Porsche’den yenilenen ve en hızlı Taycan modelleri

Porsche’den yenilenen ve en hızlı Taycan modelleri

Porsche’nin gözde elektrikli otomobili Taycan, yenilenen 2025 serisi ve ilk kez sunulan Turbo GT ile meraklılarını heyecanlandırdı. Standart donanımını genişleten Taycan’ın Turbo GT modeli, 0’dan 100 kilometreye 2,2 saniyede ulaşıyor. 

Yaz aylarında Amerika’da

Alman otomobil üreticisi Porsche’den arka arkaya yeni haberler geliyor. Spor otomobil sevdalılarını heyecanlandırılan bu gelişmelerin ilki, şubat ayında tanıtılan 2025 Taycan modelleriydi. Yenilenen Taycan, Taycan 4S, Taycan Turbo, Taycan Turbo S, Taycan 4 Cross Turismo, Taycan 4S Cross Turismo, Taycan Turbo Cross Turismo, Taycan Turbo S Cross Turismo modellerinin yaz aylarında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Porsche bayilerinde yerini alması bekleniyor. İkinci haber ise geçtiğimiz günlerde duyurulan, şu ana kadar üretilen en güçlü ve en hızlı Porsche olan Taycan Turbo GT.

İlk olarak 2019 yılında piyasaya sürülen elektrikli modeli Taycan’a yenilikler ve güncellemeler ekleyen Porsche, bu modelini ezber bozan ve öncü olarak tanımlıyor. Her geçen gün verimliliği, konforu, performansı ve menzili daha da iyileşen Taycan’ın 2025 model serisinin fiyatı 99 bin 400 dolar ila 211 bin 700 dolar arasında değişirken Turbo GT’nin fiyatının yaklaşık 231 bin dolardan başlayacağı söyleniyor.

Yenilenen seri, sadece 18 dakikada şarj edilebiliyor

Sıfırdan 100 kilometre hıza sadece 4,8 saniyede ulaşan, 100 km’de 16,7 kWh elektrik tüketen, şehir içinde 719-821 km menzile sahip olan, saatte 230 km hız yapabilen 2025 model Taycan serisi; yükselen batarya kapasitesine rağmen uygun şarj istasyonlarında sadece 18 dakikada şarj edilebiliyor. Modellerindeki standart donanımı daha kapsamlı halde sunan yeni Taycan’ın her modelinde; şerit değiştirme asistanı, ısıtmalı direksiyon, ortam aydınlatması, aydınlatmalı ve elektrikli yan aynalar, yenilenmiş soğutma sistemi, sürücü ve ön yolcu için elektrikli şarj bağlantıları, sürücü modu gibi özellikler bulunuyor.

Ayrıca yeni Taycan’ın tasarımı da dikkat çekiyor, modelin ön çamurlukları ve farlarında da değişiklikler mevcut. İç tasarımında da donanım paketleriyle yenilenen Taycan’da, deri haricinde yüksek kaliteli mikrofiber ve yün içerikli tekstil kullanılıyor. Taycan’ın diğer modelleriyle birlikte Sport Chrono ve Performance Battery Plus donanımlarıyla, otomobilin özellikleri detaylandırılabiliyor. Örneğin Taycan Turbo S’ten sunulan arka aks direksiyonu; otomobilin virajlarda daha dinamik olmasını, dar alanlarda bile kolay manevra yapmasını ve kolay park edilmesini sağlıyor.  

 Porsche’nin yeni Taycan’ı Turbo GT, 1092 beygir gücünde.
Porsche’nin yeni Taycan’ı Turbo GT, 1092 beygir gücünde.

Yepyeni ve en hızlı Taycan Turbo GT

Standart ve Weissach paketle sunulan Taycan Turbo GT, elektrikli Taycan serisinin en yeni üyesi. Standart modeli 0’dan 100 kilometreye 2,3 saniyede, Weissach paketli modeli ise 0’dan 100 kilometreye 2,1 saniyede hızlanan Taycan Turbo GT, 1092 beygir gücüyle şu ana kadar üretilen en güçlü Porsche ünvanını taşıyor. Modelde bulunan attack mode özelliği ise araca 10 saniyeliğine ekstra 160 beygir güç kazandırıyor. Saatte 306 km hıza ulaşabilen Turbo GT’nin sunduğu menzil ise 555 km. Pistler için üretilen Weissach modelinde, koltukların çıkarılabildiğini de belirtelim.

Aerodinamik tasarımıyla gözleri üzerine çeken modelin, arkasında bulunan spoiler’inde ek bir kanat bulunuyor. Bu kanat sayesinde, yüksek hızlarda 220 kg kadar yere basma kuvveti sağlanıyor. 800-V teknolojisiyle geliştirilen piller, şarj hızını artırırken aracın ağırlığının azaltılmasına olanak tanıyor. 

 Porsche Taycan’Turbo GT, en hızlı elektrikli seri üretim otomobil unvanına sahip.
Porsche Taycan’Turbo GT, en hızlı elektrikli seri üretim otomobil unvanına sahip.

Hızı test edildi ve rekor kırdı

Üretim öncesi versiyonuyla Almanya’da bulunan yarış pisti Nürburgring'de, piyasaya sunulacak modeliyle de 23 Şubat 2024'te Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yarış pisti Laguna Seca’da rekor kıran Porsche Taycan Turbo GT, en hızlı elektrikli seri üretim otomobil ünvanının sahibi oldu. Porsche Geliştirme Pilotu Lars Kern tarafından yapılan sürüş, pilotun Ağustos 2022'de performans paketiyle donatılan Taycan Turbo S ile gerçekleştirdiği son rekor turundan 26 saniye daha hızlı olarak kaydedildi. Porsche Taycan Turbo GT, gücü kadar virajlardaki yüksek kavrama seviyesi, kontrol edilebilirliği ve hafifliğiyle de dikkat çekiyor.

Fotoğraflar ve kaynaklar:

https://newsroom.porsche.com/

https://www.porsche.com