Geçmişle geleceğin buluştuğu Pera Palace

Geçmişle geleceğin buluştuğu Pera Palace

Pera Palace’ta Gece Yarısı dizisiyle beraber, ilgi odağı olan tarihi Pera Palace Hotel, geçmişten bugüne taşıdığı hikayeleriyle bir otelden çok daha fazlası. 

Yazar Charles King'in “Midnight At The Pera Palace” kitabından uyarlanan; dizi ve film platformu Netflix’te yayımlanan “Pera Palace’ta Gece Yarısı” serisi yakın zamanda gösterime giren ikinci sezonuyla ilgi görüyor. Dizi, 2022 senesinde Pera Palas Oteli hakkında bir makale yazmakla görevlendirilmiş olan genç bir gazetecinin, kendisini Mustafa Kemal Atatürk'e karşı düzenlenecek siyasi bir komployu önlemeye çalışırken bulmasını ve zamanda yolculuk yapmasını konu alıyor. Pera Palace’ın masalsı atmosferi ve ilginç konusuyla dikkat çeken dizi ile Pera Palace yeniden gündeme geldi.

Pera Palace Hotel’in hikayesi, 19’uncu yüzyılın sonlarında, Avrupa’nın elit kesimini İstanbul’a taşıyan Orient Express ile başlıyor.
Pera Palace Hotel’in hikayesi, 19’uncu yüzyılın sonlarında, Avrupa’nın elit kesimini İstanbul’a taşıyan Orient Express ile başlıyor.

Sadece Türkiye’nin değil tarihin de önemli bir parçası olan Pera Palace, gerçekte de geçmişle geleceği buluşturan bir zaman geçidi gibi. İstanbul’un kalbi Pera’da yer alan Pera Palace, konaklamanın ötesinde tarihi anıların ve kültürel mirasın yaşatıldığı bir cazibe merkezi. Pera Palace Hotel’in hikayesi, 19’uncu yüzyılın sonlarında, Avrupa’nın elitlerini İstanbul’a taşıyan Orient Express ile başlıyor. 1888’de Paris’ten yola çıkan bu lüks trenin İstanbul’a varan yolcuları, konforlu ve yüksek standartlarda bir otel arayışındaydı. Bu ihtiyacın konaklama açısından bir uzantısı olarak 1892 yılında inşaatına başlanan Pera Palace Hotel, 1895 yılında tamamlanıp düzenlenen görkemli bir baloyla açıldı. 

Pera Palace, geçmişi geleceğe taşıyan bir köprü olarak İstanbul’un simgelerinden biri olmaya devam ediyor.
Pera Palace, geçmişi geleceğe taşıyan bir köprü olarak İstanbul’un simgelerinden biri olmaya devam ediyor.

Birçok ilkin ev sahibi

Pera Palace Hotel, Türkiye’nin Avrupa standartlarındaki ilk oteli olma özelliği taşıyor; doğal olarak birçok ilkin de ev sahipliğini yapıyor. Osmanlı sarayları dışında elektrik verilen ilk yapı olan Pera Palace, İstanbul’un ilk elektrikli asansörü ve sıcak su sistemine sahip. İstanbul’un modernleşme sürecinde öncü bir rol üstlenen otel, bu özellikleri sayesinde yalnızca konaklama hizmeti veren bir yer olmanın ötesine geçip teknolojik bir eşiği geçişin sembolü de oluyor.

Pera Palace Hotel, yalnızca tarihî bir otel değil, aynı zamanda bir müze-otel olarak İstanbul’un yakın tarihini canlı tutuyor. Açıldığı ilk günden itibaren dünyanın pek çok ülkesinden binlerce konuğu ağırlayan mekanda, sanatçılar, yazarlar, oyuncular, yönetmenler, devlet adamları, birbirinden ünlü isimler konakladı. Hepsi de İstanbul’la birlikte Pera Palace Hotel’in bir parçası oldu ve onların deneyimleri de tarihe not düşüldü.

Pera Palace Hotel’deki 101 numaralı oda, Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 100’üncü yılında kişisel eşyalarının sergilendiği bir müzeye dönüştürüldü.
Pera Palace Hotel’deki 101 numaralı oda, Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 100’üncü yılında kişisel eşyalarının sergilendiği bir müzeye dönüştürüldü.

Pera Palace Hotel’in en değerli misafirlerinden biri de Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk oldu. 1917 yılı sonrasında özellikle cepheden döndüğü zamanlarda konakladığı Pera Palace Hotel’deki odasında önemli kararlar alan Atatürk, üst düzey misafirlerini yine aynı odada ağırladı. Pera Palace Hotel’deki 101 numaralı oda, Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 100’üncü yılında kişisel eşyalarının da sergilendiği bir müzeye dönüştürüldü. Böylece Pera Palace Hotel, özelliklerine “müze-otel” kavramını da eklemiş oldu.

Pera Palace Hotel’in en ünlü konuklarından biri de dünyaca ünlü polisiye roman yazarı Agatha Christie oldu.
Pera Palace Hotel’in en ünlü konuklarından biri de dünyaca ünlü polisiye roman yazarı Agatha Christie oldu.

Pera Palace Hotel’in diğer ünlü konukları

Pera Palace Hotel, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere İsmet İnönü, Kral Sekizinci Edward, Kraliçe İkinci Elizabeth, Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph, Şah Rıza Pehlevi, Yugoslavya Devlet Başkanı Josip Broz Tito, General Franz von Papen, Agatha Christie, Zsa Zsa Gabor, Greta Garbo, Sarah Bernhardt, Alfred Hitchcock, Pierre Loti, Jacqueline Kennedy, Ernest Hemingway, Ninette de Valois, Mata Hari, Cicero ve Mikis Theodorakis gibi isimleri ağırladı.

Pera Palace Hotel’in ünlü konuklarından biri olan polisiye roman yazarı Agatha Christie, İstanbul’u sık sık ziyaret ediyordu. Yazar, bu ziyaretleri sırasında Pera Palace Hotel’de de konakladı. Ünlü yazar 1926 ile 1932 yılları arasında otelin 411 numaralı odasında pek çok kez kaldı. Hatta ünlü “Doğu Ekspresi’nde Cinayet” romanını da bu ziyaretleri sırasında Pera Palace Hotel’deki odasında kaleme aldığı sanılıyor. Üstelik yazarın sırrı hala çözülememiş olan kayıp 11 gününde de İstanbul’da, Pera Palace Hotel’de konakladığı düşünülüyor. Bugün 411 numaralı oda müzeye çevrildiği için ziyaret edilebiliyor.

Osmanlı’nın çöküşünü, Cumhuriyetin kuruluşunu, savaşları ve göçleri gören, dünyaca tanınan isimlerin konaklama adresi Pera Palace Hotel, günümüzde “İstanbul” denilince akla gelen ilk mekanlardan biri. Zaman akarken o dimdik ayakta ve taşıdığı birbirinden ilginç öykülerle İstanbul’un kalbi Pera’dan ışığını saçmaya devam ediyor.