Yeni başlayanlar için e-ticaret rehberi

Yeni başlayanlar için e-ticaret rehberi

İnternet teknolojisinin gelişmesi ve serbest ticaretin yaygınlaşmasıyla geleneksel ticaretten e-ticarete doğru bir hareketlenme yaşadı. Geleneksel satış yönteminden e-ticaret yöntemine geçen buldukca.com’un kurucusu Mahmut Çöloğlu, e-ticaretin avantajlarını ve karşılaşılabilecek sorunları anlatıyor. 


E ticaret nedir?

E-ticaret ya da elektronik ticaret, internet kullanımının 1995 yılından sonra daha da yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan bir kavram. E-ticaret, tüm dünyada serbest ticaret anlayışıyla beraber, 2000’li yıllardan sonra kolay yapılır hale geldi. Dünyada ilk olarak 1980 yılında e-ticaretle ilgili adımlar atılmaya EDI (Electronic Data Interchange) ile başlandı diyebiliriz. EDI ile birlikte, kuruluşlar siparişlerini elektronik ortamdan alabilme fırsatını yakaladılar. Bu etapta sistemin yapılandırılması ve standartları, ANSI (American National Standarts Institute) gibi kuruluşlar tarafından belirlenmeye başlandı.

E-ticaret sitesi nasıl kurulmalı?

Yeni başlayanlar için e-ticaret sitesi kurmak aslında zor bir eylem değil. Önemli olan ihtiyacınız doğrultusunda doğru internet sitesini kurabilimek. Kuracağınız internet sitesi üzerinden satış yapmak da istiyorsanız, sitenizi ilk olarak sanal POS ve fatura işlemlerini yapabilecek duruma getirmelisiniz.

İnternet sitenizi kurarken seçebileceğiniz birçok alternatif bulunuyor:

E-ticaret altyapı paketleri

E-ticaret altyapı sistemi paketleri, hazır e-ticaret platformudur. Eğer bu altyapı paketlerini seçerseniz, hazır e-ticaret sitesi şablonlarından yararlanabilirsiniz. Bu e-ticaret paketi birçok hizmeti toplu olarak da sunuyor. Daha önce e-ticaret sitesi kurmamış veya kurdurmamışsanız bu altyapı paketleri oldukça idealdir. Tasarımınızı seçtikten sonra ürünlerinizi sitenize ekler ve sonrasında da ürünlerinizi bu siteden satışa çıkabilirsiniz.

Açık kaynak yazılımları

Açık kaynak yazılımlar, belli bir temel kod bileşeni sunuyor. Böylece kendi sitenizi bu temel kod bileşenleri üzerine kurabiliyorsunuz. Açık kaynak yazılımlarına örnek olarak WordPress, WooCommerce ve Magneto’yu verebiliriz. Bu yazılımlarla alan adı, hosting ve SSL sertifikası edindikten sonra kendi e-ticaret internet sitenizi kurabilirsiniz.

Ajanslar veya freelance tasarımcılar

İnternet sitenizi kurarken bir diğer yöntem olarak ajansları ya da freelance tasarımcıları tercih edebilirsiniz. Ajanslar ve freelancer tasarımcılarla görüşerek neye ihtiyacınız olduğunu belirleyebilirsiniz. 

E-ticaret mal ve hizmetlerin üretim, tanıtım, satış, sigorta, dağıtım ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ağları üzerinden yapılmasıdır.
E-ticaret mal ve hizmetlerin üretim, tanıtım, satış, sigorta, dağıtım ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ağları üzerinden yapılmasıdır.

Geleneksel ticaretten e-ticarete : Buldukca.com

Buldukca.com’un kurucusu Mahmut Çöloğlu geleneksel ticaretten, e-ticarete geçen bir girişimci. Kırtasiye-ofis malzemesi, elektronik, beyaz eşya, hobi ürünleri, temizlik ve hijyen gibi kategorilerin de içinde bulunduğu bir internet sitesi kuran Çöloğlu, e-ticaret hamlelerini şu şekilde açıklıyor: “Gelişen ve dönüşen dünyayla paralel olarak vizyonumuzu genişletmek ve geliştirmek istedik. Sabit bir noktada, sabit bir iş yapmaktansa sürekli yenilenmeyi ve sektörümüzdeki süreçleri takip etmeye karar verdik. E-ticaret ile global bir markaya dönüşümün ve sektör hakimiyeti gibi süreçlerin yön veren tarafında olmanın bir fırsat olduğunu gördük. Ürün gamı hayli yüksek olan ‘’buldukca.com’’ ürünlerini talep edenler için de çok daha ulaşılabilir bir hale gelmiş oldu. Tüm Türkiye’ye hizmet ederek hırdavat ve hobi dünyasında yaşam kalitesini yükseltmeyi hedeflemek, bu hedefle beraber fiyat performans ilişkisini benimsemek ve herkese hitap edebilmek markamızın başka bir gayesidir. E ticaret tüm bu amaçlar ve istekler doğrultusunda en doğru pazar ve platformdur.”  

İnternetten yapılan ticaret işlemleri arasında özellikle perakende e-ticaret, dünyada ve ülkemizde sahip olduğu potansiyel ile önemli bir büyüme hızı yakalamıştır.
İnternetten yapılan ticaret işlemleri arasında özellikle perakende e-ticaret, dünyada ve ülkemizde sahip olduğu potansiyel ile önemli bir büyüme hızı yakalamıştır.

E-ticaretin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Mahmut Çöloğlu’na göre e-ticaretin en büyük avantajı kolayca ulaşabilir olması. Sabit bir adreste hitap edebileceğiniz hedef kitlesinin e-ticarete platformuna göre çok daha az olduğunu da söyleyen Çöloğlu marka olarak e-ticarette varsanız rakip faktörleri analiz etme gücünüzün, kişilere hitap etme kapasitenizin, ürün gamınızın yenilenme becerisi ve analitik düşünme hızının artacağını da ifade ediyor. Çöloğlu, e ticaret sitesinin dezavantajlarıyla ilgili olarak “Bir dükkana sığdıramayacağınız her şeyi, eğer vizyonunuz var ise birkaç sekmeye sığdırabilirsiniz. Ne var ki dezavantaj da ‘eğer kullanmayı bilmezseniz’ burada başlar. Yeterince bilgi birikim sahibi değilseniz, kendinizi ve ürününüzü kısa ve öz ifade edemiyorsanız ya da henüz yeni başlamışsanız işinizin akışı beklenenden az olabilir” dedi.

Yasal süreç nasıl işliyor?

Mahmut Çöloğlu, e-ticaret yapmanın yasal sürecini şu şekilde anlatıyor:

“E-ticaret yapmak isteyenlerin en çok takılı kaldığı kısım budur ancak belli bir adresi olan ve orada faaliyet gösteren bir firma veya şirket kurmaktan çok farklı değildir. E-ticaret sitesi kurarken de bir şahıs ya da limited bir şirketinizin olması, haliyle bir vergi numaranızın olması, belli bir vergi dilimine tabi olmanız gerekmektedir. Burada bizleri diğer şirketlerden ayıran nokta online güvenli ödeme sistemleri (sanal pos) kurmak ve SSL (güvenli giriş katmanı) sahibi olmaktır. Benzetmek gerekirse kredi kartını bir mağazada kullanan alıcı, şifreyi kimsenin görmediğinden emin olarak tuşlama yapar. İşte e-ticarette de güvenlik önlemleri kişisel bilgilere olan ulaşımı engelleme amacıyla yapılır. Bu noktaya kadar geldiyseniz Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne kayıt olmak durumundasınızdır. Bu sistem alıcıların satıcılar hakkında bilgi alma hakkı üzerine kuruludur. Tüm bunları yaptıktan sonra bir pazar alanına sahip olabilirsiniz.”

Quick Sigorta

Trafik Sigortası, Kasko, DASK gibi birçok ürünü ekonomik, hızlı, güvenli ve anlaşılır biçimde sunan yeni nesil dijital sigortacılık!

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com