Büyüye akademik mercek

Büyüye akademik mercek

İngiltere'deki Exeter Üniversitesi, sihir ve büyü dalında yüksek lisans programı açıyor. Büyü ve Okült Bilim Yüksek Lisans Programı'nda büyü tarihi geniş bir yelpazede ele alınacak.

“Büyü” kelimesinin Latince, Yunanca, Eski Farsça ve Hint-Avrupa dilindeki “yardım etmek, muktedir olmak, güçlü olmak” anlamına gelen “magh” kelimesinden türediği düşünülüyor. Tıpkı inanç sistemleri gibi kadim bir yönelim olduğuna inanılan büyünün, insan ruhunun derinliklerine kök salmış olması şaşırtıcı değil. Ancak şu da var ki geçmişten bugüne farklı kültürlerde büyüye bakış açısı da değişiyor.

Büyü; konuyla ilgili derinlemesine çalışmalar yapan ve 2014 yılında hayata veda eden antropolog Stanley Jeyaraja Tambiah’a göre özellikle modernizm öncesi toplumlarda, din ile birlikte toplumsal hayat üzerine ciddi etkileri olan bir olgu. Yine antropolog Bronisław Kasper Malinowski’ye (7 Nisan 1884-16 Mayıs 1942) göre de büyü, ilkel insan “bilgisinin ve ussal tekniğinin yetersizliğini kabul etmek zorunda” kaldığında sahneye çıkıyor. Ancak bilim ve teknolojinin geldiği son noktaya bakılırsa, büyü ve benzer eğilimlerin günümüze kadar varlığını sürdürmesi, modernizmdeki varoluşunu da ilgi çekici kılıyor.

Büyü ve benzeri yönelim ve uygulamalar, “okültizm” başlığı altında ele alınıyor. Bilimsel yöntem dışındaki yollar ile "gizli" bilginin araştırıldığı okültizm veya “gizlicilik”te genel anlamıyla din ve bilimin kapsamı dışında kalan doğaüstü inançlar ve uygulamalar yer alıyor. Modern zamanlardaki duyum ötesi algı, hipnoz, telepati ve pirokinezi gibi parapsikoloji alanına giren ve bilimsel çevreler tarafından kuşku ile yaklaşılan araştırma alanları da okültizmin kapsamında kabul ediliyor.

16’ncı yüzyılda "okült bilimler" olarak anılan astroloji, simya ve doğa büyücülüğü günümüzde “sözdebilim” olarak kabul edilse de İngiltere'deki Exeter Üniversitesi konuya akademik olarak eğilme kararı aldı. İngiltere'deki büyü tarihi çalışmalarını geniş bir yelpazede farklı konularla birleştirmeyi amaçlayan “Büyü ve Okült Bilim Yüksek Lisans Programı” dersleri, Eylül 2024'ten itibaren başlayacak. Sihir ve büyü dalında derslerin olacağı yüksek lisans programı, Exeter Üniversitesi'nin Arap ve İslam Çalışmaları Enstitüsü bünyesinde düzenlenecek.

İngiltere'de ilk defa hazırlanan Büyü ve Okült Bilim Yüksek Lisans Programı kapsamında öğrencilerin, esrarengiz ve doğaüstü olayların tarihi ve toplum üzerindeki etkisi hakkında bilgi edinmeleri ve araştırma yapmaları amaçlanıyor. Son derece renkli bir içeriği olan programda sunulacak dersler arasında “Batı Edebiyatı ve Sanatında Ejderhalar, Orta Çağ'da Kadın Tasviri ve Halüsinojen Maddeler Felsefesi” gibi içerikler bulunuyor.

 Büyücülük master programı kapsamında büyünün tarih, edebiyat, felsefe, arkeoloji, toplum psikolojisi, drama ve din ile bağlantısı araştırılacak.
Büyücülük master programı kapsamında büyünün tarih, edebiyat, felsefe, arkeoloji, toplum psikolojisi, drama ve din ile bağlantısı araştırılacak.

Tarih, edebiyat, felsefe, arkeoloji, sosyoloji, psikoloji, drama ve din alanlarında uzman akademisyenlerin ders vereceği programda dünya çapında büyüye yüklenen anlam da incelenecek. Üniversitenin Arap ve İslam Çalışmaları Enstitüsü bünyesinde düzenlenecek olan programın bitiminde ise öğrencilere metin tabanlı bir tez yazmak veya uygulamalı teknikler kullanarak bir tez tamamlamak arasında bölümü bitirme seçeneği sunulacak. Master derecesi alan öğrenciler öğretmenlik, danışmanlık, miras ve müze çalışmaları, kütüphaneler, turizm ve diğer çeşitli alanlarda kariyer yapabilecek. Yüksek lisans derecesini almanın maliyeti ise 30 bin dolar civarında olacak.

Harry Potter kitap serisindeki “Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu”nda 11 ila 17 yaşındaki öğrencilere cadılık ve büyücülük eğitimi veriliyordu.
Harry Potter kitap serisindeki “Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu”nda 11 ila 17 yaşındaki öğrencilere cadılık ve büyücülük eğitimi veriliyordu.

"Büyü ve esrarengiz olaylara ilgi arttı"

Tabii ki bu haber birçok kişiye “Hogwarts”ı da hatırlattı. Ünlü İngiliz yazar J.K. Rowling tarafından kaleme alınan Harry Potter serisinde 11 ila 17 yaşındaki öğrencilere cadılık ve büyücülük eğitimi veren kurgusal yatılı okul olan “Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu”, büyücü ve cadı yetiştiriyordu! Hikayeye göre İskoçya'da sihirli bir alanda bulunan ve sihir aleminin prestijli okullarından biri olan okul, Godric Gryffindor, Helga Hufflepuff, Rowena Ravenclaw ve Salazar Slytherin isimli dört büyük büyücü tarafından kurulmuştu.

Günümüzde sinemaya aktarıldığında da büyük ilgi gören “Harry Potter” serisi dışında büyücülük ve cadılıkla ilgili diğer fantastik yapımlara da ilgi büyük. Programla ilgili bilgi veren yöneticiler de son yıllarda kişisel farkındalığa ulaşma arzusunun yükselmesiyle beraber büyü ve okültizme yönelik ilgide de bir artış olduğunu vurgulayarak, programın günümüzde tartışılan okültizm konularından uzak olmadığına işaret ediyor. Bir yıl sürecek olan yüksek lisans programına olan ilginin ise önümüzdeki aylarda netleşmesi bekleniyor.

Kaynaklar :

dergipark.org.tr

tr.euronews.com

BBC