Kült, çekici, duyarlı ve özel: Vespa 946 RED

Kült, çekici, duyarlı ve özel: Vespa 946 RED

Motor başka bir kulvar. Dört tekerden iki tekere geçmek başka bir cesaret gerektirir. Motorcuların imajı da bu yüzden asi, bu yüzden özgürdür. Ama scooter dünyası denilince orada bir durmak gerek. Zira scooter'ı olan insan minimal yaşamın konforlu dünyasına yol alır. İsmi neredeyse scooter'a jenerik olan Vespa ise bu keyifli sadeliğe mükemmel bir elbise gibi. 

Açılmayan yollar, gitmeyen arabalar, bitmeyen kornalar, hep size denk gelen kırmızı ışıklar, sinir stresle süslü trafik keşkemekeşinde bile bir Vespa görmek insanı sakinleştirir. Ağzından egsoz püskürten canavarların arasına düşmüş tatlı bir köpek yavrusu gibi ona kayıtsız kalmak imkansız çünkü Vespa Akdeniz’in tatlı ataletini, hayatın neşeli zarafetini hatırlatır.

İtalya'da doğup dünya efsanesi olmayı başaran markanın meraklıları şimdilerde sınırlı sayıda üretilen 946 RED modeli konuşuyor. Bu özel tasarımlı modele geçmeden önce hatırlatmakta fayda olan tarihi bir şöhret hikayesi var. 

Vespa 946 RED
Vespa 946 RED

Yıl 1953. Aristokrasiden sıkılan anarşist ruhlu prenses Audrey Hepburn. Yakışıklı gazeteci Gregory Peck. Roma sokaklarında yolları kesişir. İkisi de gerçek kimliklerini gizlerler. Bir günlük özgür hayatlarının keyfini çıkarırken birbirlerine aşık olurlar. Onları bu serüvene taşıyan ise tabii ki Vespa'dır.  

Akademinin Oscar'ı Audrey'e, gönüllerin Oscar'ı da Vespa'ya gider. Satışlar patlar. Audrey'in Vespa üzerindeki pozu önemli çünkü günümüzde de beyaz atlı prens önceliği olmayan genç kadınlara en çok yakışan motorcuğun Vespa olduğunu söylersek abartmış olmayız.

İşte Vespa'nın 946 modeli de Vespa’nın doğduğu yıla yani 1946 yılına atıfla üretildi. Unutmayalım retro, nostalji, vintage kavramları moda değilken Vespa vardı. İkonik tasarımı meraklısına hız, güç, vahşi bir haz değil basit ama derin bir hayat felsefesini tadına vara vara yaşamayı vaad ediyor. Yine de 946 RED'in yabana atılmayacak teknik özelliklerini de sayalım. Tek silindir, 4 zamanlı, 3 sübaplı motor, 124 cc silindir hacmi, 12 Hp, 8750 rpm maksimum güç, 1065 mm uzunluk, 730 mm genişlik, 147 kg ağırlık ve 8.5 lt yakıt deposuna sahip.

RED AIDS'le mücadele yolunda

Vespa 946 RED, AIDS hastalığıyla mücadele misyonuna sahip.
Vespa 946 RED, AIDS hastalığıyla mücadele misyonuna sahip.

Vespa 946 RED'in çok da önemli bir misyonu var. (RED) tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalık olan AIDS'le mücadelede kullanılmak için şirketlerden Global Fon'a sürdürülebilir para akışı sağlamak amacıyla 2006'da Bono ve Bobby Shriver tarafından kuruldu. Ayrıca hastalığın kamu gündeminde tutulması için gerekli bilincin oluşmasını da amaçlıyor. 10 yılda AIDS'le mücadale için 360 milyon dolardan fazla gelir elde etmeyi başardı. Vespa 946 RED'i alan kişi de böylece satıştan ayrılan 150 doların; Gana, Lesoto, Ruanda, Güney frika, Svaziland, Zambiya, Kenya ve Tanzanya da 500 güne eş değer hayat kurtarıcı ilaca harcandığının bilincinde.

Vespa "(RED) ve RED hiç bir bebeğin HIV virüsüyle doğmadığı bir dünyaya doğru yol almak için ortak oldu. 30 yılı aşkın süredir ilk kez AIDS'ten kurtulmuş nesiller bu şekilde hayata geçti" diyor. Pempe Panter'in de bindiği Vespa'dan da dünyanın daha iyi bir yer olmasına katkıda bulunması beklenirdi.  

Bu kampanya Vespalıların dayanışma ruhunu da çok iyi özetliyor. Zira Vespalılar bulundukları coğrafyada birbirleriyle sosyalleşmek için bir araya gelen karakterler. Vespa Lovers Club (www.vespaloversclub.com) dışında sosyal medyadan da 'Doyouvespa' ya da 'Vespagram' hashtag'leriyle 'kaynaşmak' mümkün. 
946 RED, göz alıcı kırmızıyla oldukça çekici ve modern görünüyor.
946 RED, göz alıcı kırmızıyla oldukça çekici ve modern görünüyor.
946 RED'in duyarlı ve sosyal olduğu bir gerçek. Ama aynı zamanda iddialı olduğu bir diğer özelliği kırmızı çekiciliği. 1946'dan çıkmış bir stili modern dünyayla buluştururken orjinal tasarımın şıklığını estetik, çevre dostu yeni çizgilerin yaratılmasıyla artırıyor.
Fiyatlar değişkenlik gösteriyor ancak şimdilik ortalama bir Vespa'nın fiyatı yaklaşık 16 bin lira.
Fiyatlar değişkenlik gösteriyor ancak şimdilik ortalama bir Vespa'nın fiyatı yaklaşık 16 bin lira.
New York'daki daimi Moma koleksiyonlarında ve Milano Triennale'sında sergilenen Vespa yirminci yüzyıl tarihine adını yazdıran 12 tasarımdan biri. Yeni 946 RED de markanın en son yarattığı ebedi modernlik timsali. Fiyatlar değişiyor ancak şimdilik ortalama bir Vespa'nın fiyatı 16 bin lira değerinde. 946 RED ise özel bir model olduğu için standart Vespa'ların yaklaşık 3 katı bir fiyata satılıyor.