Kışa veda ediyoruz. Evlerde geçirilen uzun zamanlarda televizyon, bilgisayar, tablet gibi teknolojik araçların yarattığı dijital dünyaya bahar molası vermenin tam zamanı.
Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte doğa uyanmaya ve tüm güzelliklerini ortaya sermeye başladı. İnsanlar da artık evlerden çok doğada olmaya içsel bir çekim duyuyor. İşte bu nokta birçok anlamda detoksa uygun olan bahar aylarını dijital detoks için de müsait hale getiriyor. Dijital detoks, teknoloji kullanımını bilinçli olarak kısıtlayarak zihinsel ve fiziksel sağlığı iyileştirmeyi amaçlayan bir süreç olarak tanımlanabilir. Sosyal hayatta dijital detoks uygulamak, dijital dünyadan uzaklaşarak zihinsel ve duygusal olarak yenilenmek için önemli bir adım.
İşte bahar aylarının gelmesini de fırsat bilerek sosyal hayatta dijital detoks uygulamak için atılacak bazı adımlar…
Süre belirleme ve zaman çizelgesi oluşturma: Dijital detoks uygulamasını sürdürmek için gereken süre kişiden kişiye değişebilir. Bu nedenle öncelikle ne kadar süre boyunca dijital detoks yapılmak istendiği saptanmalı. Dijital detoksa ne zaman başlayıp ne zaman bitireceğinizi belirlerken hazırlanan zaman çizelgesine mutlaka uyulmalı. Bir hedef olması ve detoksun o zamanın sonunda biteceğinin bilinmesi kişinin motivasyonunu olumlu etkiler.
Dijital teması azaltma: Bu süreçte elbette yapılması gereken dijital cihazlarla olan teması azaltmak olmalı. Telefonunuzun, e-postanızın bildirimlerini kapatabilir, sosyal medya uygulamalarınızı kısa süreliğine cihazlarınızdan kaldırabilir veya kullanımını sınırlayabilirsiniz.
Fiziksel uzaklaşma: Dijital detoks yapacak olmanın en heveslendirici kısmı da doğayla iç içe olacak planlar yapabilmeniz. Dijital cihazlarınızdan fiziksel olarak mümkün olduğunca uzaklaşın. Doğada zaman geçirin, yürüyüşe çıkın, spor yapın veya kitap okuyun.
Yeni hobiler edinme: Dijital dünyadan uzaklaşırken en önemli yardımcınız hobiler olabilir. El işi ürünler tasarlamak, müzik dinlemek, resim yapmak, yazı yazmak, fotoğraf çekmek gibi aktiviteler sizi bu detoks sırasında meşgul edebilir. Sonrası için de kendinize ayırdığınız kaliteli zaman aralıkları oluşturabilir.
İnsanlarla gerçek bağlantılar kurma: Dijital detoks, gerçek mekanlarda, sokakta, kafelerde, parklarda insanlarla zaman geçirme, onlarla gerçek sohbetler yapma imkanı verir. Aile üyeleriyle edilen sıcak sohbetler, arkadaşlarla yapılan keyifli buluşmalar, dijital detoksu anlamlı kılar.
Meditasyon ve yoga: Dijital detoks sırasında zihinsel ve duygusal olarak rahatlamak amacıyla meditasyon ya da yoga yapılabilir. Stresi azaltmaya ve zihni dinlendirmeye yardımcı olacağına şüphe yok.
Günlük tutma: Dijital detoks yaptığınız süre boyunca hissettiklerinizi ve deneyimlerinizi yazabilirsiniz. Bu size ilerlemenizi görmek ve duygusal durumunuzu anlamak için çok önemli bir fırsat sunar. Detoks tamamlandıktan sonra ara sıra bu günlükleri okumak sizi yeni dijital detokslar için motive edebilir.
Geri dönüş stratejisi: Dijital detoksunuzun sonunda mecburen dijital dünyaya dönüş söz konusu. Ancak bu geri dönüş kontrollü yapılırsa örneğin, sosyal medya kullanımında sınırlama sürdürülürse, bildirimler kapalı kalırsa, sonrasında dijital aktiviteler çok daha kolay ve bilinçli yönetilebilir.
Herkesin dijital dünya ile olan ilişkisi, bu dünyadaki varoluş tercihleri farklılık gösterebilir. Kişinin bu konuda kendi sınırlarını tanıması, sonrasında da bu sınırlara sadık kalması, sağlıklı bir dijital hayat inşa etmesi bağlamında önemli. Öncelik dijital dünyanın size nasıl etki ettiğini anlamakta ve buna göre davranmakta olmalı. Sosyal hayatta dijital detoks uygulamak oldukça kişisel bir süreç. Bu kararı uygularken kişisel ihtiyaçları dikkate almakta fayda var. Sonrasında ise size gerçek dünyanın tadına varmak kalıyor!