Dünyanın müziği Küresel Müzik Kasası’nda

Dünyanın müziği Küresel Müzik Kasası’nda

Microsoft ve Elire Group, “Global Music Vault“(Küresel Müzik Kasası) ile hava koşullarına ve elektromanyetik dalgalara dayanıklı cam plakalara yüklediği şarkıları ve müzikal bilgileri saklayacak. 

Küresel müzik dünyasını heyecanlandıran gelişmenin başrolünde Microsoft ve Elire Group yer alıyor. Türkçeye “Küresel Müzik Kasası” olarak çevrilebilecek “Global Music Vault” projesi ilhamını, Norveç Svalbard'daki "Küresel Tohum Kasası"ndan alıyor. Yine aynı bölgeye konuşlandırılan Arktik Dünya Kasası içindeki bir bölüme yapılan Küresel Müzik Kasası, şarkıları binlerce yıl ömürlü cam levhalara kaydederek kapsüllerin içinde toprağa gömmeyi amaçlıyor. Veri saklayabilen bu plakalar elektromanyetik dalgalar da dahil olmak üzere bütün doğal afet, fiziki etki ve darbelere karşı son derece dayanıklı.

Svalbard’daki Küresel Tohum Kasası, 2008 yılında oluşturuldu. Bu Küresel Kıyamet Kasası fikrinin de ilk örneği oldu. Kurulduğu yıldan bu yana 880 bin tohum örneği Küresel Tohum Kasası’nda depolandı.
Svalbard’daki Küresel Tohum Kasası, 2008 yılında oluşturuldu. Bu Küresel Kıyamet Kasası fikrinin de ilk örneği oldu. Kurulduğu yıldan bu yana 880 bin tohum örneği Küresel Tohum Kasası’nda depolandı.

Kıyamet Kasaları: Küresel Tohum Kasası ve Arktik Dünya Arşivi

Askerden arındırılmış takım adalar Svalbard’da yer alan kıyamet kasalarından ilki, Küresel Tohum Kasası, 2008 yılında bir dağın içine uzanacak şekilde inşa edilmiş. Küresel Kıyamet Kasası’nın amacı, dünyada meydana gelecek çok büyük bir felaket sonrası besinlerin çoğunun da yok olabileceği düşüncesiyle, geride kalan insanların yaşamını devam ettirebilmelerini sağlamak. Bu kasa içindeki küresel tohum ambarında tüm dünyadan toplanan tohum örnekleri özenle saklanıyor. Yalnızca özel izinli araştırmacıların girmesine izin verilen kasa, dünya üzerindeki tüm besin kaynaklarının yedeklerini barındırmayı amaçlıyor. Bu kasa tasarlanırken 2,5 milyar tohum örneğinin depolanması hedeflenmiş. Şu anda bu rakam 880 bin civarında.

Arktik Dünya Arşivi ise 2017 yılının Nisan ayında hayata geçirilen ikinci kasa. Bu kasa da dünyanın en önemli belgelerini, en önemli kitaplarını ve verilerini arşivlemek için oluşturulmuş. Bu kasada hükümetler, şirketler, özel kişiler ve araştırma tesisleri de dilerse verilerini saklayabiliyor. Verilerin analog olarak saklanması, siber saldırılara karşı da daha sıkı koruma imkânı veriyor. 

GMV Yönetim Kurulu Başkanı, International Music Council Başkanı Alfons Karabuda ve  Elire Group Kurucusu ve Genel Müdürü Luke-Jenkinson
GMV Yönetim Kurulu Başkanı, International Music Council Başkanı Alfons Karabuda ve Elire Group Kurucusu ve Genel Müdürü Luke-Jenkinson

Bu iki ambar fikrinden ilhamla yola çıkan Microsoft ve Elire Group da kültürel DNA'mızın bir parçası olan ve dünyayı birleştiren müziğin, aktif ve güvenli bir şekilde korunmazsa sonsuza dek kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu savunuyor. Bu fikirle Küresel Müzik Kasası’nı oluşturan ekip, dünyanın dört bir yanından çok çeşitli müzikal veriler ve şarkıları saklamayı amaçlıyor. Svalbard'daki Kıyamet Günü Kasası ile aynı dağda yer alan Küresel Müzik Kasası, müzik kapsüllerini Arktik Dünya Arşivi içinde tahsis edilen özel bir alanda saklayacak. Tesiste ana müzik dosyaları ve yeri doldurulamaz müzik materyalleri, özel bir malzeme üzerine kaydedilerek bin yıldan fazla bir süre korunacak.

Küresel Müzik Kasası'nın bulunduğu Arktik Dünya Arşivi çok az elektrik gerektiriyor ve bu nedenle sıfıra yakın karbon emisyonuna sahip. Bu depolama tesisi, bu durumda dünyanın en yeşil veri merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Project Silica’nın basılışı.
Project Silica’nın basılışı.

Camın malzemesi

'Project Silica', yapılan geliştirmeler sonucunda uzun vadeli, dayanıklı arşiv depolama araştırmalarında öne çıkıyor. Microsoft’un İngiltere, Cambridge’deki araştırma ekibi malzemeyi güçlendirecek çözümler üzerinde ciddi ilerleme kaydetti. Silika cam tabla; elektromanyetik dalgalara, zorlu çevre koşullarına ve darbelere karşı tamamen dayanıklı. Silika malzeme üzerinde bazı deneyler yapılmış. Örneğin pişirilmiş, aşındırılmış, suya maruz bırakılmış, yıpratılmaya çalışılmış, ancak camda yazılı veriler bozulmamış. Veriler cama bir lazer yardımıyla oluşturulan katmanlar sayesinde kodlanıyor. Plakaya polarize ışık tutulup kodlanan veriler çözülüyor ve okunur oluyor. 

Multimedya sanatçısı ve müzisyen Beatie Wolfe, sanatçılara projeye destek çağrısı yapıyor.
Multimedya sanatçısı ve müzisyen Beatie Wolfe, sanatçılara projeye destek çağrısı yapıyor.

Diğer sanatçılara çağrı yapıyorlar

Küresel Müzik Kasası; tüm uluslardan yaratıcıları, sanatçıları, liderleri, şirketleri, organizasyonları ve dernekleri müziğin korunması için bir araya gelmeye davet ediyor. PROJECT ARV adı verilen kampanya ile Global Music Vault, projeye katılacak kişi ve kurumların müziğini depolamak için onlara müzik kapsülleri sunacak. Uluslararası Müzik Konseyi (IMC), verilerin dünyanın tüm bölgelerinden ve ülkelerinden gerektiği gibi gelmesi için kontrol ve koordine görevini üstleniyor. Böylelikle hiçbir müzik mirasının geride kalmaması sağlanacak.

Depolama ortamı geleceğe dönük ve teknolojiden bağımsız. Bu nedenle ne kadar zaman geçmiş olursa olsun ve teknoloji ne yöne ilerlerse ilerlesin verilere erişim zaman ötesinde mümkün. Bu teknolojinin sürekli elektrik akımına veya teknolojik bakıma ihtiyaç duymadan yüzlerce yıl boyunca veri depolayabileceğinden çevreci bir çözüm olduğunun da altını çizmekte fayda var.

Projeyle ilgili çalışmalar hakkında bilgi almak ya da projeye katılmak için globalmusicvault.com adresinden iletişime geçilebilir.


KAYNAKLAR

globalmusicvault.com

shiftdelete.net

dunyahalleri.com