İstanbul’un nostaljik tepesi Pierre Loti

İstanbul’un nostaljik tepesi Pierre Loti

Bu sayımızda da İstanbul tarihi yerlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz. Eski Türk filmlerinin çekildiği, aşıkların buluşma noktası ve şehrin en nostaljik yerlerinden biri olan Pierre Loti Tepesi… 

Fransız yazar Pierre Loti ve Türk sevgisi

Eyüpsultan ilçesinde bulunan Haliç manzaralı Pierre Loti Tepesi’nin adı, Fransız yazar Pierre Loti’den (asıl adı Louis Marie Julien Viaud) geliyor. İlk kez 1876 yılında görevli subay olarak İstanbul’a gelen ve yıllar içinde şehirde çok sık zaman geçiren Pierre Loti (1850-1923), Eyüp’te ikamet etti. Osmanlı kültüründen etkilenen ve İstanbul hayranı olan Loti, Aziyadé adlı romanında anlattığı aşık olduğu kadınla da burada tanıştı.

Loti 1913 yılında, La Turquie Agonisante (Can Çekişen Türkiye) kitabı sayesinde devlet konuğu olarak İstanbul’a davet edildi. Burada bulunduğu süre boyunca Sultan Reşat tarafından sarayda ağırlandı. Balkan Savaşları'nda, 1. Dünya Savaşı ve sonrasında, Millî Mücadele döneminde Türkleri savunan Loti, halk tarafından da çok sevildi. Hatta Türkiye Büyük Millet Meclisi, Loti’ye şükranlarını sunduğu bir mektup yolladı. 

Pierre Loti Tepesi’nin adı, Türk ve İstanbul hayranı Fransız yazar Pierre Loti’den geliyor.
Pierre Loti Tepesi’nin adı, Türk ve İstanbul hayranı Fransız yazar Pierre Loti’den geliyor.

İstanbul’un ikonik mekanı Pierre Loti Kahvesi

Fotoaltı: Tarihi Pierre Loti Kahvesi, 1800’lü yıllardan beri Haliç manzarası eşliğinde hizmet veriyor.

1800’lü yıllarda Ragıp Efendi adındaki bir Bulgar göçmeninin açtığı kahvehane, İstanbul’un en ikonik ve en eski işletmelerinden biri. Eski İstanbul’da aşıkların buluşma noktası olan Pierre Loti Kahvesi, birçok Yeşilçam filmine de ev sahipliği yaptı. Bunlardan bazıları Gece Kuşu, Yüz Lirayla Evlenilmez, Senede Bir Gün; en popüleri ve yakın tarihlisi ise Ezel dizisi.

Özellikle hafta sonları yüzlerce yerli ve yabancı turisti Haliç manzarasıyla ağırlayan tarihi kahve, her gün 8.00-00.00 arası açık. Menüsü yıllar içinde gelişen mekanda birçok yiyecek ve içecek alternatifi mevcut.

Gezilebilecek tarihi yapılar

Pierre Loti Tepesi’nde bulunan Niyet Kuyusu bölgenin en çok ziyaret edilen yeri.
Pierre Loti Tepesi’nde bulunan Niyet Kuyusu bölgenin en çok ziyaret edilen yeri.

Pierre Loti Tepesi’nin eski adı İdris-i Bitlisi Tepesi… Tepenin adı da 1520 yılında vefat eden ve bu bölgede mezarı bulunan İdris-i Bitlisi’den geliyor. Pierre Loti; İdris-i Bitlisi Sıbyan Mektebi başta olmak üzere Reşat Keşan Kalfa Çeşmesi, Kaşgari Tekkesi ve Çolak Hasan Tekkesi gibi önemli tarihi yapılara ev sahipliği yapıyor. Mevlevi İskender Dede Kabri’nin ön tarafında bulunan Evliya Çelebi’nin Seyahatname'sinde bahsettiği Niyet Kuyusu ise bölgenin en çok ziyaret edilen yeri. Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Kabaklı, Fevzi Çakmak gibi önemli isimlerin kabirleri de Eyüp Mezarlığı’nda bulunuyor.

Konaklar ve turistik tesis

Pierre Loti’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin projesi kapsamında Osmanlı ve Türk mimarisine uygun olarak yapılan Ayvansaray, Sütlüce, Eyüp, Balat, Hasköy ve Fener Konakları’nda; yerli ve yabancı turistleri ağırlamak için 67 oda bulunuyor. Bu konaklarla birlikte butik otel, restoran, tarihi kahve ve hamam da Pierre Loti Turistik Tesisleri’ne dahil olarak hizmet veriyor.

Teleferik ile ulaşım

Eyüp-Pierre Loti arasındaki teleferik yolculuğu, ortalama 3 dakika sürüyor.
Eyüp-Pierre Loti arasındaki teleferik yolculuğu, ortalama 3 dakika sürüyor.
Pierre Loti’ye teleferikle de ulaşım mümkün. Eyüp-Pierre Loti arasındaki yolculuk, ortalama 3 dakika sürüyor. Eyüp Sultan İstasyonu Haliç kenarında, Pierre Loti İstasyonu da Tarihi Pierre Loti Kahvesi’nin hemen önünde bulunuyor. Yaz aylarında 08.00-23.00, kış aylarında ise 08.00-22.00 arasında hizmet veren teleferiğin varış istasyonunun üst katında bir de seyir dürbünü mevcut.