Bugün annenize bir söz verin

Bugün annenize bir söz verin

Son dönemde hem evden çalışan hem de günlük ev işleri ve çocuklarla ilgilenen annelerin yükü hayli arttı. Bu Anneler Günü'nde aile içi sorumlulukları yeniden düzenleyerek, ona “en büyük yardımcın benim” sözünü verebilirsiniz.

Bugün karşılıksız sevginin, fedakarlığın, şefkatin ve sabrın simgesi annelerimizin günü. Onlar kalbinde kendimizi görebildiğimiz, yeri asla doldurulamayacak en güvenli sığınağımız. Çocukları için binbir zorluğa göğüs geren anneler, evdeki sorumluluklar söz konusu olduğunda genellikle en çok yorulan aile bireyleri. Özellikle de çalışan annelerin yükü zaman zaman oldukça ağır. Koronavirüs salgını ve sokağa çıkma kısıtlaması öncesinde yoğun mesailer nedeniyle çocuklarına yeterli zaman ayıramayan, ev ve iş arasında koşuşturan “çalışan annelerin” çoğunluğu karantina süreciyle birlikte “evden çalışan anne” oldu. Çocuklarıyla doyasıya zaman geçirmenin mutluluğunu yaşayan anneler, aynı zamanda iki kat fazla yorulmaya başladı. Hem bilgisayar başında çalışan hem de ev işleriyle ve çocuklarla ilgilenen annelerin desteğe en çok ihtiyaç duyduğu bir süreçten geçiyoruz. Belki bu Anneler Günü'nde onlara bir “söz” verebilirsiniz... “Bundan sonra sana hep yardımcı olacağım”. Peki annelerimizin evdeki yükünü hafifletmek için neler yapabiliriz?

Aile içi sorumlulukları yeniden düzenleyin

Özellikle bireysel olarak yapabileceğimiz şeyleri kendimiz yapmaya özen göstererek işe başlanabilir. Onlarca ev işi arasında annelere yardım ederek iş yükünü hafifletmek sadece bir gün değil her gün annemizi sevdiğimizi ve düşündüğümüzü göstermenin en basit yolu belki de. Öte yandan yapılacak işleri planlamak ve nasıl doğru yapıldığını da öğrenmek gerekiyor. Aksi takdirde yanlış bir şeyler yapıp, işleri kolaylaştırmak yerine zorlaştırabiliriz. Burada elbette babalara da büyük görev düşüyor. Evdeki tüm bireylerinin ortak kararıyla oluşturulacak bir programla, aile içinde eşit görev dağılımını sağlamak mümkün. Zira bu sıralar herkesin evde olduğu ve aile içi sorumlulukların tekrar düzenlenmesi gerektiği bir süreçten geçiyoruz.

Sembolik iş bölümü sözleşmesi yapın

Öncelikle evdeki günlük ya da haftalık işlerin neler olduğu belirlenmeli. Anne, baba ve yaş gruplarına göre çocukların hangi sorumlulukları alacağı kararlaştırılmalı ve bir program yapılmalı. Hatta durumu biraz daha eğlenceli hale getirmek isteyenler tüm aile üyelerinin imzalayacağı sembolik bir sözleşme bile yapabilir.

İşte size bu sözleşmede yer alabilecek ve adil görev dağılımının yapılabileceği birkaç madde.

Herkes yatağını toplayabilir

Bu görev aslında evdeki herkesi ilgilendiriyor. Tüm aile üyeleri her sabah kalktıktan sonra kendi yatağını toplayabilir, perdeleri açıp odayı havalandırabilir. Küçük yaş grubundaki çocukları da yatak toplanması görevine dahil edebiliriz. Çocukların erken yaşlardan başlayarak ev içinde bazı sorumluluklar almaları hem becerilerini destekleyecektir hem de ailenin bir üyesi olarak iş bölümünde yer alması gerektiğini öğrenecektir.

Kahvaltı hazırlama işi mesai saatlerine göre düzenlenebilir

Kahvaltının hazırlanması çalışan anne ve babanın mesai saatlerine göre düzenlenebilir. Kuşkusuz günün en değerli öğünü olan kahvaltının hazırlığı ve toplanması sırasında çocuklar da ebeveynlerine yardım edebilir.  

Küçük ya da büyük evin tüm üyelerinin mutfakta annelerden öğreneceği çok şey var.
Küçük ya da büyük evin tüm üyelerinin mutfakta annelerden öğreneceği çok şey var.

Ev temizliğinde iş bölümü yapılabilir

Evde kadınları en çok yoran işlerden biri de temizlik. Haftalık temizlik gününde anneler evin tüm üyeleri için görev dağılımı yapabilir. Anne evi süpürürken, çocuklar toz alma, baba ise yerleri silme işini üstlenebilir. Böylece annelerin üç ya da dört saatte tamamladığı haftalık temizlik sadece bir saat içinde bitecektir.  

Haftalık temizlik gününde görev dağılımı yapmak, tüm işlerin kısa sürede bitmesini sağlar.
Haftalık temizlik gününde görev dağılımı yapmak, tüm işlerin kısa sürede bitmesini sağlar.

Çocukların derslerine babalar da yardımcı olabilir

Uzaktan eğitimin devam ettiği bugünlerde, öğretmenlerinden uzak kalan özellikle küçük yaş grubu çocuklar mutlaka ebeveyn desteğine ihtiyaç duyuyor. Bu görev sadece annenin üzerine kaldığında çalışan anneler hem iş hem ev mesaisinde güçlük çekiyor. Burada elbette eşlere büyük görev düşüyor. Çiftler işlerinin yoğunluğuna göre çocuklara derslerinde yardımcı olmayı sıraya koyabilir.

Herkes kendi odasını toplayabilir

Çocukların en iyi sorumluluk alabilecekleri alan kendi odalarını temiz ve düzenli tutmak. Küçük çocuklar oynadığı oyuncakları oyun sonrasında yerlerine kaldırarak, gençler ise odalarını ve dolaplarını temiz tutarak, kirli kıyafetlerini ayırarak annelerine yardımcı olabilir. Bununla birlikte gençlerin odalarında küçük bir çöp sepeti bulundurması da odanın çöplerden arındırılması için kolaylık sağlar.

Mutfakta iş bölümü işleri kolaylaştırabilir

Annelere mutfakta yardımcı olmak özellikle de 15 yaş üstü çocuklar için büyük bir fırsat da olabilir. Bir yandan annelerine yardım eden çocuklar diğer yandan yemek pişirmenin püf noktaları hakkında bilgi edinebilirler. Şayet evde mutfakta iddialı bir baba varsa yemek pişirme görevi de anne ve baba arasında her gün sırayla yapılabilir. Küçük yaş grubu çocuklar ise sofra kurma ve kaldırma işlerinde annelerinin minik yardımcıları olabilirler. 

Çocuklar için çamaşırları asmak ya da toplamak annelerine basit bir şekilde yardım edebilme olanağıdır.
Çocuklar için çamaşırları asmak ya da toplamak annelerine basit bir şekilde yardım edebilme olanağıdır.

Çamaşırları asma ve toplama işinde çocuklar yardımcı olabilir

Özellikle kalabalık nüfuslu evlerde çamaşır ve ütü annelerin büyük zamanını alıyor. Ütü yapmak çocuklar için oldukça tehlikeli ancak çamaşır asma ve toplama konusunda yardım etmek hem annenin iş yükünü azaltacaktır hem geriye birlikte geçirilecek daha çok zaman kalacaktır.

Evcil hayvan bakımını herkes yapabilir

Eğer evde bir evcil hayvan besleniyorsa annenin bir çocuğu daha var demektir. Her hafta bir aile bireyi evcil hayvanın bakımı ve beslenmesinden sorumlu olabilir.