2010 yılından beri devam eden bir macera: Transanatolia

2010 yılından beri devam eden bir macera: Transanatolia

11 Eylül 2021’de rotasına Eskişehir’den başlayan Transanatolia, yolculuğunu 18 Eylül 2021 tarihinde Kars Kalesi’nde bitirdi. Hem yurt dışından hem yurt içinden büyük ilgi gördü. 

İlk Transanatolia yarışı 2010 yılında düzenledi

Uluslararası bir yarış olarak bilinirliği her yıl giderek artan Transanatolia ilk olarak 2010 yılında düzenlendi. Hem amatör yarışmacıların yeteneklerini geliştirdiği hem de profesyonel sporcuların beklentilerinin karşılandığı parkur ve etaplarla Transanatolia macera ruhunu en iyi yansıtan yarışmalar arasında. 

İki bin 300 kilometrelik Transanatolia yolculuğu Eskişehir’de başlayıp Kars’ta bitti.
İki bin 300 kilometrelik Transanatolia yolculuğu Eskişehir’de başlayıp Kars’ta bitti.

Görsel Kaynak: transanatolia.com

2010 yılından beri aralıklarla zorluk seviyeleri ve yarışma biçimleri değişen Transanatolia, motor sporlarında birçok yarışmacıya ev sahipliği yapıyor. Her yıl değişen rotasıyla yurt içi ve yurt dışından katılan yarışmacılar Anadolu’nun güzellikleri keşfederken kendilerini test ediyor.

Türkiye’nin yanında Hollanda, İtalya ve İngiltere’den katılımcılar yarıştı

Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı izni, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu ve T.C. Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) desteğiyle düzenlenen Transanatolia’ya Türkiye, İtalya, Hollanda ve İngiltere olmak üzere toplam dört ülkeden 96 yarışçı katıldı. 40 motosiklet, 19 otomobil, dört SSV, dört Quad ve üç kamyon olmak üzere toplamda 70 araç yarıştı.

Kars Vali Vekili Mehmet Zahid Doğu, Kars Gençlik ve Spor İl Müdürü Nedim Aslan, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, SERKA Genel sekreteri Dr. İbrahim Taşdemir, SERKA Turizm ve Çevre Birim Başkanı Çağrı Birol’un katıldığı ödül töreni, 18 Eylül Cumartesi günü Kars Kalesi’nde gerçekleşti.

Motor yarışlarında kazananlar şu şekilde:

Motosiklet genel klasmanda birinci KTM 450 Rally ile yarışan İtalyan pilot Alberto Bertoldi, ikinci KTM 450 Rally ile yarışan İtalyan pilot Cesare Zacchetti ve üçüncü KTM 500 EXC-F ile yarışan İtalyan pilot Michelle Cotti oldu. Quad sınıfında ise birinci CAN-AM BRP ile yarışan Kadir Dağlı, ikinci CAN-AM BRP ile yarışan Mustafa Dağlı ve üçüncü CAN-AM Renegade ile yarışan Rasim Akyalı oldu.

TransAnatolia Sportif Koordinatörü Orhan Çelen, on bir yıldır düzenlenen ve uluslararası çapta ün kazanan bu yarışmaya katılan herkese verdiği emeklerden dolayı teşekkür etti.

Motor sporu yarışlarının ünlü ve sevilen sunucusu Yiğit Top, Transanatolia yarışları hakkında merak edilenleri cevapladı.

Quick Motosiklet Kaskosu

Motosiklet dünyasının beklediği haber!

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/kaskomotto

Yiğit Top, 2020 Motorbike İstanbul Motosiklet Fuarında sunuculuk yaptı.
Yiğit Top, 2020 Motorbike İstanbul Motosiklet Fuarında sunuculuk yaptı.

TRANSANATOLIA, TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK CROSS COUNTRY VE RAID YARIŞI

Transanatolia nedir? Kimler katılabilir?

Transanatolia bu yıl 12’nci kez düzenlenen Türkiye'nin ilk ve tek cross country ve raid yarışıdır. Dünyada bilinen diğer örnekleri Dakar Rallisi, Silk Road ve Abu Dhabi Desert Challenge gibi bir dayanıklılık yarışıdır. Bir hafta boyunca devam eden yarış genelde iki bin 300 ve iki bin 500 kilometre arasındadır. Bu yarışa, uygun bir motosikleti, otomobili ve SUV'si olan herkes katılabilir. Organizasyon katılımcılara daha iyi bir hizmet vermek için katılımcı sayısını kısıtlı tutuyor.

Transanatolia’da hangi kategorilerde yarışılır? Kaç gün sürüyor?

TransAnatolia'da motosikletlerin ve otomobillerin hazırlanma şekilleri ve motor hacimlerine göre çeşitli sınıflar var. Bunun yanında rallide iki klasman bulunuyor: ralli sınıfı ve raid sınıfı. Hepimizin bildiği ralli sınıfında bir hız sınırı yok. Ekipler zamana karşı mücadele ederler. Belli etaplarda elde edilen sürelerin toplamı en hızlı yarışçıyı belirler. Bunun yanında bir de raid sınıfı bulunuyor. Bu sınıfta yarışan ekipler saatte 60 kilometre hızı geçemezler ve önemli olan zaman değildir. Onların da puanlaması yarışın güzergahına ne kadar sadık kaldıklarına göre hesaplanıyor. 

Her yıl farklı rotalar tercih ediliyor.
Her yıl farklı rotalar tercih ediliyor.

Görsel Kaynak: damalibayrak.net

Transanatolia katılmak isteyen bir motosiklet yarışçısı nasıl hazırlanmalı?

TransAnatolia özellikle motosiklet sınıfı için çok yorucu bir ralli. Sabah erken saatte yola çıkan motosikletçiler tek başlarına oldukları için yolu kontrol etmek, navigasyonu doğru ayarlamak ve de kendilerini korumaktan sorumludur. Bu işleri tek başlarına yapmak zorunda olmaları oldukça yorucu. Motosiklet sürücüleri TransAnatolia’daki çeşitli zorluk derecelerindeki parkurlara dayanıklılık antrenmanı ve fitness ile hazırlanırlar. Zihinsel hazırlık da en az fiziksel hazırlık kadar önemli. Etaplarda yalnızlık sendromunun altından iyi kalkabilmeleri pilotları zihnen sağlıklı tutar.

Motosiklet yarışçıları motoruna nasıl bir bakım yapmalı?

Eğer kayalardan atlayıp motoru sağa sola vurmak gibi badireler yaşanmadıysa yarış sırasında motosikletin çok parçasını değiştirmeye gerek olmaz. Akşamları yapılan rutin bir bakım mevcut. Takımın veya pilotun bütçesine göre ertesi gün için yeni lastikler takılır, zincir kontrol edilir, gevşeyen civatalar ve vidalar sıkıştırılır, hidrolik ve motor yağı kontrol edilir. 

Quick Motosiklet Kaskosu, pek çok avantaja ve teminata sahip.
Quick Motosiklet Kaskosu, pek çok avantaja ve teminata sahip.

Quick Motosiklet Kaskosu

Motosiklet dünyasının beklediği haber!

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/kaskomotto