Ukulele öğrenmenin yolları

Ukulele öğrenmenin yolları

Son yılların en gözde enstrümanlarından biri olan ukulelenin özelliklerini, fiyat aralıklarını ve öğrenmeye yardımcı olacak kaynakları derledik. 

Bir enstrüman çalmanın faydaları saymakla bitmez. Ne de olsa bilim insanları müziğin faydaları hakkında her geçen gün yeni bir makale yayımlıyor. Her şeyden önce bir müzik aleti çalmak kendinizi iyi hissetmenizi sağlıyor. Bunun yanı sıra iyi bir sosyalleşme aracı olması, ruh sağlığında tedavi olarak kullanılması, stresten uzaklaştırması, disiplin alışkanlığı kazandırması, beyninizin neredeyse her parçasını ayrı ayrı çalıştırdığı için kendinizi geliştirmenize yardımcı olması gibi pek çok faydası var. 
Ukulele, Hawaii dilinde “zıplayan pire” anlamına geliyor.
Ukulele, Hawaii dilinde “zıplayan pire” anlamına geliyor.

Tüm müzik aletleri için belli bir maddi birikim ve alıştırma yapabilmek için boş zaman gerekli. Ancak hem bütçenizi çok sarsmayacak hem de video ve kitaplardan rahatlıkla öğrenebileceğiniz bir enstrüman da mevcut. Hangisi mi? Son yılların en gözde enstrümanlarından biri olan “ukulele”...

Klavyede parmakların hızla hareket etmesinden dolayı Hawaii dilinde “zıplayan pire” anlamına gelen ukulele, genellikle dört telle kullanılıyor; naylon veya kiriş telli olabiliyor. Tellerinin akordu G, C, E, A veya A, D, F#, B şeklinde... Soprano, konser, tenor, bariton gibi dört çeşit ukulele bulunuyor.

Her şey Marilyn Monroe ile başladı

Ukulelenin popülaritesi tüm dünyada hızla artıyor.
Ukulelenin popülaritesi tüm dünyada hızla artıyor.

Ukuleleye ilginin ilk başladığı tarih bundan 59 yıl kadar öncesine kadar uzanıyor. Billy Wilder’in 1959 yılında vizyona giren Bazıları Sıcak Sever / Some Like It Hot filminde başrol oyuncularından Marilyn Monroe’nun ukulele çalmasıyla enstrüman büyük ilgi görmeye başladı.

2006 yılında ukulele ile coverladığı şarkıları YouTube’da yayınlamaya başlayan şarkıcı ve söz yazarı Julia Nunes ise bu enstrümanın yükselişinde önemli bir yere sahip. Nunes’in bugün YouTube’da 229 bin abonesi var.

Yine YouTube’da popüler olan ukuleleist Jake Shimabukuro da enstrümanın uluslararası tanınırlığa ulaşmasını sağlayan isimlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Günümüzde YouTube kanalları, İnstagram sayfaları, web siteleri sayesinde hemen herkesin kolaylıkla öğrenebileceği bir enstrüman halini aldı ukulele.

Bu kanalları takibe alın

Ukulele öğrenmek için web siteleri, YouTube sayfaları, sosyal medya hesapları ve kitaplar gibi pek çok seçenek mevcut.
Ukulele öğrenmek için web siteleri, YouTube sayfaları, sosyal medya hesapları ve kitaplar gibi pek çok seçenek mevcut.

Ukulele öğrenmek için liveukulele.com ve ukuleleturkiye.com gibi sitelerini ziyaret edebilir ve enstrüman hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Bunların yanı sıra enstrümanın tanınırlığını arttıran Jake Shimabukuro ve Julia Nunes gibi isimlerin YouTube sayfalarına da göz atabilirsiniz.

Ayrıca ukulele öğrenmek isteyenlerin toplandığı en büyük YouTube sayfası olan, 1 milyon aboneli The Ukulele Teacher da enstrüman öğrenme yolunda uğrayacağınız ilk adreslerden biri. 278 bin abonesi bulunan Ukulele Underground sayfasında ekranda tab ve akorları görerek aynı zamanda şarkıyı dinlerken öğrenebilirsiniz. 109 bin abonesi bulunan U CAN UKE, 615 bin abonesi bulanan Elise Ecklund, 190 bin abonesi bulunan Ariel McCleary de YouTube üzerinden ukulele öğrenebileceğiniz diğer kanallar. YouTube üzerinde Türkçe dersler pek yaygın olmasa da 38 bin abonesi bulunan Vehbi Can Uyaroğlu’nun ve 6 bin abonesi bulunan Türkçe Ukulele sayfası bulabileceğiniz nadir Türkçe içerikleri sunuyor.

Enstrüman öğrenmek sabır ve disiplin isteyen bir iş. Zaman zaman sıkılıp bırakma noktasına da gelebilirsiniz. Böyle durumlarda ukuleleyle yapılan müzikleri dinleyerek kendinizi motive edebilirsiniz. Örneğin YouTube’da 168 bin aboneleri bulunan Honoka & Azita ikilisi ukuleleriyle harika işler çıkanlardan. 79 bin abonesi bulunan UkuleleOrchestra da film müziklerini cover’lamasıyla tanınıyor.