Threads kuşu kaçırdı!

Threads kuşu kaçırdı!

Mark Zuckenberg’in Meta’sının 6 Temmuz’da uygulamaya aldığı ve Elon Musk’ın Twitter’ına rakip olarak çıkardığı Threads ilk iki saatte iki milyon kişi tarafından indirildi, gün sonunda sayı 30 milyonu aştı. Kan kaybeden Twitter’la kıyaslanıp genellikle beğenilen Threads’i deneyip izlenimlerimizi yazdık.

Mark Zuckenberg’in Meta’sının Threads’i Elon Musk’ın Twitter’ına rakip olarak karşımızda. Belki de her şey Elon Musk’un Twitter’ı satın almasıyla başladı. Kullanıcıları Twitter’dan soğutmakla eleştirilen Elon Musk’ın Twitter ile kan kaybetmesi Mark Zuckenberg’i rakip uygulama için hareket geçirdi. Mark Zuckenberg ile Elon Musk’u “kafes dövüşü” yapacak noktaya getiren Threads uygulaması 6 Temmuz’da kullanıma girdi. Bu da demektir ki dünyanın yeni bir sosyal medya platformu daha oldu. İlk gün özellikle Türkiye’deki kullanıcıların Elon Musk’ı işaret eden esprili paylaşımları ise dikkatten kaçmadı.

Meta’nın Threads uygulaması, metin tabanlı merkezsiz bir sosyal medya platformu olarak tanımlanıyor. “Bağımsız” bir platform olduğu söylenen Threads'e Instagram kullanıcı bilgileriyle ya da sıfırdan bir Threads hesabı açarak girebiliyorsunuz. Instagram hesabıyla giriş yapıldığında, kullanılan hesabın doğrulamaları aynı şekilde Threads profiline aktarılabiliyor. Instagram'daki kullanıcı adı korunarak Threads’te kullanabiliyor.

Bu arada şu da önemli bir bilgi ki Threads uygulaması, iOS ve Android için 100’den fazla ülkede kullanıma sunulsa da henüz Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kullanımda değil. Bunun nedeni ise uygulamanın güvenli bulunmaması ve AB ülkelerinde kullanıcı verilerine dair hukuksal düzenlemelerin uygulamaya henüz onay vermemesi.

Kullanıma açıldıktan sonra birçok kullanıcı özel mesaj olarak da çevrilebilecek DM (Direct Message) eksikliğini vurguladı.
Kullanıma açıldıktan sonra birçok kullanıcı özel mesaj olarak da çevrilebilecek DM (Direct Message) eksikliğini vurguladı.

Threads özelliklerine bir bakalım

Threads’in öne çıkan özellikleri şöyle sıralanabilir:

- En önemli özelliği uygulamaya Instagram hesabı ile giriş yapabilmek. Dolayısıyla Instagram ve profil bilgilerini aktarabilmek ve kullanıcı adını koruyabilmek mümkün oluyor Burada, engellenen kelimeler ve hesapların da doğrudan Threads hesabınızla uyumlu hale geleceğini hatırlatalım.

- İstenirse sıfırdan da hesap açılabiliyor.

- Yazılı formatta maksimum 500 karakter sınırıyla paylaşım yapılabiliyor.

- Paylaşıma en fazla beş dakikalık fotoğraf ya da video eklenebiliyor.

- Threads’te yapılan paylaşımı Instagram Hikayeler'inde de paylaşılabiliyor.

- Threads’teki paylaşımları hakkında Instagram takipçilerine bildirim gönderilebiliyor.

- Beğeni yapılabiliyor ve paylaşımlar yeniden paylaşılabiliyor.

- Paylaşımlara yorum yazılabiliyor.

- Farklı bir kullanıcı etiketlenebiliyor.

- Hashtag kullanılabiliyor.

Hadi Threads indirelim ve deneyelim

İndirme bilgisine geçmeden önce şunu belirtmekte fayda var. Threads’i Instagram uzantılı olarak kullanmak istiyorsanız, uygulamayı silmek istediğinizde hangi Instagram hesabına bağlıysanız o hesap da siliniyor. Uygulamaya getirilen en önemli eleştirilerden biri de bu. Yukarıda da belirttiğimiz üzere sıfırdan da hesap oluşturabilirsiniz.

Threads uygulamasını denemek istiyorsanız aşağıdaki iki farklı olasılıkta atacağınız adımlar şöyle:

Instagram hesabına bağlı Threads hesabı açıyorsanız:

- Öncelikle cihaz özelliklerinize uygun olarak App Store veya Google Play Store’a girin.

- Arama çubuğuna “Threads” yazıp aratın ve Meta’nın resmi uygulamasını bulun.

- “Yükle” veya “Getir” butonuna dokunarak uygulamayı indirin. Uygulama cihazınıza yüklendikten sonra açabilirsiniz.

- Uygulamayı açtığınızda karşınıza “Instagram ile giriş yap” butonu çıkıyor. Bu şekilde giriş yaptığınızda Instagram hesabınıza bağlı olarak tüm bilgileriniz uygulama tarafından Instagram profilinizden çekiliyor. Profil oluşturma işlemi sonrasında Instagram takipçilerinizi takip edebilme şansınız bulunuyor. İsterseniz bu aşamayı atlayabiliyorsunuz.

Bağımsız bir Threads hesabı açıyorsanız:

- Yukarıda belirttiğimiz gibi Threads uygulamasını açın.

- “Yeni hesap oluştur”u seçin.

- Telefon numaranızı veya e-posta adresinizi girin

- Tercihinize göre size telefon ya da e-posta adresinize gönderilen doğrulama kodunu girin.

- Kullanıcı adı ve şifrenizi belirleyin.

- Profil bilgilerinizi doldurun.

Her iki türlü de hesabınız hazır olduğunda Threads ana akış sayfasını görebiliyorsunuz. Artık yeni sosyal medya platformundasınız. Ortalık hiç de sakin değil! İlk günün sonunda Threads’in 30 milyondan fazla kullanıcısı var. İsterseniz yeni arkadaşlar ekleyebilir, paylaşım yapabilirsiniz.

Yeni uygulamasını kullanıma açan Mark Zuckenberg, Threads’e gelen eleştirilere, kendi hesabı üzerinden cevap veriyor.
Yeni uygulamasını kullanıma açan Mark Zuckenberg, Threads’e gelen eleştirilere, kendi hesabı üzerinden cevap veriyor.

Deneyimin sonrası

Şayet Instagram hesabı bağlantılı olarak kayıt oluyorsunuz, işiniz çok kolay. İşlem çok hızlı tamamlanıyor. Uygulamayı deneyen birçokları gibi en önemli eksiği DM olarak gördük. Threads silinirse, Instagram uzantılı olarak açılan hesabın da silineceği uyarısını hesabı açarken daha belirgin biçimde almak isterdik. Hatta bunun böyle olmamasını daha çok isterdik! Belki ilerde bu iki eksiğe bir çözüm bulunur.

Uygulama açıkçası Twitter’ın neredeyse birebir kopyası. Yazı karakterinin 500 olması ise önemli bir artı. Yine paylaşımlara beş dakikaya kadar video da eklenebiliyor ki bu da uygulamanın beğenilen yönlerinden. Mark Zuckenberg’in “baş parmak havada” emojisi ile cevap verdiği uygulama kullanıcısının eleştirisine de katılıyoruz. Kullanıcı, “Ana sayfada yalnızca takip ettiklerimizin gönderilerini görebilsek daha güzel olurdu” demiş.

Öte yandan Threads, güvenlik açısından zaaflı bulunuyor ki bu da kullanıcıyı tedirgin ediyor. Güvenlik zaafının nedeni ise uygulamanın konum bilgisi, satın alınan ürünler ve internet geçmişi gibi pek çok veriye erişebilmesi. Yazının girişinde de belirttiğimiz üzere bu nedenlerle henüz Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılamıyor.

Threads’e ilk günün sonunda, 30 milyonu aşkın kullanıcı kayıt olurken Türkiye’den de siyasi isimlerden Ali Babacan ve Kemal Kılıçdaroğlu, Threads’ta hesap açan ilklerden oldu. Meta'nın Üst Yöneticisi (CEO) Mark Zuckerberg’in resmi Threads hesabından yaptığı ilk paylaşım ise şöyleydi: "Hadi bunu yapalım. Threads'e hoş geldiniz."

Uygulamayı deneyimlemek için ilk adımı atabilir, aşağıdaki linklerden Threads'e ulaşabilirsiniz.

play.google.com/store/apps/details?id=com.instagram.barcelona&gl=it&pli=1

apps.apple.com/us/app/threads-an-instagram-app/id6446901002

KAYNAKLAR

facebook.com/MetaTurkiye

Trafik Kazası Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

İster yaya olun ister araçta trafik kazası halinde acil ve sonrası anlaşmalı kurumlardaki yatarak sağlık giderlerini karşılayan, kişi bazlı sigorta: Trafik Kazası Tamamlayıcı Sağlık Sigortası!

Üstelik sigortanın size sunduğu ek hizmetlerden kaza yapmasanız da yararlanabilirsiniz.

Detaylar:

quicksigorta.com/trafik-kazasi-tamamlayici-saglik-sigortasi