Nedir bu YKK?

Nedir bu YKK?

Sadece fermuarlar üzerinde gördüğümüz, göre göre ezberlediğimiz ancak ne olduğunu bilmediğimiz bir kısaltma var: YKK  

Pek çok giysinin, çantanın, jean’in, kamp malzemesinin hatta otomobillerin içindeki döşemelerin fermuarlarına hiç dikkat ettiniz mi? Tutma veya çekme bölümlerinde genellikle üç harften oluşan bir kısaltma görürsünüz: YKK. Peki bu YKK nedir, hiç merak ettiniz mi? O zaman buyurun yazıyı okumaya…

İlk üretim elde yapılıyordu  

YKK’nın kurucusu Tadao Yoshida, hayatının baharında kendisine yapılan iyiliği unutmadı ve eski bir fermuar fabrikasını dünya devi haline getirdi.
YKK’nın kurucusu Tadao Yoshida, hayatının baharında kendisine yapılan iyiliği unutmadı ve eski bir fermuar fabrikasını dünya devi haline getirdi.

Fotoğraf: www.ykk.pl

YKK ya da Yoshida Kogyo Kabushiki gaisha. Türkçesi Yoshida Limited Şirketi anlamına gelen bir şirket ismi. Tahmin ettiğiniz üzere Japonya merkezli bir üretici. Kurucusu Tadao Yoshida ve hikayesi hayli ilginç: 1908 doğumlu olan Yoshida, 20 yaşındayken Kurobe’de bir fabrikada işçi olarak çalışmaktadır. Kurobe, yaklaşık 426 kilometrekarelik yüzölçümü ve 43 bin kişilik nüfusuyla bugün bile küçük bir kent. O dönemde çalıştığı fabrikanın patronu iflasını açıklar. Yoshida, iş yaşamının başında işsiz kalacağını anlar. Ancak fabrikanın sahibi işi tamamen dağıtmaktansa bazı düzenlemelere gider ve hayatına yeni bir başlangıç yapabilmesi için fabrikayı Tadao Yoshida’ya devreder. Genç Tadao böylece kendisini 1934 yılında önce işsiz sonra da fabrika sahibi olarak bulur.

Şirket, İkinci Dünya Savaşı’na dek farklı isimler altında faaliyet gösterir ve fermuar üretimini de tamamen elde gerçekleştirilir. Aslında üretilen fermuarlar da son derece yetersiz, çabuk bozulan türde basit şeylerdir. 1946 yılına kadar da üretim böyle devam eder. O yıl atılım yılı olur. Ocak 1946’da YKK markası tescil ettirilir. 1950’de ABD’den satın alınan ve fermuar üretimini otomatik hale getiren makineyle birlikte işler de bir anda değişir. Böylece elde fermuar üretme devri de sona erer. İşler de büyüyünce Kurobe’ye sığamayan firma fabrikayı Tokyo’ya taşır. Kasım 1956’da ilk yurt dışı fabrikası Yeni Zelanda’da faaliyete geçirilir. 1960’da New York ofislerinin faaliyete geçmesiyle birlikte YKK’nin dünya devi haline gelme süreci de başlamış olur.

76 ülkede faaliyette 

YKK, fermuar gereken her ürün için üretim yapıyor.
YKK, fermuar gereken her ürün için üretim yapıyor.

Özetle YKK, dünyaca tanınan bir fermuar üreticisi. Sadece fermuar da değil çıtçıt, düğme, toka, cırtcırt gibi iliklemede, tutturmada kullanılan ne kadar malzeme varsa hepsini üretiyor. Bununla da yetinmiyor bu aparatları üreten makineleri hatta aparatları üretmede kullanılan makinelerin parçalarını, aksamlarını da üretiyor. En büyük fabrikası Gürcistan’da ve bu fabrika ise günde ortalama yedi milyon adet fermuar üretiyor!

Aslına bakarsanız YKK, günümüzde tüm dünyadaki fermuarların yüzde 90’ını üretiyor. Bebek giysilerinden yük taşımacılığındaki brandalara, astronot kıyafetlerinden uyku tulumu ve kamp malzemelerine, çantalar, sırt çantaları hatta lüks kadın çantalarından erkeklerin kullandığı ofis çantalarına, jean pantolonlar başta olmak üzere her türlü spor giysiye, otomobil döşemelerinden müzik aleti kutularına hatta tüplü dalış giysilerine, askeri malzemelere kadar fermuarın kullanılabileceği her yerde YKK markasına rastlamak mümkün. Sadece giysiler söz konusu olduğunda ise gözünüze ilişen her iki fermuardan biri YKK’nın. Her yıl ürettikleri fermuarların uzunluğu ise iki milyon km uzunluğunda. Bunun anlamı şu: YKK, her yıl uç uca eklendiğinde dünyanın çevresini 50 kez dolanacak uzunlukta fermuar üretiyor. 76 ülkede yüzlerce fabrikası, iletişim ofisi ve showroom’u var. Türkiye’de de İstanbul Maslak’ta bir ofisi, Çerkezköy’de bir fabrikası, İzmir’de bir şubesi ve yine İstanbul Zeytinburnu’nda bir showroom’uyla faaliyette.

Göze alınmayan risk

YKK günümüzde 20’si siyahın farklı tonlarında olmak üzere 9500’ü aşkın renkte her türlü fermuarı tasarımcıların ihtiyaç duyabileceği her sektör için üretebiliyor.
YKK günümüzde 20’si siyahın farklı tonlarında olmak üzere 9500’ü aşkın renkte her türlü fermuarı tasarımcıların ihtiyaç duyabileceği her sektör için üretebiliyor.

Bu kadar geniş bir ürün yelpazesiyle önce üreticinin sonra da tüketicinin karşısına çıktığına göre fermuar işinde bir YKK standardı var mı? Firmanın üretim politikasının Tadao Yoshida’nın “Başkalarına fayda sağlamaksızın kimse başarılı olamaz” ilkesi çerçevesinde şekillendiğini söyleyebiliriz. Bu da YKK fermuarlarını en fazla tercih edilen marka haline getiriyor. Bunu, özellikle ürünlerinde YKK marka fermuar kullanan üreticiler şöyle açıklıyor: “Tasarımcı giysiyi hazırlar. Malzeme ipek bir elbise de olabilir deri bir mont da, bir jean pantolon da. Giysi dikilir, üzerinde pahalı bir fiyat etiketiyle mağazadaki yerini alır. Siz gelir bu giysiyi satın alırsınız. Ciddi bir fatura ödersiniz. Ancak birkaç kez kullandıktan sonra fermuarı bozulursa fermuarın plastik çapakları teninizi rahatsız ederse; bu çapaklar kumaşa, deriye vb. hasar verirse, uygunsuz plastik kullanımı cildinize alerji yaparsa, dişleri yalama olur fermuar kendiliğinden açılmaya başlar hatta kapanmazsa kimsenin aklına o fermuarı üreten firmayı suçlamak gelmez, onun yerine giysiyi üreten suçlanır!” İşte bu endişe de büyük, hatta moda devi olarak nitelenen firmaların, hakkında hiçbir fikir sahibi olmadıkları fermuar markalarını ürünlerinde kullanmasını engelliyor.

Görülmeyen hayati parça 

Günümüzde dünya fermuar üretiminin %90’ınını YKK gerçekleştirdiği için fermuarlar üzerinde bu harflere bu kadar sık rastlıyoruz. Üretimin kalanını ise çoğu Çinli 1000 kadar firma üstlenmiş halde.
Günümüzde dünya fermuar üretiminin %90’ınını YKK gerçekleştirdiği için fermuarlar üzerinde bu harflere bu kadar sık rastlıyoruz. Üretimin kalanını ise çoğu Çinli 1000 kadar firma üstlenmiş halde.

Öte yandan şu da bir gerçek ki kimse bir jean’i, deri montu veya ipek giysiyi üzerinde YKK fermuarı var diye satın almıyor. Çünkü fermuar, düğme, kopça, çıtçıt vb. ürünler bir giysinin göz önünde ancak son kullanıcı tarafından görülmeyen bileşenleri. Bu bileşenler sorunsuz çalıştığı sürece de kimse orada olduklarını düşünmüyor. Doğru olan da bu. Ancak iş bebek pusetlerindeki, askeri malzemelerdeki, otomobillerdeki vb. fermuarların sağlamlığı, güvenliği, yanmazlığı gibi konulara gelince fermuarlar da bir anda “hayati” önem taşır hale geliyor. Yani üzerinde fermuar bulunan herhangi bir ürünün ödediğimiz parayı hak etmesi çok zaman sadece o fermuara bağlı olabilir. Dahası, güvenilir bir fermuar hem mecazi anlamda hem gerçek anlamda çok zaman “hayat kurtarıcı” olabilir!

YKK, en çok fermuarlarıyla bilinse de birbirinden farklı alanlarda üretim yapan bir şirketler bütünü olarak faaliyetlerini sürdürüyor.
YKK, en çok fermuarlarıyla bilinse de birbirinden farklı alanlarda üretim yapan bir şirketler bütünü olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Bu arada… Belki dünyadaki fermuarların hemen hepsini YKK üretiyor ama fermuarın mucidi değil. O ayrıcalık, Whitcomb L. Judson adlı bir Amerikalı’nın. 1893’te fermuarın atasını icat eden Judson, aslında makine satışlarıyla ilgilenen bir makine mühendisi. En bilineni ve günümüze ulaşanı fermuar ama Judson’ın 30 patentli buluşu da var. Zaten Amerika’nın ilk fermuar fabrikası Universal Fastener Company’yi kuran da o. Hatta 1893’teki Chicago Dünya Fuarı’nda ürünlerini de tanıtmış ancak pek ilgi uyandırmamış çünkü Judson fermuarların reklamını sadece ayakkabı ve botlarda kullanılacak şekilde yapmış, o tarihte giysiler işin içinde yokmuş. Şirket, günümüzde de Talon adı altında üretimini sürdürüyor.


Yedekleyen İş Yeri Sigortası

Sigortanı yaptır, İş Yerini Yedekle!

“Yedekleyen İş Yeri Sigortası”, 5 dakikada satın alabileceğin neredeyse tüm rizikoları güvence altına alan, son derece basit, yalın, kolay anlaşılır, sigorta işinin karmaşasından uzak bir ürün. Üstelik senelik 300 TL‘den başlayan fiyatlarla…

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/yedekleyen-isyeri