Kendi küçük faydası büyük icatlar

Kendi küçük faydası büyük icatlar

Bilim insanları günlük hayatı kolaylaştıracak sıra dışı icatlara imza atmaya devam ediyor. Müzik çalan yastık, akıllı kesme tahtası, kahve demleyen çalar saat, telefon şarj eden içecek ünitesi gibi kendisi küçük, faydası büyük icatlar internette en çok satılan ürünler listesine girdi bile. Gündelik sorunlarınıza pratik çözümler bulabileceğiniz buluşları sizin için derledik. 

Müzikli yastıkla uykuya dalmak daha kolay 
Akıllı yastık Dreampad, 179 dolara satın alınabiliyor.
Akıllı yastık Dreampad, 179 dolara satın alınabiliyor.

Bebeklerin ninniler dinleyerek yatmasından yola çıkan tasarımcılar, geceleri uyku sorunu yaşayanlar için müzik çalan yastık geliştirdi. Integrated Listening şirketi tarafından üretilen Dreampad, sadece başını yastığa koyan kişilerin duyabileceği bir ses veriyor. Yastıktan gelen titreşimler orta kulağa aktarılarak duyma gerçekleşiyor. İçindeki dahili hoparlörler sayesinde kişinin partneri rahatsız olmuyor. Aynı zamanda uyku analizi de yapabilen yastık, sensörlerle donatılmış. 30 x 56 x 5 cm boyutlarındaki bu uyku arkadaşı cep telefonu, mp3 çalar ya da bilgisayara bağlanabiliyor. Ürünü 179 dolara satışa çıkaran Integrated Listening, uyumayı kolaylaştıracak müziklerle dolu bir Sony MP3 çaları da ek bir ücret dahilinde veriyor.

Karanlık fobisine karşı fenerli terlik

Bright Feet Slippers sayesinde ışıkları açıp uykunuzu kaçırmanıza gerek yok.
Bright Feet Slippers sayesinde ışıkları açıp uykunuzu kaçırmanıza gerek yok.

El fenerini ayaklara giydiren Bright Feet Lighted Slippers, karanlıktan hoşlanmayanlar için. Ön tarafında fenerler bulunan kaymaz tabanlı terlik, geceleri sık sık tuvalete kalkanlar ya da elektrikler kesildiğinde paniğe kapılanlar düşünülerek tasarlanmış. 20 dolara satılan terliğin fenerleri geceleri tıpkı bir projeksiyon gibi yolunuzu aydınlatıyor. Ayağa giyildiğinde ışıklar otomatik olarak yanıyor, ayaktan çıkarıldıktan 30 saniye sonra ise terlik kendi kendine kapanıyor. Bu ilginç icadı kullananlar uyku sersemi takılıp düşmekten ya da kapılara çarpmaktan kurtulduklarını söylüyor.

Akıllı kesme tahtası bile var 

Smart Chop sayesinde yemeklerinizin gramaj takibini yapmak kolaylaşıyor.
Smart Chop sayesinde yemeklerinizin gramaj takibini yapmak kolaylaşıyor.

Teknolojik icatlar şaşırtmaya devam ediyor. Artık kesme tahtasının bile akıllısı var. Pille çalışan Smart Chop aynı zamanda hassas bir tartı. Doğradığınız ürünü anında tartan bu ürün ev hanımlarının en büyük ihtiyaçlarından biri olabilir. Zira yiyeceklerin gramla ölçülmesi hem besin değeri takibi hem de lezzet açısından önemli. Bu nedenle diyetisyen listeleri ya da usta şeflerin tarifleri kaşıkla, bardakla değil gramla oluyor. Bu icatla tariflere bakarak yemek yapanların en büyük sorunu olan “gram takibi” ortadan kalkıyor. Bıçak bileyici bölmesi ve UV-C dezenfekte edici bıçak yuvası da bulunan Smart Chop, 99 dolara satılıyor.

Buz gibi suyla telefonun şarj olsun 

100 dolara Epiphany One Puck sahibi olabilirsiniz.
100 dolara Epiphany One Puck sahibi olabilirsiniz.

İçeceklerin yaydığı ısı farkını enerjiye çevirme özelliğine sahip Epiphany One Puck isimli ürün, cep telefonunuzu şarj edebiliyor. Örneğin dışarıda gezerken şarjınız bitti ve kullanabileceğiniz bir priz yok bu durumda tek yapmanız gereken kendinize sıcak bir kahve ya da buz gibi bir içecek söylemek. Böylece soğuk ya da sıcak içeceklerin enerjisini kullanarak telefonunuzu şarj etmeniz mümkün. Son zamanlarda geliştirilen en orijinal icatlardan biri olan Epiphany One Puck'ın fiyatı ise 100 dolar civarında.

Kahve demleyen alarm

Uyandığınızda sizin için kahvenizi hazırlayan akıllı alarm.
Uyandığınızda sizin için kahvenizi hazırlayan akıllı alarm.

Teknoloji; sabahları alarm sesinden nefret eden, bir fincan kahve içmeden ayılamayanları da düşündü. The Barisieur isimli çalar saat, sahibini taze demlenmiş kahve kokusuyla uyandırıyor. İngiliz Josh Renouf tarafından tasarlanan üründe su, kahve ve çay haznesi bulunuyor. Gerekli bölmeleri doldurup yattığınızda bu icat, size istediğiniz saatte “merhaba” diyor. Pek çok kişinin hayalini süsleyebilecek bu çalar saatin fiyatı ise 450 dolar. Ancak kahve müdavimleri “Bir çalar saat için çok pahalı olsa da o müthiş kokuyla uyanmaya değer” diyor. Ayrıca kahve makinanızı sadece yatağınızın yanı başında kullanmanız gerekmiyor, çalışırken kahve molası vermek istediğinizde de mola vaktinize kadar taze kahvenizi makineniz yardımıyla hazırlayabilirsiniz.

Öte yandan sabah kalkmakta zorlananlar için tasarlanmış başka bir ürün daha var. O da Çalar Saatli Paspas. Siz de her sabah alarmı defalarca erteleyenlerdenseniz bu tasarım dikkatinizi çekebilir. Çünkü çalar saatli paspas iki ayağınız üzerine kalkıp 30 saniye boyunca basmadan susmuyor.

Çorap karmaşasına son

16 dolara bir SockDock sahibi olabilirsiniz.
16 dolara bir SockDock sahibi olabilirsiniz.

Çamaşır makinesine atılan çocuk çoraplarının eşinin karışması ya da kaybolması annelerin kabusu. Ama artık bunun da oldukça basit bir çaresi var. SockDock isimli ürünle çorapları eşleyerek bir ipe sabitlemek ve bu şekilde yıkamak hatta kurutmak mümkün. Ucunda ayak şeklinde bir askısı da bulunan 16 dolarlık ürün, çocukların dolaplarını düzenli tutmasına da yardımcı olacak.

Akıllı kapı zili

Kimsiniz diye soran Netatmo Akıllı Video Kapı Zili
Kimsiniz diye soran Netatmo Akıllı Video Kapı Zili

Kızılötesi, gece görüş ve yüz tanıma teknolojisine sahip akıllı zil, kapınızı çalan herkesin fotoğrafını çekebiliyor. Netatmo Akıllı Video Kapı Zili, Apple'ın Siri uygulaması ile uyumlu olarak tasarlanmış. Birisi zilinizi çaldığında telefon uygulamasına görüntülü arama gönderiliyor. Hatta hiç yerinizden kalkmadan kapıdakilere “Kimsiniz?” diye sorma şansınız da var. Öte yandan evin çevresinde gezinen şüpheli kişileri de algılayan akıllı zil, ev sahibini uyarıyor. Bir şüphelinin kapı zilini devre dışı bırakmaya çalışması durumunda ise emniyet güçlerine haber veriliyor.

Uzaktan kumandalı paspas

65 dolara uzaktan kumandalı paspas.
65 dolara uzaktan kumandalı paspas.

Japon firması Kyosho tarafından geliştirilen uzaktan kumandalı paspas ise temizlik yapmayı sevmeyenleri mutlu edecek bir buluş. Ancak oldukça basit bir mekanizma üzerine kurulan bu ürünün 65 dolara satılıyor olması aynı mutluluğu sağlar mı bilinmez. Uzaktan kumandalı bir arabanın önüne yapıştıracağınız bez parçası da aynı işi görebilir.

Işıklara sesle komut verin 

Philips Hue tarafından üretilen akıllı ampul.
Philips Hue tarafından üretilen akıllı ampul.

Sesle etkinleştirilen ampuller sayesinde ışıkları açmak ya da kapatmak istediğinizde yerinizden kalkmana gerek yok. Philips Hue tarafından üretilen akıllı ampuller Apple'ın Siri asistanı ya da Google Home ile komut alıyor. Ayrıca renkli ambiyans özelliği ile evinizi istediğiniz renkte aydınlatmak da mümkün.

Omzumun üstünde yerin var

Babasının sırtından inmeyen ufaklıklara göre bir icat.
Babasının sırtından inmeyen ufaklıklara göre bir icat.

Bu özel taşıma aparatı ise süper babalar ve çocuklarına özel. Babasının omzunda gezmeyi seven minikler için üretilmiş bu ürünün sırt kısmında bir oturak, ön kısmında ise çocuğun bacaklarını sokması için emniyet kemerli bir bölme var. Bu sayede omuzda gezinti hem güvenli hem de eğlenceli hale geliyor.