Metaverse evreninde sigortacılık

Metaverse evreninde sigortacılık

Yakın gelecekte sigorta literatürüne ilginç hizmet başlıkları eklenebilir. Hayal gücümüzü çalıştırırsak “avatar siber sigortası”, “Metaverse’te değerli eşya sigortası” ya da dijital dünyada yaşanabilecek her tür “aksiliğe” karşı sigorta…

Dünya yeni bir evrenin aralanan kapısından adım attı. İngilizce “Meta” ve “Universe (Evren)” kelimelerinin birleşip kısaltılmasıyla oluşan Metaverse, gerçek ve sanal dünyanın birleştiği yeni bir evren. Burası kendine has kuralları olan dijital bir dünya. Bu dünyaya adım atan insanlar, onun sınırları kapsamında istediklerini yapabilecek. Alternatif bir -sanal- gerçeklikte yaşamak… Bir bilimkurgu filminin konusunu düşündürse de bu yazılanlar Metaverse dünyasının gerçekliği.

Araştırmalara göre, 2023’te artırılmış gerçeklik pazarı 18 milyar doları aşacak ve dünya nüfusunun yüzde 25’i artırılmış gerçeklik kullanıcısı olacak. Artırılmış gerçeklik donanımlarından uygun olanlarla bu evrene girilebilir, buradaki sanal temsilciler (avatarları) sayesinde alışveriş yapılabilir, iş kurulabilir, gayrimenkul alınabilir, konser ya da tiyatroya gidip sosyalleşilebilir, kısacası gerçek dünyada yapılan hemen her şey bu dünyada da yapılabilir. Ve muhtemelen bu sadece buzdağının görünen kısmı!

Güney Kore’nin başkenti Seul, Metaverse dünyasına girdi.
Güney Kore’nin başkenti Seul, Metaverse dünyasına girdi.

Örneğin, moda endüstrisi hızlı davrandı ve sanal giyim ürünleri satmak üzere Metaverse platformlarıyla ortaklıklar kurmaya başladı bile. Nike, özellikle Metaverse için NFT ayakkabılar üreten RTFKT Studios isimli şirketi satın aldı. Decentraland gibi bazı popüler platformlar da sanal arsa satışları yapıyor. Ünlüler de bu yeni dünyayı çok sevdi. Rap şarkıcısı Lil Nas X, Travis Scott ve Ariana Grande, Metaverse platformlarında sevenleriyle buluştu. Metaverse dünyasına adım atan ilk büyükşehir ise 2022 Eylül’ünde Güney Kore’nin başkenti Seul oldu. Yetkililer ekonomik, turistik, eğitim kapsamlı ve sivil hizmetler gibi belediye işleri için 'sanal bir ekosistem' yaratacaklarını duyurdu. Metaverse’te sergi açılıyor, NFT gibi varlıklar, yat, arsa gibi gayrimenkuller de satılıyor.

Bu durum gösteriyor ki gerçek hayattaki pek çok sektör, kişi ya da kurum yeni sanal dünyada var olabilmek için harekete geçti. Şimdiden şirketler, kurumlar, bireyler kısacası dünya “Metaverse’te nasıl yer alabiliriz?” sorusunun peşine düştü. Sigortacılık da bu sektörlerden biri.

Metaverse evreni, sigortacılık ekosistemi açısından kendine has riskleri olacak bir alan.
Metaverse evreni, sigortacılık ekosistemi açısından kendine has riskleri olacak bir alan.

Metaverse ve risk kavramı

Sigorta demek risk demek. Metaverse evreni kendine has riskleri olacak bir alan. Dolayısıyla, Metaverse’de risk içeren her yeni süreç, kendi sigorta ürününü ve hizmetini de beraberinde getirecek. Sigorta sektörü perspektifinden baktığımızda Metaverse, dijital düzlemle iç içe geçecek risk kavramı ve risk değerlendirmesi anlayışına farklı bir boyut getireceğe benziyor. Öncelikle, tüm alt yapı, bu evrene tam uyumlu hale getirilmeye çalışılıyor. Yapay zekâ destekli yazılımlar için bilgi sistemleri güçlendiriliyor.

Bu evrende tüm sektörler, ürün ve hizmetler bağlamında yeniden tasarlanacak kuşkusuz. Sektörler, zamandan, mekândan bağımsız bir erişim ortamında, sanal etkileşimle hizmet verecek. Ortak veri modelini kullanan yapay zekâ destekli yazılımların kullanımı, yeni nesil veri depolama ve risk değerlendirme faktörleri olarak öne çıkacak.

Uzaktan kontrole imkân sağlayan programlar siber suçluların da gözdesi.
Uzaktan kontrole imkân sağlayan programlar siber suçluların da gözdesi.

Teknoloji geliştikçe -günden güne bile fark ediyor- avatarlar, üç boyutlu modeller, sanal mekân ve ortamlar, sanal gerçeklik kullanımıyla üretilmiş pazar inovasyonları karşımıza çıkıyor. Bu inovasyonlar sayesinde, Metaverse ortamında uzak nesne ve cisimlere ulaşım kolaylaşsa da gerçeklik-doğruluk kontrolü gibi bir problemler ortaya çıkabilir. Bu durum aynı zamanda dijital suçlulara da kapının aralanması demek.

ABD’li strateji danışmanlığı firması “Future Today Institute” (Gelecek Bugün Enstitüsü) 2030’a kadar insanların büyük bir kısmının bir şekilde Metaverse'te olacağına inanıyor. Nihayetinde, Metaverse platformları hızla popülerlik kazanırken, dijitalleşmenin yakın gelecekte zirveye ulaşması hiç de şaşırtıcı olmayacak.


Dijitale yatırım sürecek

Metaverse kavramı küçük, orta ve büyük ölçekli sigorta şirketleri ile aracıların yatırım stratejilerinde köklü değişiklikler meydana getirebilir. Metaverse için markaların, işletmelerin, bireylerin ve toplulukların pek çok yatırım yapması kaçınılmaz bir gereklilik. Sigorta dünyası halihazırda, dijital uyumluluk açısından iş süreçlerinin her adımını otomatikleştirme ve dijitalleştirme yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu yeni evrenin ihtiyaçlarını ve olası ihtiyaçlarını belirlemek, risk hesaplayıp sigorta paketi sunabilmek açısından ilk adım olacak. Metaverse evreninde ürün ve hizmet sunarken yapay zekâ algoritmaları yardımıyla olası senaryolar da dikkate alınarak planlama yapılacak.


Özel eğitimli personel

Metaverse, sektörde ciddi anlamda istihdam artışı yaratacak. Şimdiden Metaverse’e hâkim personel arandığı haberlerini okuyoruz. Yeni yeni hayatımıza giren potansiyel NFT satışları, kripto paralar ya da ezber bozan teknolojik, dijital altyapılı yeni ürünlerin geliyor oluşu, bu konularda yetkin personele de ihtiyaç doğuracak. Metaverse, sektörde ciddi anlamda istihdam artışı yaratacak. Bu noktada sigorta çalışanına verilen eğitim de önem kazanıyor. 

Sanal gerçeklik gözlükleri, gerçek dünyada sakatlanmaya neden olabiliyor. Bu durum sigorta penceresinden bakıldığında yeni sigorta başlıkları anlamına gelebilir.
Sanal gerçeklik gözlükleri, gerçek dünyada sakatlanmaya neden olabiliyor. Bu durum sigorta penceresinden bakıldığında yeni sigorta başlıkları anlamına gelebilir.

Kazalar ve sakatlıklar arttı

Metaverse’e giriş anahtarı olan sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları şimdiden birtakım ev kazalarına neden oluyor. Sanal evrendeki bir oyuna kendini kaptırıp mobilyalara ya da kendine zarar veren ya da televizyonları kıranlar sigorta şirketlerinden hasarı temin etmek istiyor. Medyada yer alan haberlere göre, kimi sürekli tekrarladığı hareketler nedeniyle omurgasını zedeliyor, kimi diz kapağını… Sektör temsilcilerinin kullanıcılara önerisi, sanal bir dünyanın içinde olduklarını unutmayıp çevrelerine dikkat etmeleri ve poliçelerinin Metaverse dünyasına uygun olup olmadığını incelemeleri yönünde!

Tüm bu risklerin şemsiyesi olması gereken hukuki düzenlemelere ihtiyaç duyuluyor. Bu amaçla, hükümetler ve kanun koyucuların hem inisiyatif almaları hem de yeni teknolojilerin geliştirilmesine uyum sağlamaları şart. Avrupa Komisyonu (EC) tarafından önerilen, çevrimiçi ortamlarda kullanıcılar için şeffaflığı ve güvenliği artırmayı amaçlayan Dijital Hizmetler Yasası (DSA) mevzuatı, düzenleme için örneklerden biri. Bir diğeri, Kanada’nın yürürlüğe koymak istediği "Tüketici Gizliliğinin Korunması Yasası ile Kişisel Bilgi ve Verilerin Korunması Mahkemesi Yasası.”

Metaverse evreninde suçun ve cezanın tanımı yapıldıktan sonra sigorta sektörü de dahil diğer sektörlerin gelişme planını yapabilmesi çok daha kolay olacak!


KAYNAKLAR

Sigortacı Gazetesi

Sigorta Medya

guden.av.tr