olduğu dönemde sosyal medyayı çok sık kullandı

Sosyal medyanın gücü işe yaradı

Maria, bu 15 aylık dilimde çalışmayı elden bırakmadı. Antrenmanlarını devamlı olarak sürdürdü ve bunları da anlık olarak sosyal medyadan paylaşmayı ihmal etmedi. Nisan ayı yaklaştıkça da bu paylaşımlar, lehine bir avantaj olarak dönüyordu.

“Hiç yapmadığım kadar alkol aldım, flört ettim”

Öte yandan Rus tenisçinin bu periyotta özel hayatındaki deneyimleri açıklaması, magazin dünyası için bulunmaz bir fırsat oldu. Mart 2017’de Vogue dergisine verdiği röportajda, ceza aldığı günden bu yana zihnini sürekli farklı şeylerle meşgul ettiğini belirten Masha, samimi ifadeler kullanmıştı: “Hiç yapmadığım kadar sosyal hayatın tadını çıkardım. Toparlanmak için çok az süre bekleyip kendimi dışarı attım. Çünkü yeni bir hayata alışmam gerekiyordu. Bu sosyal hayatla birlikte hiç almadığım kadar alkol aldım. Çokça seyahat ettim, okudum, Harvard İşletme Okulu’nda dersler aldım ve birçok kişiyle flört ettim; hem de aynı zamanda birden fazla kişiyle.”

Maria Sharapova Harvard İşletme Okulu'nda dersler aldı
Maria Sharapova Harvard İşletme Okulu'nda dersler aldı

Sharapova’ya Wildcard tepkisi

Maria Sharapova’nın kortlara resmi bir maçla dönüşü, her ne kadar sponsorluğu doping olayıyla tehlikeye düşmüş olsa da, Porsche’nin desteğiyle WTA Stuttgart turnuvasında oldu. Dünya sıralamasında oldukça gerilere düşen Sharapova’nın bu turnuvaya katılımı, organizatörler tarafından Wildcard (özel davetiye) verilerek gerçekleşti. İlk turda iki sette devirdiği İtalyan raket Roberta Vinci, bu duruma tepki göstererek “Burada, Roma’da ya da başka bir yerde Wildcard’ı doğru bulmuyorum. Sharapova bir hata yaptı ve bedelini ödedi. Yeniden kortlara dönebilir ama Wildcard olmadan” şeklinde konuşmuştu.

Sharapova rakiplerinin tepkisini çekti
Sharapova rakiplerinin tepkisini çekti

Sharapova, Stuttgart’ta iyi bir turnuva geçirdi ve yarı finalle noktayı koydu. Roma ve Madrid’de de oynama fırsatı buldu. Devamında Wildcard (WC) beklediği sezonun 2. Grand Slam’i Roland Garros için Fransa Tenis Federasyonu’ndan Vinci ile hemfikir olduğu anlaşılan şu açıklama geldi: “Sakatlık ve benzeri mağdur olunan durumların geri dönüşünde WC’a evet, ancak doping söz konusu olduğunda hayır.”

“O bir hilekar ve artık idolüm değil!”

Sharapova’yı daha önce idolü olarak gördüğünü söyleyen ve TEB BNP Paribas Tennis Stars Series’in geçen seneki isimlerinden Genie Bouchard da, İstanbul Cup için Türkiye’ye geldiği günlerde Rus raketi sert bir dille eleştirmiş, TRT World’e verdiği röportajda “Artık idolüm değil. O bir hileci ve hile yapanların yeniden oynamasına izin verilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü diğer oyuncular için bu durum adaletli olmaz” demişti.

Katı gelenekleriyle tanınan İngilizlerin Wimbledon’ı ise tam tersi bir tutum sergileyerek ona elemeler için WC verdi ama Sharapova sakatlık dolayısıyla bu fırsatı değerlendiremedi. Sezonun son Grand Slam’i Amerika Açık’ta ise 4. turu görmeyi başardı.

Haydi Masha haydi! Tam zamanı şimdi!

Maria Sharapova
Maria Sharapova

An itibarıyla teniste sezon noktalanmış durumda. Sharapova geri dönüşünde fena sayılmayan bir grafik çizdi ve dünya sıralamasında 61. basamağa yerleşti. Yani artık WC’a ihtiyacı yok. Ama prestij şart! TEB BNP Paribas Tennis Stars Series gibi turnuvalar da bunun için iyi bir zemin. En nihayetinde işin ucunda iyi bir para ve fazlasıyla geri dönecek bir sempati var.

Bugün (26.11.2017) kortta Çağla Büyükakçay ile renkli bir görüntü çizeceğine şüphe yok. Biletler tükenmiş durumda. Önümüzdeki sezon, onun için bir hayli önemli olacak. Çünkü asıl şimdi tenisini konuşturması gerekiyor. Üstelik önünde, geçtiğimiz aylarda doğum yapan ve bir süre kortlardan uzak kalacak Serena Williams gibi bir engel de olmayacak. Kısacası Maria Sharapova için şartlar ve zemin uygun. Heyecanla bekleyip görelim akıbetini...